10 tips för de bästa bilderna

Lekande barn, stark sol, molniga dagar eller ett öppet landskap. Det blir många bilder under semestern. Men hur fångar du bäst allt det vackra? Läs de 10 fototipsen nedan och ta de snyggaste fotona!

1. Använd en enkel bakgrund

En enkel bakgrund ökar fokus på det du fotograferar så tänk på bakgrunden och omgivningarna när du tittar genom linsen. Se till att det inte växer en lampa ut ur din favoritkusins hals och att hon inte har bilar som örhängen.

2. Placera inte motivet i mitten

En skådespelare kan stå mitt på scenen, men mitt på bilden är inte den bästa platsen för ditt motiv. Låt fotot få liv och placera motivet mer åt någon av sidorna. Tänk dig att bilden korsas av två horisontella och två vertikala linjer som delar in den i 3×3 fält (som ett tre-i-rad-bräde). Placera nu motivet längs en av linjerna. Om du använder en automatisk kamera ska autofokus vara avstängd eftersom denna kameratyp vanligen fokuserar på det som finns mitt på bilden (motiv eller omgivning).

3. Stå nära motivet

Om motivet är mindre än en bil står du ett eller två steg bort när du tar bilden. Zooma in för att dra motivet närmare. Detta gör du för att fylla hela bilden med motivet. På närbilder kan du se spännande detaljer som fräknar eller ett höjt ögonbryn. Stå inte för nära, bilderna kan bli oskarpa. Autofokus i de flesta kameror kräver ett minimiavstånd på 90 cm, det är cirka ett steg. Bilderna blir oskarpa vid kortare avstånd. Läs kameratillverkarens manual så att du inte tar oskarpa foton.

4. Använd blixten utomhus

Starkt solljus kan ge fula skuggor. Använd blixten för att bli av med skuggor i ansiktet på den du fotograferar. När du tar bilder av personer på soliga dagar ska du använda blixten. Beroende på omständigheterna kan du välja mellan kompenserande eller hel blixt. Om du står 1,5 m från motivet använder du kompenserande blixt. Vid större avstånd använder du hel blixt. Om du har en digitalkamera kontrollerar du resultatet direkt på skärmen. På molniga dagar använder du den kompenserande blixten. Blixten lyser upp ansiktet så att det syns tydligt. Ta även ett foto utan blixt, det mjuka ljuset under molniga dagar kan även ge fina bilder.

5. Se den du ska fotografera i ögonen

Direkt ögonkontakt är lika viktigt i foton som i verkliga livet. Försök att hålla kameran i ögonhöjd på personen du fotograferar. Då kan du fånga ett vackert uttryck eller ett spännande skratt. Gå ned på knä om du tar bilder av barn. Då kan du ta foton i ögonhöjd. Det ger en naturlig hållning och personen på bilden behöver inte titta upp. Det ger också bättre ögonkontakt. Personen ska vara avslappnad eftersom det också har en direkt inverkan på fotot.

6. Sätt motivet i rörelse

Ta kommandot över motivet så blir fotona bättre. Begränsa dig inte till att enbart vara en observatör – bli en regissör! En regissör tar kommandot. En regissör väljer platsen: “Alla utomhus, i trädgården” och arbetar med rekvisita: “Damerna, på med era rosa solglasögon!” En regissör ger anvisningar om vad de andra ska göra: “Lägg er på gräsmattan och titta på varandra”. De flesta foton kräver inte så stora ansträngningar. Men det är också tanken med det här tipset. Ta kontrollen över bilden så tar du de bästa fotona.

7. Ta stående foton

Har du testat att ta stående foton? Stående är ofta ett bra val: för en fyr på en klippa, Eiffeltornet i Paris eller för din fyraåriga systerson som skuttar omkring utomhus. Vrid kameran 90° när du tar foton och se vilken skillnad det blir.

8. Fånga ögonblicket

Be inte alltid motivet att posera eller att titta mot kameran. Var flexibel. När du tar ögonblicksbilder ska du tänka på hur andra arbetar, leker, lutar sig bakåt, pratar eller tar rast.

9. Placera motivet i bakgrunden

När du fotograferar ett landskap placerar du motivet, exempelvis ett träd, i förgrunden. Element i förgrunden ger bilden ett visst djup. En person i förgrunden kan vara motiv vid landskapsfotografering. Du kan göra ett motiv av olika situationer genom att placera ett föremål i förgrunden: hängande grenar som illustrerar ett landskap i bakgrunden, ett fönster eller ett valv som ger önskat djup. Detta gör landskapsfotografier mer intressanta.
Please update your browser

We built this website with the latest technologies, which makes this website faster and easier to use. Unfortunately your browser's version does not support these technologies.