En man är utomhus med sin dotter en solig dag och spelar basketboll. Bakgrunden är suddig, förgrunden är i fokus.

Vi har alla en vardagshjälte, antingen det är vår mamma, pappa, bästa vän eller våra barn och vi älskar att fotografera fantastiska ögonblick med dem och lägga till dem i våra önskefoto-fotoböcker. Men ibland gör dessa bilder dem inte alltid rättvisa. Det är där vi kommer in. Vi har några enkla tips på porträttfotografering för att hjälpa dig ta fantastiska bilder av en speciell person.

1. Välj mellan candid-bilder eller arrangerade bilder

Innan du börjar fotografera, fundera på vilken typ av bild du vill ta. Tänk på stilen du gillar bäst, antingen det är en arrangerad bild eller en candidbild, men viktigast av allt, vlken typ av bild din hjälte är mest bekväm med.

Det fantastiska med candidbilder är att de kan fånga ett uttryck eller ett ögonblick som kanske missas i en arrangerad bild. Om du vill fotografera din hjälte oförberedd och visa vad som gör dem speciella för dig i en mer naturlig situation, är en candidbild ett bra val.

Å andra sidan kan du med arrangerade porträttbilder bestämma vilka element som visar upp din superhjälte bäst. Istället för att vänta på att ta den bästa ögonblicksbilden, kan du skapa en bild precis som du vill ha den och samtidigt berätta en mer komplex historia.

Vilken stil du än väljer bör du överväga liknande element innan du trycker på slutarknappen. Tänk på att alltid fokusera på alla aspekter av din bild, inte bara på ditt objekt. Det är lätt att bli för upptagen av att ta en fantastisk bild av dem och glömma allt annat runt omkring dem. Se därför till att få din komposition rätt – kontrollera att det inte är någonting i bakgrunden som du inte vill fotografera och att du har med allt du ville ha med i ramen.

2. Vad gör denna person till en hjälte för dig?

Vi ser upp till våra vardagshjältar av en orsak, så tänk på vad som gör dem till en inspirationskälla för dig. Det kan vara deras jobb, erfarenheter de gjort, en talang de har eller deras personlighet som lyser igenom. Vad det än är som gör dem till en levande legend i dina ögon, försök att tänka på hur du kan återge det i dina bilder. Det kan vara miljön i bilden, rekvisita du använder, andra familjemedlemmar du har med i bilden eller genom en aktivitet.

3. Vad gillar din hjälte mest?

Bilderna handlar lika mycket om ditt objekt som de handlar om dig. Visa deras personlighet i dina bilder och de saker de älskar mest, för att fånga en känsla av vilka de är. Du kan omge dem med deras husdjur, ha med föremål som rör en hobby eller talang eller ta en familjebild med personerna som är närmast dem.

4. Dags att bli kreativ med ditt porträtt.

När du vet vilken typ av bild du vill ta och har bestämt dig för hur du bäst ska visa upp din vardagssuperhjälte, är det dags att ta din bild. Så länge du har ordning på din komposition och har gjort dig förtrogen med dina kameralägen i förväg, kan du börja experimentera och ta ett porträtt som låter din speciella person lysa.

När du har fångat allt du älskar med din favoritperson, varför inte skapa en fotopresent till dem? Du kan göra en fotobok fylld av de fantastiska ögonblicken från din fotografering eller välja det perfekta porträttet och skapa matchande väggdekorationer som ser fantastiska ut i ditt hem och dessutom din hjältes hem.

BÖRJA SKAPA

Kommentarer