Bildkvaliteten bestäms av hur mycket ljus, och vilken typ av ljus, som träffar kamerans sensor eller film. Som vi nämnde i vår tidigare fotoblogg, finns det några olika variabler som gör att vi kan kontrollera detta. Och om du kan hantera dessa variabler, kan du ta fantastiska bilder även under svåra förhållanden och ha kreativ kontroll över dina bilder.

I denna post ska vi titta på den utan tvekan viktigaste variabeln bland standardkontrollerna: slutarhastigheten.

Vad är en kamera slutare?

Kamerans slutare är en mekanism som snabbt öppnas och stängs när du tar en bild. Därmed når en viss mängd ljus sensorn eller filmen. Bländarmekanismen fungerar olika i olika kameror. Mobiler, exempelvis, har en digital funktion snarare än en fysisk, och detta kommando avgör hur länge sensorn ska spela in en scen. Men i slutändan tjänar alla slutare samma syfte. De ger en rad öppna intervaller och släpper in olika mängder ljus beroende på dina exponeringsbehov eller de rådande förhållandena i den scen som du fotograferar.

Hur man kontrollerar slutartiden för att förbättra exponeringen

När man fotograferar är det en avgörande faktor att exponeringen blir rätt. Det gäller att försäkra sig om att de ljuskomponenter som du fotograferar, som himlen eller upplysta områden, inte blir för ljusa, och att mörka områden inte blir för mörka.
Underexponering resulterar i mycket mörka bilder, medan överexponering resulterar i en onaturlig bild med väldigt lite färg. En bild som visar himlen kan verka alldeles vit. Men om du kan kontrollera kamerans slutarhastighet ökar dina chanser att ta korrekt exponerade bilder, eftersom den reglerar den tid som slutaren kommer att vara öppen. Om bilden behöver mindre ljus, ställ in kortare exponeringstid och om den behöver mer, använd längre exponeringstid.

På de flesta kameror kan man ställa in en rad olika slutartider, från bråkdelen av en sekund till ett par sekunder eller längre. När ljusförhållandena är ogynnsamma och bilderna därför blir för mörka, kan du ställa in en längre exponeringstid för att släppa in mer ljus så att dina bilder blir ljusare. Eller om förhållandena är för ljusa, kan du begränsa mängden ljus som kommer in i kameran med en snabb slutarhastighet så att dina bilder blir mörkare.

Att enbart ändra inställningen för slutarhastigheten garanterar inte alltid att bilderna blir bra, och det finns vissa begränsningar. Här är några saker som du bör tänka på när du ska ta mer utmanande bilder.

Om du fotograferar i motljus eller försöker ta en bild av en mycket ljus scen, är det inte säkert att exponeringen blir bra med enbart en snabb slutarhastighet. Den skulle i stället kunna förmörka skuggiga områden och dämpa ljusa områden.


Extremt långsam slutarhastighet kan göra så att din bild blir oskarp. Detta inträffar om kameran rör sig medan din slutare är öppen. Men du kan hålla kameran stadigt genom att använda ett stativ när du tar bilder med mycket låga slutarhastigheter.

Hur man fryser åtgärden eller skapar rörelseoskärpa

Om du  kontrollerar slutarhastigheten får du fler kreativa alternativ att experimentera med. Du kan antingen frysa rörelse eller skapa rörelseoskärpa. Båda sätten är fantastiska för att förmedla rörelseförlopp i en bild. Vilken teknik du väljer beror på vilken typ av bild du vill ta och även på belysningens kvalitet i din omgivning.

I en välupplyst omgivning ger en snabb slutarhastighet dig möjlighet att frysa rörelsen. Föreställ dig det som en ruta i en film. Denna teknik är perfekt för att framställa drama eller sportaktiviteter. Du kan även använda den för att fånga ett spontant ögonblick då en familjemedlem eller en vän skrattar eller vänder sig mot kameran.

När ljuset är svagt suddar en långsam slutarhastighet ut ett objekt i rörelse, medan den övriga bilden förblir skarp. Detta passar perfekt för att visa upp folkflödet på stadsgator eller en bil som kör förbi. Och om du vill experimentera med att skapa bilder som inte är absolut skarpa, då är detta en teknik som du måste testa.

Om du vill ge långsam slutarhastighet en chans, skulle vårt bästa tips vara att använda ett stativ. Därmed kan du förbättra kvaliteten på dina rörliga bilder en hel del.

Börja med att experimentera med slutartider

Alla kameror har inte lika många slutarhastigheter att välja bland. Men de flesta kameror, från mobiler till systemkameror (DSLR), ger dig möjlighet att kontrollera slutaren. Ta reda på var dessa kontroller finns och roa dig med att experimentera med olika inställningar, ljusförhållanden och motiv för att skapa dina bilder.

Snart får du en känsla för vilka inställningar som är bäst, och vilka som fungerar bäst i olika situationer. Då kommer du att kunna ta välexponerade bilder som passar din kreativa stil.

Men som med de flesta kreativa ting, är dessa tekniker inte huggna i sten. Föreställ dig dem bara som en utgångspunkt för att hjälpa dig att förfina din skicklighet som fotograf, och släpp sedan loss din kreativitet.

Håll utkik efter våra närmast följande poster med fototips, där vi kommer att gå igenom några praktiska övningar, inställningar som du kan testa och nya situationer, där dina bilder kan förbättras med rätt slutarhastighet.

Och glöm inte att dela dina nya fotoframsteg med oss på Instagram och Facebook. Vi ser fram emot att få titta på dina bilder.

 

Kommentarer