Oavsett om du vill fotografera dina vänner eller främlingar på gatan, här får du några enkla tips som hjälper dig att få dina modeller att posera och få dem att känna sig mer bekväma under fotograferingen.

Skapa en relation med din modell innan du börjar

Porträttfotografering handlar om att fånga en persons karaktär och naturliga skönhet, men folk känner sig inte alltid ”naturliga” när någon riktar en kamera mot dem. Därför blir din första uppgift som porträttfotograf att skapa en kontakt med din modell. Börja med att sätta dig ned tillsammans med honom eller henne och berätta vad du vill åstadkomma. Ge henne en komplimang om något som du tycker om hos henne, kanske frisyren eller outfiten, och börja så smått fotografera när hon fortfarande sitter ned. För många känns det mindre otäckt än att bli fotograferad stående eftersom de flesta inte vet hur man poserar. Även om du fotograferar en familjemedlem eller en god vän är det bra att låta hen långsamt få vänja sig vid situationen i stället för än att genast ta upp kameran eller mobilen och börja fota.

Kommunicera och samarbeta med din modell medan du fotograferar

Oavsett om du fotograferar ditt barn på födelsedagen eller din bästa väns mamma på ett bröllop kan du få fotoobjektet att känna sig mer avslappnad och involverad i fotograferingen om du delar med dig av dina tankar och idéer under hela processen. Genom att du hela tiden ger tydlig feedback får modellen en känsla för vad som fungerar och kan samarbeta med dig för att uppnå din vision. Ge positiv förstärkning och komplimanger för att uppmuntra honom att göra mer av det som du vill ha. Säg till exempel: ”Ja, det är perfekt!” ”Snyggt!” ”Jättebra!” Istället för att säga något negativt, kom med förslag: ”Ska vi prova att ta några foton där borta där ljuset är bättre?” ”Hur blir det om du vrider dig åt det här hållet?” Visa din modell bilderna på baksidan av kameran eller i mobilen så att hen själv kan se resultatet och känna sig delaktig i processen.

Känn till grunderna för posering

Som fotograf är det din uppgift att få din modell att se bra ut och känna sig bekväm. Det kan du göra genom att ”coacha” henne och hjälpa henne att visa upp sig i snygga poser. Gör det roligt och dra dig inte för att visa varje pose. Här är några förslag på hur du kan börja:

  • Instruera din modell att stå (eller sitta) rakt och dra tillbaka axlarna. Det ger längre linjer och mer smickrande kroppsställningar.
  • Använd rekvisita för att hjälpa din modell att känna sig mer bekväm. Hen tycker kanske om att läsa. Då kan det kännas naturligt med en bok eller ett par läsglasögon i handen. Ge ditt barn en leksak att leka med när du fotograferar honom eller föreslå att din modell leker med håret. Möjligheterna är oändliga!
  • Prova olika platser för att se var din modell känner sig bekvämast. Förslå att hen lutar sig mot en vägg eller ett träd eller hitta en bänk eller sten att sitta på. Om du fotograferar hemma, prova trappan eller en soffa eller flytta ut i trädgården. Målet är att experimentera tills du hittar det bästa ljuset och den bästa omgivningen för din modell.
  • Fotografera din modell i ögonhöjd eller lite uppifrån och instruera henne att titta rakt in i objektivet. Undvik att fotografera nerifrån för den vinkeln kan bli väldigt osmickrande, utom för barn i superhjältekostymer som kan se längre och mer hjältelika ut.
  • Påminn din modell om att hålla upp hakan och skjuta fram och överdriva haklinjen. Om hen inte förstår, beskriv det som ”turtlenecktricket” och visa hur det ser ut. Det är en lustig pose, men den är perfekt för porträtt!
  • Lyft upp modellens armar ut från sidan av kroppen så att händerna hålls på höfterna (eller nedre delen av ryggen). Det här ger en smickrande pose för de flesta och den är lätt att åstadkomma.
  • Se till att du ser ögats regnbågshinna och inte bara ögonvitorna. Du kan hjälpa modellen med det genom att be honom titta på ett speciellt föremål bakom kameran. Vitsen med det är att hen inte alltid behöver titta rakt in i kameran.
  • Vänd din modells axlar åt sidan så att kroppen inte är vänd rakt mot kameran. Den här lilla vinkeln ger mer dynamiska och smickrande porträtt. Å andra sidan, om du vill att din modell ska se stor och mäktig ut, be henne att titta rakt in i kameran.

Spela musik

Om du kan, varför inte spela musik för att lyfta hela upplevelsen? Fråga modellen vad hen tycker om för musik och spela musiken på lagom volym för att skapa en rolig och livfull atmosfär. Både barn och vuxna kommer att älska det!

Etikett för gatufotografering av främmande människor

Ibland möter vi intressanta människor när vi reser eller går runt i vår egen stad, men du kanske inte vågar fotografera människor du inte känner? Fast med rätt inställning kan sånt bli väldigt roligt och givande. Om du möter någon som du vill fotografera, gå fram till personen med ett stort leende och presentera dig. Förklara varför du tycker att hen är intressant. Det är kanske hens hatt du tycker om eller så har hen en intressant look. Fråga om det är ok att du tar en bild. Det här är nästan alltid en bättre idé än att försöka smygta ett foto utan att be om lov. De flesta ställer upp på en snabb bild eller två. Försök att göra det snabbt så du inte tar upp för mycket av folks tid – och glöm inte att tacka efteråt.

Tänk på ditt kroppsspråk när du fotograferar

Genom att vara öppen och ha en positiv och glad utstrålning får du dina modeller att slappna av och känna sig bekväma framför kameran. Detta gäller i synnerhet när du tar gatubilder på resor men även när du försöker ta ögonblicksbilder på familj och vänner hemma. Var naturlig och försök inte ”gömma” din kamera för det kommer att väcka folks misstänksamhet och få dem att känna att du gör något som du inte borde. Le medan du fotar och visa tydligt att du älskar det du gör. Visa folk dina foton efter hand så kommer de att ha lika roligt som du.

Porträttfotografering är svårt, men även väldigt givande. Kom ihåg att ha roligt tillsammans med dina modeller och experimentera så mycket som möjligt för att boosta din kreativitet.

Kommentarer