Håll kameran rätt

När man vill ta skarpa bilder går det inte att vara ostadig på handen. Nedan ger vi 5 tips på hur du ska hålla fast kameran för att få ett så stadigt grepp som möjligt. När du lärt dig dessa tips kan du ta skarpa bilder även vid tillfällen då det egentligen skulle behövas.

1. Placera händerna på rätt sätt

Håll alltid kameran med båda händerna. Lägg kamerans lins i vänsterhanden och håll fast ‘kroppen’ med högerhanden. När du håller fast kameran på detta sätt kan du enkelt anpassa skärpa och zoom med tumme och pekfinger. Genom att lägga högerhanden på kamerans högersida, tummen på baksidan och pekfingret på avtryckaren får du ett stabild grepp som samtidigt är flexibelt vad gäller inställningarna. De tre sista fingrarna lägger du på kamerans framsida. Försök att ta ett stadigt grepp om kameran utan att knipa för hårt. När du vill ta vertikala foton håller du i kameran på samma sätt.

2. Se till att du står stabilt

Försök att alltid hitta en bra ställning innan du tar ett foto. Det viktigast är att du står stabilt och att du inte behöver anstränga dig, vilket du enklast gör genom att sträcka på dig och sätälla dig med fötterna lite bredare än axelbredd. Ibland kan du behöva inta en annan position för att komma i rätt höjd med motivet, men ta då hjälp av en vägg eller något annat som hjälper dig hålla balansen.

3. Ge dina armar stöd

För att ge dina armar ge stöd kan ta ta hjälp av andra föremål i din omgivning. Du kan till exempel stödja dig mot en papperskorg, ett bord eller en mur på samma sätt som vi gör på bilderna nedan.

4. Gör din kropp kompakt

För att ge dina armar ge stöd kan ta ta hjälp av andra föremål i din omgivning. Du kan till exempel stödja dig mot en papperskorg, ett bord eller en mur på samma sätt som vi gör på bilderna nedan.

5. Ta fotot i lugn och ro

De bästa bilderna tar du när du är lugn och koncentrerad på motivet. Koncentrera dig på bilden du ska ta just nu och inte nästa bild eller motiv, eftersom du då omedvetet kan röra på huvudet eller flytta på fötterna. För att undvika detta ska du låta kameran ligga kvar i samma läge även sekunderna efter det att du tagit fotot. Fotograferar du något som rör sig, kan du istället låta kameran följa motivet i en sekund efter det att du tryckt på avtryckaren. Ett sista tips: Ta ett djupt andetag och håll kameran i ett stadigt grepp, andast sedan ut och håll stilla samtidigt som du tar fotot.
Please update your browser

We built this website with the latest technologies, which makes this website faster and easier to use. Unfortunately your browser's version does not support these technologies.