Våra bästa tips på hur du skapar en skolfotobok

Skriven av Onskefoto, 25 maj 2023

Skolfotoböcker är ett härligt sätt att släppa loss kreativiteten med barnens mest minnesvärda milstolpar från skolan. Gör en årsbok för hela klassen eller ett kreativt fotoalbum fyllt med barndomsminnen genom åren. Här presenterar vi våra bästa tips på hur du gör en fin skolfotobok.

En studentpresent fylld med de mest minnesvärda stunderna från gymnasiet eller en personlig avslutningsbok med minnen från barnets fritidsaktiviteter. Skolfotoböcker är ett roligt sätt att bevara barndomsminnen och skapa en hållbar minnessak. Något ännu bättre? Bara fantasin sätter gränserna när du designar din personliga skolfotobok med önskefoto. Designa den från grunden eller ta hjälp av våra praktiska designs på skolbokstema och gör sedan ditt mästerverk personligt med massor av anpassningsalternativ.

Varför skapa en skolfotobok?

Vi vet alla hur snabbt tiden går – och hur lätt det ibland kan vara att glömma människor, platser och saker som har format oss genom åren. I en skolfotobok kan du föreviga barnets viktiga ögonblick i livet, bevara minnen från deras barndom och fira allt som gör dem unika. När du skapar med önskefoto har du fria tyglar och väljer själv hur din skolminnesbok ska se ut, full av tramsiga foton på när barnen har roligt med sina kompisar eller en kreativ årsfotobok fylld med utmärkelser, prestationer och klassfoton. Så var ska du börja?

Våra bästa tips på hur du skapar en skolbok

Oavsett om du vill designa din skolfotobok från grunden eller göra den personlig med våra designs på skolbokstema, är det busenkelt att skapa en skolbok. Här har vi samlat några enkla tips på hur du kommer igång med ditt skolboksprojekt.

1. Välj ämne
En skolbok kan gå i många olika riktningar, så det första steget handlar om att välja ämne till din bok. Avslutningsböcker är ett fint sätt att fira alla bedrifter och milstolpar under det gångna läsåret. Eller så vill du utgå från något speciellt, som barnets idrottslag eller fritidsförening.

2. Välj bilder
Att samla foton är ett av de viktigaste stegen när du ska skapa din skolfotobok – och ett av de roligaste! Titta igenom bilderna i mobilen och spara några av dina favoritbilder. Var inte heller rädd för att be om foton från familj och vänner eller andra föräldrar i barnets skola. Om boken ska bli en överraskning, glöm inte säga det!

3. Strukturera arbetet
Sortera bilderna efter händelse, tillfälle eller tid/månad och gör kapitel för vänner, citat och omdömen och andra kategorier du vill ha med. Om du tänker skapa en större skolfotobok som omfattar flera år eller milstolpar, kan det vara bra att ha speciella mappar på datorn där du kan samla dina bilder till boken. Om det här är den mest krävande biten för dig, läs våra fyra tips om hur du organiserar foton bättre i vår blogg.

4. Layout och design
Välj en layout och design som passar barnets personlighet och bokens tema. Om du skapar en fotobok om barnets idrottslag, lek loss med klubbens färger i hela boken eller lägg till en illustration från vår clip art-kollektion på sporttema. Titta igenom våra mallar på olika teman för att hämta inspiration. Här hittar du allt från färgglada teman i klassfärger till det dynamiska Dream team-temat.

5. Gör det enkelt
När du väl har satt igång kan det vara lockande att ta med allt du hittar. Vårt råd: Tänk på att lämna lite vita ytor och fyll inte boken med alltför många bilder och texter. Enkelhet är A och O när du designar en fotobok som ska bli ett varaktigt minne.

TSaker att ha med i din skolbok

Vi är nog alla lite överenergiska när det gäller att ta bilder på våra barn. Det är svårt att bara ta en bild när man kan ha ett fotobibliotek fyllt med hundratals foton på barnen som gör det ena och det andra. Med så många foton att välja bland kan det kännas lite överväldigande att välja ut några till skolboken. Vi hjälper dig gärna: Prova att börja med några foton från var och en av nedanstående kategorier. Vi lovar att du blir förvånad över hur snabbt allt börjar bilda en helhet.

1. Familj och vänner
Börja med foton på ditt barn tillsammans med kompisar och fundera över om du har bra familjebilder som kan vara med. Födelsedagskalas är alltid en bra utgångspunkt när du letar efter gruppbilder, liksom det årliga skolfotot.

2. Idrottslag eller förening
Om ditt barn är med i ett idrottslag eller en förening kan det vara roligt att ha med bilder på matcher, uppvisningar eller resultat. Om en idrott eller ett fritidsintresse är en stor del av barnets liv kan det också passa med en egen bok om föreningen/laget. Beställ ett exemplar till alla i klubben och få grupprabatt!

3. Skolföreställningar
Det finns inget som värmer hjärtat som bilder från framträdanden i skolan. Det kan vara barnets julpjäs eller sommaravslutning. Ta med massor av bilder och gärna också en sida med programmet eller biljetten till den stora föreställningen som personlig detalj.

4. Skolresor
Om klassen åker på skolresa, gör en rolig utflykt, arrangerar en skidresa eller går på museum, ta med några av höjdpunkterna från skolresor som barnet har tyckt om.

5. Utmärkelser och prestationer
Tänk på att ta med utmärkelser eller prestationer som barnet har uppnått under läsåret, allt från ett fint diplom till speciellt beröm från lärarna. Genom att ta med dem i boken visar du hur stolt du är över barnets hårda arbete och talang.

6. Teckningar och projekt
Lyft fram barnets kreativa sida. Ta med barnets konstverk från läsåret genom att ta bilder eller skanna dem. Lägg till text där du förklarar projekten eller be barnet beskriva dem med egna ord för extra personlig inramning.

7. Citat och beröm
Ta med citat och beröm från barnets favoritlärare, lagledare eller tränare. Det kan vara ett underbart sätt att bevara minnen och göra skolboken mer personlig. Det kan också vara ett fint sätt att visa uppskattning för de människor som har en stor roll i barnets liv.

Vill du vara säker på att allt har kommit med i fotoboken? Använd vår praktiska checklista för hur du skapar en perfekt fotobok – se vårt blogginlägg. Redo att sätta igång? Utforska våra teman inom skolfotoböcker för att komma igång med din nu!