En av de bästa sakerna med att bo i Europa är att det är så enkelt att resa mellan länderna. Med en kort flygresa, eller i vissa fall bara en tågresa, kan du komma till ett nytt land fullt av spännande mat, nya språk och en helt ny kultur. Vi har valt ut de bästa europeiska städerna att åka till i år och med hjälp av vår internationella personal har vi lagt in några insidertips som turisterna inte känner till. Var ser du solnedgången bäst i Madrid? De hemliga gångarna i Paris? Allt finns med här.

1. Rom

Roms milda Medelhavsklimat lockar många turister men det som är mest tilltalande är den typiska romerska energin. Här finns charmiga kvarterstrattorior, knasiga butiker och ett livligt aperitivo-utbud. Utmaningen är att bestämma vad man inte ska göra: det finns så många kyrkor, arkeologiska platser, piazzor och målningar att se att en hel livstid inte räcker till.

Bästa europeiska storstadsresa rom

Bästa tips från vår support för content marketing, Ale: Ta dig upp till toppen av Janiculum-kullen (Gianicolo på italienska) för en oslagbar vy över staden. Gör det i gryningen eller skymningen för ett ännu bättre resultat.

2. Madrid

Madrid hamnar ofta i skuggan av Barcelona men staden har fräschats upp under de senaste åren och blivit till en av de populäraste europeiska destinationerna för en weekendresa. Det är den perfekta platsen för en blandning av kultur (se Picassos Guernica på Reina Sofia-museet) och det spanska köket (här finns världens äldsta restaurang enligt Guiness Rekordbok).

Bästa europeiska storstadsresa madrid

Bästa tipset från IT-experten Alberto:  Temple of Debod var en gåva från Egyptens regering till Spanien och fraktades hit sten för sten för att sedan byggas upp igen på plats. Det ligger inom gångavstånd från stadskärnan och här kan du få en fantastisk vy över staden. Det är även en mycket bra plats för att se solnedgången.

3. Paris

Paris erbjuder chanser till intimitet som ingen annan stad, vilket kanske är varför den kallas kärlekens stad. Staden är som flera små byar och de lokala butikerna, marknaderna och caféerna i varje område skapar en känsla av gemenskap. Med världsberömda sevärdheter, från det ikoniska Eiffeltornet till alltid lika populära Louvren kan du tillbringa en månad i Paris och ändå känna som att du bara har skrapat lite på ytan.

Bästa europeiska storstadsresa paris

Bästa tipset från designpraktikanten Marion: Det finns många små, övertäckta gångar i Paris som byggdes under 1800-talet. De är väldigt utsmyckade och var och en med en egen atmosfär. Och eftersom de ser ut som hemliga gångar är det inte så många som känner till dem. En fantastisk bild av Paris.

4. Bukarest

Huvudstaden i Rumänien har blivit mer och mer populär på sistone, kanske tack vare den rumänska valutan Leu som ger dig mer för dina euro/kronor/pund. Under en kort weekendresa kommer du antagligen inte att spendera mer än 1 700 kronor. Men det handlar inte bara om billig mat – här finns vackra parker, den charmiga gamla staden och en trevlig blandning av arkitekturstilar.

Bästa europeiska storstadsresa bukarest

Bästa tipset från vår praktikant för webbinnehåll, Ioana: Ta dig till Pasajul Macca-Vilacrosse – en mysig gata i Gamla stan. Om du hellre är inomhus bör du besöka Caru’ cu Bere – en restaurang i en vacker gammal byggnad som också ligger i Gamla stan. Insidan är en perfekt bakgrund för foton.

5. London

London är en av de mest besökta städerna i världen och har en energi som gör att man vill komma tillbaka. En weekend i den här vidsträckta staden är som en upptäcktsfärd med nya restauranger, barer och utställningar varje dag. Här finns några av de bästa gratismuseerna i världen och om du åker till Hackney eller Brixton får du en chans att se stadens rika kulturella mångfald.

Bästa europeiska storstadsresa london

Bästa tipset från copywritern Sarah: Åk till stationen St Paul’s och gå upp i utgången till köpcentret One New Change. Ta hissen till 6:e våningen. Där finns en stor takterass där du kan sitta gratis eller ta något i baren eller på restaurangen. Du kommer aldrig att få en bättre utsikt över Sankt Paulskatedralen än här.

6. Lissabon

Förutom det varma Medelhavsklimatet finns hundratals orsaker att besöka Lissabon. Sandstränder, mat och dryck till rimliga priser och massor av festas är bara några av dem! Tack vare de kuperade kullerstensgatorna är det en av de tystaste huvudstäderna med väldigt lite biltrafik i den gamla stadskärnan. Så fyll på med godsaken Pasteis de Nata och njut av att traska runt till fots i den lilla staden.

Bästa europeiska storstadsresa lissabon

Bästa tipset från designern Alexandra: Besök det nya MAAT-museet. Förutom själva museet är läget och den moderna arkitekturen en perfekt plats för vackra foton. Fota museet, flodstranden och 25 april-bron, eller kanske bara en underbar solnedgång från taket.

7. Hamburg

Tysklands andra största stad och största hamn är också en av världens mest välmående städer. Det är ett stort centrum för affärer och handel men även för livemusik och unika underhållningslokaler. Hamburgs maritima historia gör sig påmind i hela staden och en av de största upplevelserna är att ta en båt på en av de två artificiella Alstersjöarna.

Bästa europeiska storstadsresa hamburg

Bästa tipset från designern Paula: När jag bodde i Hamburg var ”Planten un Blomen” en av mina favoritplatser att gå till. Det är en park med en botanisk trädgård och en vacker plats om du vill komma undan stadspulsen. Där finns även fontäner som är i synk med musik och ljus under sommarkvällarna.

8. Göteborg

Sveriges andra största stad röstades nyligen fram till ”världens trevligaste stad”. Inte så konstigt eftersom den är djärvare och mer tolerant än Stockholm, och därmed mycket charmig. Ta dig till det historiska Hagaområdet där du hittar coola caféer, småbutiker och charmen hos en leksaksstad.

Bästa europeiska storstadsresa göteborg

Bästa tipset från onlinemarknadsföraren Ting: Om du vill ta en bra bild av staden Göteborg och hamnen bör du gå till Lilla Bommen, även kallat Läppstiftet. Om du däremot vill ha en mer typisk vy över byggnaderna i centrum ska du gå till Skansen Kronan.

9. Budapest

De flesta weekendresorna till Budapest består av Art Nouveau-arkitektur, boutique-hotell och en blomstrande cafékultur. Åk en flodkryssning på floden Donau som separerar Buda och Pest eller förundra dig över staden från en av de stora broarna. En weekend i Budapest är inte komplett utan en resa till något av de traditionella termalbaden så glöm inte badkläderna.

Bästa europeiska storstadsresa budapest

Bästa tipset från CRM-experten Gabor: Margit híd-bron är en bra plats för att ta en bild av hela staden. Jag skulle även rekommendera att du ställer dig rakt mitt emot den ungerska parlamentsbyggnaden (Országház) på andra sidan av floden Donau. Du kan ta fantastiska bilder av byggnaden när solen går ner.

10. Amsterdam

Det första du lägger märke till med Amsterdam är hur många cyklar det finns. (Det lär vara tre cyklar per invånare). Det andra är vattnet. Staden är byggd på flera kanaler och du har två alternativ när du besöker den: hyr en cykel eller hyr en båt. Vi har turen att ha vårt huvudkontor här så vi kanske är partiska men vi tycker att det är den perfekta destinationen för en weekendresa. Den är liten nog för att hinna med allt under en helg men erbjuder samtidigt världsberömda sevärdheter (som Van Gogh-museet) som gör att du vill tillbaka.

Bästa europeiska storstadsresa amsterdam

Bästa tipset från designern Erica: Korsa floden till Amsterdam Noord och ta en drink på Eye Film-museet. Från den stora terrassen ser du den livliga hamnen och du får även en annan bild av staden.

Om du mentalt planerar nästa resa efter att ha läst det här kanske du även vill ta en titt på några av våra fotografitips. Vi har en del expertråd för hur du tar de bästa bilderna under en kort weekendresa. Nu behöver du bara en flygbiljett!

Kommentarer