En grupp barn utomhus som blåser bubblor. Förgrunden är i fokus, bakgrunden är något oskarp.

I vårt tidigare inlägg “Hur du experimenterar med bländare”, tog vi upp hur bländaren kan reglera exponering och styra skärpedjup (DoF). Den här gången ska vi hjälpa dig praktisera dina kunskaper om bländare så att du kan ta porträtt- och landskapsbilder som ser professionella ut och som du vill visa upp i en ny fotobok från önskefoto.

En repetition om bländare

En närbild av en kameralins med bländaröppningen delvis öppen.

Innan vi börjar med tipsen, kommer här en snabb repetition av grunderna om bländare. Ju mer öppen din kameras bländaröppning är, desto mer ljus kan komma in i kameran och desto ljusare blir bilden. Skärpedjupet blir också grundare, så du måste du måste vara uppmärksam på att endast bildens objekt är i fokus. På grund av att det kommer in mycket ljus i din kamera, måste du också vara uppmärksam på att inte överexponera din bild.

Å andra sidan ju smalare bländaröppningen är, desto mindre ljus kommer in i kameran vilket kan göra din bild mörkare och vidga skärpedjupet. Det innebär att du måste vara uppmärksam på att inte underexponera din bild och tänka på att förgrunden och bakgrunden i din bild ska vara i fokus.

Kreativ användning av skärpedjup

Skärpedjup är ett mycket viktigt kreativt verktyg vid fotografering. Det kan hjälpa dig uttrycka vissa känslor och kan leda betraktarens uppmärksam till specifika delar av din bild.

Om du gillar gatufotografering och vill fotografera en jäktad scen, som till exempel en livlig marknad, fungerar en smal öppning bra. En smalare bländaröppning ger dig ett vidare fokus och hjälper till att fånga alla detaljer i scenen. Detta är den metod en fotojournalist skulle använda, där scenen talar direkt till betraktaren, snarare än att vara öppen för tolkning.

Två bilder tagna av utomhusmarknader. En är en helbild av hela marknaden i skymningen, den andra är en närbild av färgglada korgar i ett stånd.

Men ponera att du istället vill välja ut en specifik person eller specifikt objekt på den livliga marknaden, som till exempel ett färggrant stånd som fångade din uppmärksamhet. För att göra detta måste du fokusera linsen på det ståndet och ställa in en bred bländaröppning. Du börjar se att allt framför och bakom ståndet blir lite oskarpare i bilden. Detta hjälper dig leda betraktarens uppmärksamhet till det som fångade ditt öga som fotograf.

en närbild av färgglada korgar i ett stånd

Tips om skärpedjup för porträttfotografering

Inom porträttfotografering vill du vanligtvis rikta all uppmärksamhet på ditt objekt och att göra bakgrunden oskarp är ett fantastiskt sätt att göra det på.

En flicka äter ett äpple på en äng med högt gräs. Gräset i förgrunden och bakgrunden är lite oskarpt, men flickan är i fokus.

Hitta först en bakgrund med en färg eller struktur som du gillar och be ditt objekt ställa sig framför den. Ställ in din lins till den bredaste bländaröppningen du har, fokusera sedan på ditt objekts ögon för att se till att de är perfekt skarpa i din bild.

Ta en bild för att kontrollera exponeringen. Om den behöver justeras kan du göra det genom att ändra slutarhastigheten – läs tipsen om slutarhastighet om du behöver friska upp kunskaperna om hur du gör din bild mörkare eller ljusare. Beroende på vilka dina bredaste bländaröppningar är, bör du kunna se bakgrunden oskarpt och ditt objekt som framträder mot den.

Om du inte fått det utseende du var ute efter, prova med dessa tips.

Extra tips för porträttfotografering

En liten flicka står utomhus i solnedgången. Byggnaderna i bakgrunden är oskarpa, men flickan är i fokus.

  • Om dina bländarinställningar redan är inställda på den bredaste bländarinställningen men du vill minska skärpan, flytta objektet längre bort från bakgrunden och närmare kameran. Ju större avstånd det är mellan ditt fokalplan (ditt objekt i detta fall) och bakgrunden, desto oskarpare blir bakgrunden.
  • Prova med en bakgrund med mer struktur. En tegelvägg eller en mycket frodig och grönskande bakgrund kan skapa en fantastisk oskarp effekt och de kan tillföra lite extra rödaktiga eller gröna toner till ditt porträtt.

Tips om skärpedjup för landskapsfotografering

När du fotograferar ett landskap, vill du i allmänhet fånga allt som är i fokus så att betraktaren får känslan av att vara där.

En bild av ett lavenderfält tagen i gryningen. Bergen i bakgrunden är lite ur fokus.

Hitta ett intressant landskap med massor av lager, något i förgrunden, i mitten och i bakgrunden. Ställ in din lins på en smal bländaröppning, fokusera på någonting ungefär en tredjedel in i bakgrunden och ta en testbild. Om bilden är för mörk, prova med en långsammare slutahastighet för att öka exponeringen.

Här är ytterligare några tips som kan hjälpa dig ta den perfekta landskapsbilden.

Tips om slutarhastighet för landskapsfotografering

En DSLR-kamera på ett stativ riktad mot en sjö i svagt ljus. Kameran är i fokus, bakgrunden är oskarp.

  • När du använder långsammare slutarhastigheter, är det bäst att använda ett stativ för att undvika att kameran skakar och förstör din bild. Stativ är fantastiska för landsskapsbilder och detsamma gäller timers för din slutare. På så sätt kan du se till att inga oönskade vibrationer eller rörelser förhindrar att du får en skarp bild.
  • Den idealiska bländaröppningen för en skarp bild beror på vilken lins du använder. Experimentera med olika inställningar för att hitta den som fungerar för dig, men vanligtvis fungerar f/8 och f/13 bra.

Fler sätt att experimentera med bländare

En bild tagen mycket lågt mot marken en regnig kväll. Det är starkt lysande lampor i bakgrunden som är ur fokus.

Om du vill ta din landskapsfotografering ett steg längre. Varför inte prova dessa kreativa tips?

  • Försök ta bilder med elektriskt ljus i bakgrunden, som t.ex. en stoppskylt, trafikljus eller en affischtavla. Om du vill göra bilden oskarp, kan dessa lampor lägga till stark färg.
  • Fotografera någonting i förgrunden i ditt landskap för att lägga till djup. Det kan vara något så enkelt som en stor sten, men det kan göra en enorm skillnad i den slutliga bilden.

Som med allt som är kreativt, är inga regler huggna i sten. Men om du lär dig grunderna om bländare och bästa metoder inom fotografering, kan du börja berätta en historia genom dina bilder.

Ha kul när du testar dessa tekniker och glöm inte att dela dina fotograferingsexperiment med oss med #önskefoto på sociala media. Vi är övertygade om att du kommer att bygga upp en fantastisk portfölj med nya bilder på nolltid och kan börja skapa några fotoböcker som ser professionella ut som du kan vara stolt över.

Kommentarer