Vintern är äntligen över så det är dags att börja planera ditt nästa äventyr. Oavsett om det gäller en långhelg i din favoritstad, en semesterresa till någon exotisk plats eller bara några timmar för att utforska din hemstad är det den perfekta ursäkten att öva dina fotografiska färdigheter och ta några bilder.

Att ta fantastiska bilder på din semesterresa kan vara så enkelt som att tillämpa några enkla tips och tricks som vi har listat åt dig nedan. Du kommer att komma tillbaka med en kamera full med fantastiska bilder.

Steg 1: Välj tid på dagen med omsorg

Tiden på dagen då du tar dina bilder är viktigast. Vi älskar tidig morgon och sen eftermiddag eftersom det skapas ett varmt gyllene ljus när solen kommer in horisontellt, vilket skapar en mindre hård skugga.

Tiden före gryning och efter solnedgång är också bra, speciellt för fotografering  med lång exponering och för att fotografera himlen när den är som vackrast. Fotografering under den gyllene timmen och blå timmen kommer säkert att ge bra bilder, men ignorera inte de ljusa timmarna mitt på dagen eftersom det kan vara en perfekt tid för att få fram starka, kontrasterande, svartvita bilder.

Steg 2: Jaga eller vänta

Både i naturen och i en stadsmiljö har du två alternativ, du kan jaga dina bilder eller vänta på dem. Beroende på situationen kan båda strategierna vara ett bra val och båda bör användas för att ge dina bilder olika stämningar.

Är du på en livlig gatumarknad där det händer en massa saker? Jaga.

Har du hittat en vacker dörr i en tegelvägg? Vänta på att en person som ser intressant ut går förbi och lägg rörelse till ett annars enformigt foto.

Steg 3: Ta bilden vertikalt

Vertikala bilder fungerar inte för allt, men när det funkar blir det riktigt bra. Gör det till en vana att ta några vertikala bilder av dina motiv, det kommer att bespara dig frustrationen när du inser hur bra det fotot skulle ha varit om du bara hade komma ihåg att vända kameran.

Steg 4: Justera dina inställningar

Medan inställningar kan vara en fråga om personligt val och vissa kameror kan ha begränsade alternativ finns det några enkla riktlinjer som kan hjälpa dig att uppnå det du vill.

  • Lång slutartid kan hjälpa till att göra vatten och moln silkeslent mjuka, förutsatt att du använder ett stativ. Mer ljus kommer in i kameran vilket innebär att du kan använda ett högre bländarsteg som ger dig ett bredare djupfält. Detta är önskvärt för liggande bilder, eftersom det betyder att fler element kommer att finnas i fokus.
  • Om du är ute och promenerar i en stad kanske du inte vill hålla på att ändra inställningarna utan bara njuta, så hitta en bra balanserad inställning som är snabb nog för att fånga rörelse, men som även ser till att dina bilder får bra exponering.
  • Det finns många olika åsikter om de bästa inställningarna för gatufotografi, men som regel bör du hålla bländaren någonstans mellan f5.6 och f8, gå inte under 1/100th när det gäller slutartid och ställ in din ISO till auto utan att gå över 1600.

Kom ihåg att det här bara är indikationer och varje kamera, situation eller fotografisk stil kommer att kräva vissa tweaks och förändringar, så lek och experimentera med dina inställningar. När du väl är nöjd med dina resultat kommer du att kunna ägna mer tid på att leta efter den perfekta bilden i stället för den perfekta inställningen.

Steg 5: Gör ditt motiv relevant

Försök att lägga till ett relevant motiv i ditt foto. Du berättar en historia så fundera på vad som är huvudmotivet i det du försöker säga. Försök att ha motiv både i förgrunden och bakgrunden på dina bilder. Detta kommer att få dem att kännas verkligare och ge dem ett djup. Ibland kan en sten eller en kopp kaffe vara tillräckligt.

Steg 6: Lär dig komposition

Lära dig kompositionens grunder. Bekanta dig med tredelningsregeln. Genom att medvetet fokusera på kompositionen kommer dina bilder genast att se mer balanserade och professionella ut.

Steg 7: Experimentera med vinklar

Detta tips hänger tätt ihop med ovanstående. När du har lärt dig kompositionens regler… så kan du bryta dem. Fotografering handlar inte om att följa ett vinnande recept utan om att vara medveten om vad du gör och sedan bli kreativ.
När du väl vet hur du komponerar en bra bild kan du  börja byta på saker, leta efter ovanliga vinklar och inramningar. Det kanske kräver att du blir något av en ormmänniska, men det kommer att vara värt ansträningen.

Steg 8: Undersök platsen

Gör din hemläxa. Titta på foton från de platser som du kommer att besöka och försök att planera vilka bilder du absolut vill ta och på vilken tid av dagen du vill ta dem. Läs resebloggar och webbsidor, informationen du hittar ger dig tips om när en speciell plats har bra ljus, när det är många människor där, när konstljus sätts på… beroende på vilken sorts bild du vill ta kan denna information vara mycket viktig.

Ta kontakt med lokala fotografer om du kan och fråga om tips och råd. Du kanske även kan få någon att visa dig de bästa platserna. Ju mer du förbereder innan du åker, desto bättre kommer dina bilder att bli.

Steg 9: Redigera

Underskatta inte redigering. Proffsen redigerar sina bilder och har gjort så sedan fotograferingen uppfanns, av en god anledning. Bra redigering kan göra ditt foto helt fantastiskt.

Detta betyder inte att du behöver bli en Photoshop-trollkonstnär eller att du offrar realismen i dina bilder. Kom bara ihåg att en viss redigering av exponering, kontrast, vitbalans och mättnad kan funka utmärkt för att göra en genomsnittlig ögonblicksbild till ett minne som du kommer att vårda för alltid.

Läs om våra bästa appar för fotoredigering för att få mer inspiration.

Vi hoppas att alla dessa tips hjälper dig att ta dina bästa resefoton någonsin. Det kan vara lättare än du tror att få fantastiska resultat när du vet hur du ska göra.

 

Kommentarer