En bild av en kullerstensgata i skymningen. Personerna som går på gatan är lätt otydliga.

Fotografering är en fantastisk hobby. Med några få baskunskaper kan du fånga fantastiska ögonblick och ge dem rättvisa. Du kan dessutom göra så att dina önskefoto fotoböcker ser ännu proffsigare ut. I vår blogg “En introduktion till grunderna för fotografering“, tittar vi närmre på hur man genom att kontrollera ljuset kan ta ett bra foto, och när du sedan behärskar det har du massor av mer kreativa alternativ nära till hands.

Till att börja med kan man ändra slutartid och bländare, men det finns andra inställningar som du kan prova för att få mer ljus i dina bilder. Denna gången ska vi utforska ISO.

I det här inlägget får du reda på vad ISO är, hur du justerar det på din digitalkamera och hur du använder det under olika förhållanden för att ta den perfekta bilden. Men till att börja med gör vi en liten påminnelse om varför ljuset är så viktigt i fotografering.

En snabb sammanfattning om varför ljuset är så viktigt i dina bilder

En flicka blåser ut ljus på en tårta på en fest utomhus på natten.

Att ha för mycket ljus i bilden är mycket lättare att korrigera än att inte ha tillräckligt. Men om du inte fotar med professionell belysning eller på mycket soliga dagar är det mer troligt att du behöver så mycket ljus som du kan få.

Mindre upplysta situationer behöver alltid extra ljus, men vissa scener som ser ljusa ut med det blotta ögat kan ibland också se mycket mörkare ut i ett foto. Detta beror på att våra kamerasensorer inte har samma dynamiska intervall som våra ögon, vilket innebär att våra ögon ser fler detaljer i både skuggor och ljusa partier än vad en kamera kan bearbeta.

Långsam slutartid och snabb bländare är sätt att släppa in mer ljus i kameran. Men om du inte vill fota med en långsammare slutartid eller större bländartal och helst inte spendera för mycket pengar på en fullformatskamera finns det andra tricks du kan använda dig av för att få in så mycket ljus som möjligt. Dessutom kommer det alltid att finnas situationer då ljuset är för svagt för en korrekt exponering, även om du har den allra dyraste utrustningen.

Hur man fotograferar i svagt ljus med en analog kamera

Två händer håller en öppen filmrulle över en ljuslåda.

Fotografer som fotograferar med film och som vet att de tar bilder under dåliga ljusförhållanden måste tänka till i förväg innan de ger sig ut med en kamera. Filmen som du sätter in i kameran har ett ASA-värde som bestämmer hur ljuskänslig filmen är. Ju högre ASA-värde, desto mer ljus tar negativet upp.

Se till att ta med dig en film med ett högt ASA-värde för att undvika att underexponera dina bilder om du tror att du kommer att fotografera i svagt ljus.

Det finns emellertid en baksida med att använda ljuskänslig film. Ju högre ASA-värde, desto större chans att din bild blir grynig. En grynig effekt kan vara ett bra kreativt verktyg att använda om du vill att dina bilder ska få en retrokänsla, men du gör en förstoring av din bild kommer du att förlora mycket av bildens definition.

Vad är ISO på en digitalkamera eller smartphone?

En person tar en bild av en gata på natten med en smartphone. Motivet är suddigt men bilden på telefonen är skarp.

Med en analog kamera kan du ibland behöva byta film vid olika ljusförhållanden men när du använder en digitalkamera behöver du bara ändra inställningarna för att anpassa dig efter din belysning. Inställningen som du behöver ändra kallas för ISO.

Du kan också ändra ISO på de flesta smartphones. Det kan hända att du måste leta lite bland de manuella inställningarna för att hitta den.

Oavsett om du använder en DSLR eller din smartphone visas ISO som ett nummer. Genom att öka detta värdet släpper du in mer ljus i din kamerasensor och dina bilder blir därmed ljusare. Så enkelt är det.

Hur fungerar ISO-värdet?

En bild av en gata på natten med Brooklyn Bridge i slutet av gatan. Ena halvan av bilden är mörk och knappt synlig och den andra halvan är ljusare och människorna otydliga.

ISO-1.1 SE

ISO-värdet brukar börja på 100 på en digitalkamera. Dessa värden fördubblas så här; 200, 400, 800, 1600, 3200.

Ju högre ISO-värde, desto mer ljus kommer in i sensorn och desto ljusare blir bilden. Varje gång värdet fördubblas kommer dubbelt så mycket ljus in i kameran och dina bilder blir dubbelt så ljusa. Det innebär också att du kan halvera din exponeringstid vilket ger dig möjlighet att använda en snabbare slutarhastighet eller mindre bländare samtidigt som din bild blir korrekt exponerad.

Hur man använder ISO

Det enklaste sättet att använda ISO är att öka värdet när motivet är för mörkt, om du är på en fest, på en kvällspromenad eller om du är inomhus i ett svagt upplyst ljus.

ISO kan även vara mycket effektivt i bra ljusförhållanden, som här.

Frys ögonblicket med ISO

Två bilder av cyklande människor, sida vid sida. Bilden till vänster visar rörelseoskärpa, bilden till höger är skarpare men bakgrunden är suddig. Det finns ett diagram under som visar vilket ISO-värde som motsvarar varje bild.

ISO_info_bikeSE

Om du vill frysa ett ögonblick med en snabb slutartid kan du öka ISO-värdet för att exponera dina bilder runt 1/500 eller 1/1000 sekund. Detta hjälper även om ditt motiv i rörelse inte befinner sig i direkt ljus eller om himlen är molnig.

Lek lite med dina inställningar för att se vad som passar dig, men som bilden ovan visar kommer du genom att ändra ISO och slutartid att få samma exponering av dina bilder, men du kommer också att märka att bilden blir skarpare.

Använd ISO för gatubilder

Att använda kamerans ISO-värde kan vara mycket användbart vid gatufotografering där ljusförhållandena snabbt an ändra sig. Om du exempelvis använder en liten bländare kan ett högre ISO-värde hjälpa dig att arbeta med mycket större skärpedjup för att fånga mer av ditt motiv. Genom att öka ISO-värdet kan du lätt använda en bländarinställning på f8 och ändå använda en snabbare slutarhastighet samtidigt som du kontrollerar exponeringen.

Om du vill fräscha upp dina kunskaper om bländarinställningar kan du läsa mer om vad ett bländarstopp är här.

Så även om det är ett enkelt sätt att genom att öka kamerans ISO-värde öka ljuset i bilden så är det dessutom ett sätt för dig att experimentera med slutarhastighet och bländare.

Saker att tänka på när man ökar ISO-värdet

En bild av Amsterdam taget på natten som visar digitalt brus.

  • Om du ökar ISO-värdet för mycket kan du skapa digitalt brus i dina bilder. Brus är ett skikt av digitala artefakter, liksom kornighet på film, som kan förstöra en bild. Att bestämma hur högt du ska ta ditt ISO beror på kamerans sensor och ljusförhållanden, så experimentera tills du hittar rätt nivåer. Se till att du kontrollerar ditt foto noggrant för höga brusnivåer om du planerar att skriva ut det, eftersom det kan minska utskriftskvaliteten, särskilt i större format.
  • Tekniken utvecklas väldigt snabbt, så nyare DSLR-kameror kan ta bilder av hög kvalitet även med ett extremt högt ISO-värde. Men det är inte givet att din bild blir fri från brus, även om du just har köpt en ny dyr kamera.
  • Även om ISO kan hjälpa dig att ta bättre bilder löser det inte alla problem vid svaga ljusförhållanden. Se därför till att testa kamerans kapacitet och håll ditt ISO-värde på en lagom nivå för att undvika oönskat brus i dina bilder.

För mer hjälp för att ta bättre foton kan du kolla på vårt blogginlägg om praktiska bländartips och våra praktiska tips om slutartid. Du kommer att ta bilder som ser professionella ut för dina fotoböcker på nolltid.

Skapa en fotobok

Kommentarer