Tiden går fort när man har roligt och de magiska stunderna tillsammans med våra nära och kära går allra fortast. Oavsett om du tycker om att ta snygga porträttfoton av dina barn, gruppfoton med far- och morföräldrarna eller konstiga ögonblicksbilder till jul kommer de här nybörjartipsen att hjälpa dig att ta bilder som du och din familj kommer att uppskatta under flera generationer framåt.

1. Gör det roligt för alla!

Att ta bilder är jätteroligt för alla oss som gillar fotografering, men att stå framför kameran passar inte alla. Oavsett vem du fotograferar, ung eller gammal, är det viktigt att sprida glad och lättsam energi. Samlas i ett rum där alla känner sig bekväma eller gå ut i trädgården om du behöver mer plats. Ge dina familjemedlemmar lite rekvisita att posera med – favoritleksaken eller ett musikinstrument – då känner de sig mer bekväma framför kameran. Men det viktigaste av allt är att le och ge massor av komplimanger och uppmuntran. Ju roligare du har, desto roligare kommer dina modeller att ha. Och om dina modeller är glada får du fler bilder.

2. Samarbeta

Prata med dina familjemedlemmar dagen innan fotodagen och försök få dem att också bli engagerade och entusiastiska. Brainstorma fram några idéer tillsammans, från outfits till platser och kanske även idéer om speciella poser. När du börjar fota visa hur du vill att folk ska placera sig och får dem att imitera dig. Har du en kreativa familj? Ge dem en ungefärlig uppfattning eller vägled och uppmuntra dem när de börjar improvisera med olika looks och poser. Peppa dem genom att visa dem de bästa bilderna på kamerans eller mobilens display efter hand så att de känner sig delaktiga i fotograferingen. Du kommer att märka att även de mest kameraskygga familjemedlemmarna snart blir villiga deltagare och fantastiska modeller.

3. Gör det mysigt

Det kan bli en utmaning att samla alla dina familjemedlemmar för en gruppbild, men det finns inget bättre än när du lyckas med det. Börja med att se till att alla har det bekvämt. Kanske mormor hellre sitter i soffan än på den hårda bänken i trädgården medan små busfrön vill rulla runt på mattan i vardagsrummet och tonåringen tycker det är coolt att sitta på armstödet eller stå bakom soffan. Ju bekvämare det är för alla, desto längre kommer de att orka med att posera och desto bättre blir bilderna. Få alla att luta sig mot varandra och säga ”omelett” (eller kanske ännu bättre, något internt familjeskämt) och var beredd att trycka på avtryckaren. Och sluta inte fotografera bara för att alla har slutat posera – ibland är de bästa familjebilderna de ögonblicksbilder som du kan ta just när alla tror att det är slut.

4. Packa ned snacks tillsammans med kamerautrustningen

Även professionella modeller blir sura under fotograferingar om de är hungriga. Om du åker iväg för en familjefotografering, kanske till stranden, skogen eller parken, packa med lite dricka och snacks så att ingen blir hungrig och alla håller sig glada och med på noterna. En lycklig familj är en snygg familj!

5. Få alla att klä upp sig

Alla har någon outfit som de känner sig speciella i. Ge din familj lite förvarning om fotograferingen så att de kan ta på sig det som de tycker att de ser bäst ut i. Vill du ta bilder utomhus i höstfärger? Påminn alla om att klä sig varmt. Ska ni till stranden? Glöm inte solkrämen.

6. Fota ögonblick också

Nyckeln till fina familjefoton är att fånga dina nära och kära i så naturliga situationer som möjligt. Det bästa sättet att göra det är att hoppa över poserandet och fotografera dem i vardagssituationer efter hand som de händer. Tittar farfar på tv och har de roliga innetofflorna på sig? Servera kaffe och fånga honom i sitt naturliga element. Dansar föräldrarna i köket och dricker cocktail? Ta några bilder på det magiska ögonblicket utan att störa dem. Från ditt barns första steg till den stora artonårsdagen är det här ett fantastiskt sätt att skapa fina och autentiska bilder på de små ögonblicken som betyder så mycket för oss när vi ser tillbaka. Ha din kamera eller mobil i närheten så att du alltid är redo att ta en bild. Det är som det gamla ordspråket säger: ”Den bästa kameran är den som du har med dig.”

7. Förenkla dina bakgrunder för att få snyggare porträtt

Ska du ta en porträttbild på någon? Du kan lätt ge dina porträttbilder ett lyft genom att fotografera modellen mot en avskalad och ren bakgrund. Undvik överfulla hyllor och distraherande lådor, väggar med en massa bilder eller mönstrade tapeter och försök hitta en lugn bakgrund istället. Om du inte hittar någon, häng upp ett vitt eller svart lakan och placera din modell en eller två meter framför det. Du kommer att bli förvånad över hur effektiv en så enkel åtgärd kan vara.

8. Gör det mesta av det naturliga ljuset

Solen är den bästa och mest smickrande ljuskällan som finns. Samla alla nära ett stort fönster så att de får naturligt ljus eller gå ut i trädgården och fota där. Om det är för ljust, ställ er i skuggan så att dina familjemedlemmar inte behöver kisa och om det är en molnig dag, använd ett stort vitt lakan som reflektor för att reflektera solljuset till modellernas ansikten.

9. Fotografera platser och intressen liksom människor

Att fotografera familjemedlemmar handlar om att fånga deras individualitet. Därför är det bra att fotografera dem på ställen som de älskar medan de är i färd med att göra sånt som de gillar. Om dina föräldrar gillar bordtennis, varför inte fotografera en match? Älskar dina barn datorspel? Se om de vill låta dig fotografera dem när de spelar – eller överraska dem med en ny outfit så att de kan klä ut sig till sina favoritdataspelskaraktärer. Älskar din partner vinprovning, bakning eller matlagning? Hämta din kamera eller mobil och var med i köket. Du kommer att märka att de är mer avslappnade i sin egen miljö och det kommer att ge dig mer dynamiska och livfulla bilder.

10. Fotografera dina pälsklädda familjemedlemmar också

Även våra djur är viktiga familjemedlemmar. Ta bilder av katten som sover i någons knä eller gör en utflykt där hela familjen går på en hundpromenad. Hänger någon med på frisbee och fotografering? Det är bra att alltid ha med kameran, oavsett om det är en mobil eller en spegelreflexkamera, så att du alltid är redo att fånga ögonblicket. Börja leka, ha kul och ta bilder på ditt husdjur som du stolt kommer att hänga på väggen bredvid bröllopsfotot.

Få fler tips och råd som inspiration för din fotografering på önskefotos blogg.

Kommentarer