10 enkla designtips för att skapa fotoböcker som ser professionella ut

Skriven av Onskefoto, 19 april 2018

Att skapa en fotobok som ser professionell ut är lättare än du tror. Följ våra enkla designtips så har du en vacker fotobok som du kan se tillbaka på i många år framåt.

Du behöver inte ha en grafisk designers kunskaper eller en art directors kritiska öga för att skapa en vacker fotobok. Vårt fotoboksprogram är lätt att navigera i och har fördesignade layouter, kanter, clipart och andra funktioner som kommer att få din fotobok att se professionell ut. Nedan delar vi några designknep från vårt team på önskefoto för att hjälpa dig skapa den bästa fotobok du någonsin skapat.

1. Använd dubbla siduppslag

En fantastisk liggande bild ser bäst ut på ett dubbelsidigt uppslag. Var inte rädd för att framkalla dina bilder på två sidor, se bara till att de är i hög upplösning. För att dina bilder ska se ännu bättre ut, välj Panorama DeLuxe för bilder som kräver två sidor.

2. Lägg till några kartor

Överdriv inte med extra  tillbehör men att lägga till en karta, särskilt till en rese- eller semesterfotobok är ett fantastiskt sätt att visa var du har varit. Du kan till och med märka ut flera platser i den om du har rest omkring.

3. Välj format med omsorg

Innan du börjar skapa din fotobok måste du välja ett format. Ett stort liggande format fungerar för de flesta fotoböcker därför att det ger gott om plats för dina bilder. Om du är mer av en porträttfotograf och skapar en fotobok fylld av bilder på människor, prova en stor stående fotobok. Ju större bok, desto större möjlighet har du att visa upp dina vackra bilder.

  • “Om jag kommer tillbaka från en semester och upptäcker att jag har en hel kamerarulle fylld av gatubilder skapar jag ofta en stående fotobok. Den visar upp bilder av människor på ett bättre sätt.” Alexandra, grafisk designer på önskefoto

4. Skapa en fotobokserie

Förvandla dina bilder till en serie fotoböcker. Varje gång du reser bort eller deltar i ett evenemang, skapa en fotobok för att lägga till i din samling. Om du skapar varje bok med en liknande estetik ser de sammanhängande ut i ditt hem. Använd till exempel ett enhetligt namnsystem (EG Barcelona 2017, Oslo 2018, Amsterdam 2018) och framkalla det på ryggen. Eller välj ett linneomslag och använd olika färg för varje fotobok. Du kan också spara dina favoritlayouter i fotoboksprogrammet, så varje fotobok du skapar kan ha samma layout på insidan.

  • “Varje gång jag reser skapar jag en fotobok med samma omslagsdesign och mall varje gång. På så sätt bildar de en sammanhängande serie på min bokhylla.” Erica, grafisk designer på önskefoto

5. Var inte rädd för tomma utrymmen

Det är ett känt faktum att grafiska designers älskar tomma utrymmen. Och det är för att det får saker att se fräscha ut. Så känn inte att du måste fylla varje sida med bilder. Använd dig av tomma utrymmen och kanter runt bilder för att få din fotobok att se professionell ut.

  • “Jag älskar tomma utrymmen. Det får allt att se bättre ut.” Morgane, grafisk designer på önskefoto

6. Var färgmedveten

Detta kan innebära att samordna liknande färger eller ha kontrasterande nyanser på en sida, var bara uppmärksam på färgpaletten på varje uppslag. Om du har ett urval av svarta och vita bilder kommer de att se bra ut tillsammans på sidan. På samma sätt är ett urval av rosafärgade solnedgångsbilder perfekta att framkalla sida vid sida.

7. Gör det enkelt

Din fotobok måste inte vara ett konstverk. Ju enklare desto bättre. Några väl valda cliparts och kanter blir mycket mer effektiva än att använda alla samtidigt på en sida.

  • “Mina favoritböcker är de enklaste. Jag tenderar att inte fylla mina med för många bilder eller drag och bara välja några clipart i hela boken.” Iullia, grafisk designer på önskefoto

8. Försök berätta en historia

Om du framkallar dina bilder i kronologisk ordning bör din fotobok berätta en historia. Ta bilder från början, mitten och slutet för att ge din fotobok en berättande stil. Din fotobok kan ha upp till 96 sidor så var inte rädd för att lägga till fler.

  • “När jag reser på semester börjar jag ta bilder på tåget till flygplatsen och slutar inte ta dem förrän jag sitter på planet på väg hem. Jag älskar att berätta historier i mina fotoböcker.” Stella, grafisk designer på önskefoto

9. Använd endast dina bästa bilder

Det kan vara frestande att framkalla varenda bild i din fotobok. Men det kommer att se rörigt ut. Granska dina bilder med ett kritiskt öga och välj endast de bästa att ha med i din fotobok. De bör också vara i hög upplösning så att de inte finns risk för att de blir suddiga när du framkallar din bok.

  • “Ibland kan det vara knepigt att välja mina bästa bilder därför att jag ofta känner mig fäst vid dem alla. Men jag tar ett steg tillbaka och granskar dem och försöker tänka som en fotograf. Mina böcker ser alltid bättre ut när jag är lite mer kräsen med mina bilder.” Villy, grafisk designer på önskefoto.

10. Lek med redigeringen

Detta inkluderar allt från att lägga till filter till dina bilder till att beskära dem. Använd en fotoredigeringsapp för att få dina bilder att se så bra ut som möjligt och det får i sin tur din fotobok att se ännu bättre ut.

  • “Jag använder olika verktyg för att redigera mina bilder innan jag sätter in dem i min fotobok. Det får hela boken att se mer professionell ut.” Gabriele, innehållsspecialist och fotograf på önskefoto

Varsågod. Våra 11 tips för att skapa en fotobok som ser professionell ut med några visdomsord från grafiska designers. Men om vi bara fick ge ett råd skulle det vara att njuta av den kreativa processen. Läs våra fototips och andra kreativa tips för mer inspiration. Och dela detta inlägg på sociala medier med hjälp av nedanstående ikoner för att inspirera din familj och dina vänner.

Handla nu