Jul i Europa, och i resten av världen, firas på många olika sätt, och vi älskar dem alla. Det kan handla om vad som serveras till julmiddag, vilket julpynt som hängs upp eller när julklapparna öppnas, detta är vår bild av de olika traditionerna runt om i världen. Vilken jultradition du än firar, finns det en önskefoto-juklapp som passar perfekt.

Vem är jultomten?

Stackars gamla jultomten måste lida av en identitetskris den här tiden på året; han är ju inte bara antingen Jultomten eller Santa Claus på Engelska, han är Pere Noel i Belgien och Frankrike och Babbo Natale i Italien. I Norge är han känd som Julenissen och han kommer inte ner genom skorstenen – på julafton, han knackar på dörren och kommer in i huset med en säck fylld av julklappar. I Nederländerna kommer han på ångbåt från Spanien med sin medhjälpare Zwarte Pieter, och i Sverige är Santa känd som Jultomten där han framställs som en fetlagd dvärg som delar ut julklapparna. Vem han än egentligen är, så länge du varit god under året, kommer han att besöka dig med de bästa julklapparna i jul.

Vilken tid delas julkapparna ut?

Det kanske förvånar dig att höra att olika länder öppnar sina julklappar vid olika tidpunkter. I Nederländerna är det vanligt  att barnen öppnar julklapparna på St Nicholas Eve, som är den 5 december, medan barnen i Belgien och Tyskland kanske öppnar dem dagen efter den 6 december. I Storbritannien är det tradition att julklapparna öppnas på juldagsmorgonen med familjen samlad – spända barn kan tolka “morgon” mycket bokstavligt och tvinga upp sömniga föräldrar mycket tidigt på morgonen, men barnen i Norge förväntas vänta till kvällen. Spanjorerna har den bästa uthålligheten av alla, där barnen väntar med att öppna julklapparna till den kristna Trettondagen, som inte är förrän den första veckan i januari.

Vad har du på tallriken?

julmiddagen är ett underbart sätt för vänner och familj att samlas och njuta av en fantastisk måltid, men runt om i världen är det olika rätter som serveras. Norrmän är delade när det gäller vad de äter: halva nationen älskar att äta grillade revben eller “Ribbe”, medan den andra halvan serverar “‘Pinnekjøtt’ som är torkat get- eller fårkött som serveras med potatis. I Japan är Kentucky Fried Chicken den osannolika delikatessen, Storbritannien har kalkon i ugn och i Provence-området i Frankrike serverar de så mycket som 13 olika desserter inklusive nougat, kanderade frukter och en traditionell julstubbe. I Nederländerna, samlas holländska familjer runt en “gourmetten”-spis med sina egna miniatyr-raclettepannor och steker sin egen mat.

Julgranen

Julgranen är en av de populäraste julikonerna (se vilken emoji som dyker upp när du skriver det i din mobil), och olika länder har lite olika sätt att klä dem: i Frankrike är det vanligt att klä sin julgran med frukter och ätbart pynt, i Norge pyntas granen traditionellt den 23 december, som de kärleksfullt kallar “Lilla julafton”. Norrmän pyntar ofta även granar utomhus med sädeskärvar. Tyskarna använder ofta levande ljus och i Sverige gillar de att hänga svenska flaggor på grenarna och holländarna hänger upp kakor i form av julkransar som kallas “‘kerstkransjes” i sina granar.

Tid med familjen

En av de bästa sakerna med jul är att samla hela familjen och njuta av varandras sällskap. När de öppnar sina julklappar i början av december reserverar familjer i Nederländerna juldagen för tid med familjen med sammankomster från frukosten till kvällsmiddagen. I Storbritannien är det sed att ta en promenad i grupp på eftermiddagen för att få lite frisk luft efter den stora jullunchen, och i Sverige är det tradition att alla sitter ner och tittar på Kalle Anka kl. 15.00 på julafton. På Island utbyter de böcker till “Jólabókaflóð” (eller julboksflod) på julafton och tillbringar kvällen med att läsa dem och i Norge kallas perioden mellan jul och nyårsafton “Romjul” och då ska man ta det lugnt och koppla av hemma med vänner och familj.

Tomtar

På Island tror man att 13 busiga troll, kända som tomtar kommer till staden en efter en de 13 nätterna innan jul för att trakassera, stjäla och spela befolkningen spratt på sina egna unika sätt. De lämnar också presenter i skorna till barnen som har uppfört sig väl hela året. De som inte uppfört sig väl, hittar en potatis i sina skor.

När allt kommer omkring spelar det ingen roll vilken tradition du följer, vad som verkligen betyder något är att du har kul och kopplar av med din familj och dina vänner. Hur du än firar jul, glöm inte att det finns en önskefoto-produkt som passar till den. Gå bara till vår webbplats och skapa de mest personliga julklapparna med våra fantastiska produkter.

Kommentarer