Våra bästa tips för en storslagen skolfotobok

Skriven av Onskefoto, 7 april 2025

Varje läsår bjuder på massor av upplevelser som förtjänar att förevigas – pinsamheter i skolpjäsen, segern i skolstafetten och den bitterljuva skolavslutningen när alla tar farväl. Skapa en fotobok med skolfoton online – det är ett perfekt sätt att bevara läsårets milstolpar – och vi kan lova att det är betydligt enklare än du kanske tror.

Läsåren bara flyger förbi, eller hur? I det ordnade kaos som rymmer allt från försovningar, borttappade tröjor och sista minuten-panik över glömda läxor går barnen på något omärkligt sätt från nervpirrande inskrivning till studentexamen och förundrade ”När blev du så stor?” Åren är fyllda av minnen som ni självklart vill bevara för alltid och vårt bästa tips för att göra det är förstås att skapa en fotobok med klassfoton online.

Varför skapa en läsårsbok?

I en skolfotobok kan du samla barnets största ögonblick och bedrifter, så att hen kan se tillbaka på dem i framtiden (och ni föräldrar också, så klart, men berätta inte det). Oavsett om du vill skapa en skolfotobok för hela klassen, en årsbok för idrottsföreningen eller en samling med barnets höjdpunkter från hela skoltiden, har vi fotoboksdesigns på skoltema som även blir bra presenttips till lärare och förskolepersonal. Så var ska du börja?

Våra bästa tips till online fotoböcker med skolfoton

1. Välj tema

Fundera över vilken historia du vill berätta med din skolfotobok. Ska den fokusera på ett enda läsår, en viss förening eller aktivitet eller helt enkelt barnets roligaste stunder från hela skolgången? Din kreation kan gå i oändligt många riktningar (med alldeles för många bilder att välja på), så det kan vara smart att välja ett tema för att enklare komma igång.

Våra favoritidéer: Gör ett fotoalbum över barnets första skoldag, en minnesbok till hela klassen, en scrapbook till bästisgänget, en fotobok till idrottslaget eller en fotobok som visar upp barnets utveckling under hela skoltiden.

2. Samla alla bilder

Nu är det dags för det roliga: Titta igenom kamerarullen för att hitta de foton som bäst skildrar historien. Busiga leenden, skrattfyllda minnen och suddiga bilder från avgörande ögonblick – de förtjänar alla en plats i barnets skolfotoalbum och är även ett bra presenttips till lärare.

Finns det luckor i historien? Be lärare, lagkamrater och andra föräldrar om bidrag, de har kanske gömda bildskatter av stunder du helt har glömt (tills nu).

3. Organisera samlingen

Nu är det dags att gå igenom bilderna som du har valt ut. Tänk inte för mycket, men försök dela in dem i olika kategorier utifrån temat, t.ex. olika händelser (som födelsedagskalas och sleepovers), aktiviteter (skolresor eller idrottsdagar) och särskilda datum/perioder (som back to school-tema eller fotbollssäsongen om du gör en bok som ska rymma flera sådana). Du kan också skapa flera album i Mina bilder om det underlättar.

Bonustips: Om du gör en årsbok till en förening eller en fotobok till idrottslaget kan du skapa en delad mapp, så att alla kan ladda upp sina bästa bilder.

4. Välj tema

Osäker på var du ska börja? Inga problem. Vi har massor av temaböcker som du kan använda för att skapa ditt mästerverk. Välj det tema som passar bäst till din historia och anpassa det sedan efter tycke och smak. Matcha färgerna med skolans eller idrottsföreningens eller blanda teckensnitt och stickers om du tänker skapa en scrapbook-aktig fotobok. Om du känner dig extra kreativ kan du också skapa en årsbok från grunden.

5. Skapa utan att krångla till det

Det kan kännas lockande att ta med alla bilder (när barnen är så otroligt söta), men när det handlar om läsårsböcker gäller ofta parollen ”ju mindre desto bättre”. Lämna vita ytor runt bilderna, skriv roliga bildtexter och kombinera foton i olika storlekar för att göra alla uppslag effektfulla.

Vad bör ingå i ditt skolfotobalbum?

Du har förmodligen massor av fotoalbum med barnets största och mest minnesvärda ögonblick – från inskrivning till avslutning. Så var börjar du och hur väljer du vad som ska få vara med? Här får du några tips på minnen som bör vara med för att göra din årsbok med minnen till något alldeles extra. Välj några av tipsen nedan – eller allihop:

1. Släkt och vänner

Börja med personerna som gör skoldagarna roliga för barnet – som hens bästa kompisar, favoritlärare och den gamla familjevännen ni alltid springer ihop med vid skolgrinden. Ta med gruppbilder efter viktiga segrar, busiga foton från lekträffar och några officiella (men något pinsamma) skolfoton från den enskilda skolan tillsammans med syskon. En kul idé är att placera liknande bilder från olika år bredvid varandra, så att det syns hur mycket barnet har vuxit.

2. Idrotts- och föreningsaktiviteter

Oavsett om barnet spelar bollsport, sjunger i kör eller myser i stallet är aktiviteter efter skolan en stor del av läsåret. Välj ut bilder som visar hur roligt barnet har, som lagkramar efter viktiga mål, hopptävlingar eller ögonblicket när kanoten glider över mållinjen.

Och varför inte ta med lagresultat, datum och cuper för att skapa en fotobok för hela klubben eller laget? Beställ ett exemplar till alla, så får ni mängdrabatt hos oss.

3. Skolpjäser och föreställningar

Skolans vårshow, den årliga talangtävlingen eller den där gången när barnet övertalades att spela hummer i julpjäsen – vi kan lova att det blir oförglömliga bilder till din fotobok.

Gör skolfotoboken extra personlig genom att ta bilder av program och biljetter också.

4. Skolresor och andra äventyr

Barnens favoritdagar under läsåret är ofta skolresorna. Därför bör deras skolfotoalbum vara fyllt med deras mest fantastiska minnen, som besöket på en nöjespark eller skidresan som de ville skulle vara för alltid.

5. Priser och bedrifter

Glöm inte heller att föreviga barnets stoltaste ögonblick i skolårsboken. Det kan vara allt från när de blev ”veckans stjärna” till när de fick alla rätt på stavningsprovet. Stora som små bedrifter förtjänar en plats i fotoboken och det finns inget bättre sätt att fira dem än det här.

6. Projekt och konstverk

Lyft fram barnets kreativa sida genom att ta med deras fantastiska konst i fotoboken. De ska så klart hänga på kylskåpet, men ta även en bild av dem eller skanna deras skapelser för att visa vad de har gjort (det är för övrigt en drake, inte en katt … bara så du vet).

7. Beröm och citat

Använd små kommentarer och beröm från lärare, tränare, lagkamrater och bästisarna, så att barnet kan se tillbaka på dem och minnas hur uppskattad hen var. Det är de här små detaljerna som kan få minnesböcker, skolfotoalbum och universitetsårsböcker att kännas ännu mer personliga.

Vill du skapa ett minnesföremål som garanterat får barnet att le (och kanske fälla en och annan glädjetår)? Kolla in våra fördesignade skolfotoböcker för att komma igång.