Matt vs högglansigt papper: vilket papper du ska använda till dina framkallade bilder från önskefoto

Skriven av Onskefoto, 11 juni 2019

Vet du inte om du ska välja vanlig matt eller högglansig yta till dina framkallade bilder från önskefoto? Här är allt du behöver känna till om de olika papperstyperna så att du kan välja det som passar bäst till dina bilder.

Matt eller högglansigt papper – vilket passar bäst till dina framkallade bilder från önskefoto? Det kan vara svårt att veta vilken yta som passar bäst till dina framkallade bilder. Vi vill hjälpa dig att bestämma vad som blir bäst, så att du får ut det mesta möjliga från dina ögonblick.

Måste du alltid välja högglans?

Bilder är väl alltid glansiga, eller hur? Nåja, när du framkallar dem i labb på traditionellt sätt, men vem har tid till det i dag? Kom ihåg att du alltid har valmöjligheter när du beställer framkallade bilder hos önskefoto.

Matt eller högglans – vad är skillnaden?

Låt oss först förklara vad varje ytbehandling står för.

Högglansig yta

Detta är den vanligaste ytbehandlingen för framkallade bilder. Som du förstår kallas de så därför att ett glansigt ytskikt har lagts över bilden, vilket skapar en blank och reflekterande yta. Anledningen till att många väljer denna ytbehandling är att det högglansiga lagret framhäver färgernas intensitet och skärpa så att papperet och bilderna ser elegantare ut. Men en högglansig yta gör att ljuset reflekteras mer från dina framkallade bilder, och från vissa vinklar kommer du kanske inte att se bilderna så bra som du skulle önska. Något annat som man bör tänka på är att en högglansig yta är känslig. Om de framkallade bilderna inte skyddas, kan det bli fingeravtryck på dem.

Matt yta

En matt yta är mindre känslig än en högglansig, men färgerna blir mer dämpade. Även om du inte kommer att få så dynamisk färgintensitet som du får med högglans, kommer framkallningar med matt yta inte att skapa reflexer eller bländningseffekter – så dina framkallade bilder från önskefoto kommer att kunna avnjutas från alla vinklar och i alla ljus. Dessutom slipper du kladdiga fingeravtryck på bilderna.

Matt eller högglans – vilken ytbehandling väljer du?

Till syvende och sist är det upp till dig att bestämma beroende på var och hur dina framkallade bilder från önskefoto ska visas Det finns inget rätt eller fel svar, men tänk på var du ska titta på dina framkallade bilder, eller vem du kommer att ge dem till.

Oavsett vilken ytbehandling du bestämmer dig för, kan du skapa dina framkallade bilder från önskefoto i många olika storlekar efter eget val.

Skapa framkallade bilder