Makrofotograferingen såg dagens ljus i början på 1900-talet och användes ursprungligen som revolutionerande verktyg vid forskningsstudier och utbildning av fotografer som Frank Percy Smith. Genom att fotografera motiv med 1:1 förstoring (dvs. i verklig storlek) kunde han visa insekter och växter i mikroskopisk detalj. Hans närbild av en spyflugas tunga förändrade fotovärlden för alltid – och skrämde slag på människor i jordens alla hörn.

F. Percy Smith vid hans hus i Southgate utanför London, 1 april 1936. IMAGNO/GETTY IMAGES

Det dröjde inte länge förrän andra fotografer började zooma in på miniatyrvärlden för att ta häpnadsväckande bilder på allt från snöflingor till vattendroppar, smycken och vardagliga föremål. En bild som visar små motiv med extrem detaljrikedom kan klassificeras som makrofoto, vilket innebär att du kan släppa loss kreativiteten helt. Och det bästa med makrofotografering är att du inte ens behöver gå hemifrån för att hitta fängslande motiv.

Jamie Price är en specialiserad makrofotograf som tar de flesta av sina bilder i sitt eget hem. Han fotar allt från husspindlar, som är förvånansvärt söta på nära håll, till blommor och hans favoritleksaker. Jamies arbete visar att du inte behöver gå så långt för att släppa loss kreativiteten med makrofotografering.

I dag tas tusentals, om inte miljoner, makrobilder varje dag. Tack vare den moderna teknikens under behöver du inte vara proffs eller ha en proffsig kamera nära till hands för att ta sensationella makrobilder – det räcker med en smartkamera!

Värt att veta om kamerainställningar, utrustning och tekniker till makrofotografering

Börja med rätt objektiv

Om du vill ta makrofoton med mobilen behöver du ett särskilt makroobjektiv. Det skruvas eller klickas fast på telefonen. Många moderna mobiler har dock ett inbyggt makroläge, så att du kan fokusera på så lite som 2 cm avstånd med hjälp av mobilens inbyggda lins. Du kan alltså mycket väl ha allt du behöver för att komma igång med makrofotografering!

Om du använder en DSLR eller spegelfri kamera kan det vara en god idé att investera i ett särskilt makroobjektiv. De är specialkonstruerade för att kunna fokusera på väldigt små avstånd och ger bästa möjliga bildkvalitet. Det finns hundratals makroobjektiv att välja på, men ett användbart skärpedjup att börja med kan vara något mellan 100 mm och 200 mm.

Fotografera i manuellt läge

Oavsett om du fotar med mobilen eller en kamera ger det manuella läget full kontroll över inställningar och den färdiga bilden. Vissa moderna telefoner erbjuder ett manuellt läge i sin standardkamerapp. Om din mobil saknar det kan du hämta en app som Moment eller Manual Camera DSLR. Välj en slutartid på högst 1/125 och ett lågt ISO-värde som 160 eller 200.

Använd en stor bländaröppning som f/2,8 eller f/4 om du vill att motivet ska stå ut från bakgrunden och få en snygg bokeh-suddighet i bilden. Observera dock att en stor bländare på omkring f/16 eller f/22 ger större skärpedjup och gör det mycket enklare att få motivet i fokus.

Använd manuellt fokus

Om du fotograferar med en spegelfri kamera eller DSLR, glöm inte att ställa in makroobjektivet på manuellt fokus. Autofokus fungerar fantastiskt nuförtiden, men makroobjektivets förstoringseffekt gör det nästan omöjligt för kameran att hitta en fokuspunkt. Använd Focus Peaking om kameran har det. Då visas en kontur runt den del av bilden som är i fokus.

Använd stativ

Oavsett hur stadig du är på handen kommer du att märka att minsta lilla handskakning eller rörelse får stor effekt på dina makrobilder. Därför förlitar sig även proffsen på stativ för att få knivskarpa bilder. Ställ upp kameran eller mobilen och använd eventuellt en självutlösare för att ta bilden, så du inte råkar röra kameran när du trycker på avtryckaren.

Varde ljus

LED-lampor gör en otrolig skillnad, oavsett om du fotograferar inomhus eller utomhus, på dagen eller natten. Och det smarta med makrofotografering är att det bara behövs en pytteliten lampa för att lysa upp dina små motiv. Investera i en batteridriven lampa som du kan använda både ute och inne. Och tänk på att skaffa ett stativ eller en klämma till den, så att du kan sätta upp och använda den utan händerna. Du kan också köpa ringlampor avsedda speciellt för makrofotografering som fästs direkt på kameraobjektivet.

Exempel på scenarier för makrofotografering

Stilleben

Stilleben kan vara allt från heltäckningsmattans struktur till den mjuka kurvorna på din favoritklocka och de passar perfekt när du ska finslipa dina färdigheter inom makrofotografering. Om vi utgår ifrån att du använder stativ kan du använda objektivets stora bländaröppning på runt f/16 eller till och med f/22. På så sätt blir det mycket enklare att få knivskarpt fokus på mer av ditt motiv. Det är dessutom enklare att belysa stationära föremål, så du kan använda ett lågt ISO-värde som 160 eller 200. Därefter kan du ställa in slutartiden – börja med 1/250 och öka den sedan tills du är nöjd med exponeringen. Det fiffiga med att använda stativ för att fotografera stilleben är att du kan välja en jättelång slutartid och ändå få skarpa bilder.

Rörliga motiv

Insekter och andra rörliga motiv kan se enastående ut när de fotograferas med makroobjektiv, men de innebär också vissa utmaningar. Även om du använder stativ och belysning måste du ha en tillräckligt kort slutartid för att ”frysa” motivets rörelser. Oavsett om du fotograferar en slingrande mask eller en otålig gräshoppa underlättar det med en slutartid på högst 1/500. Du behöver då en något större bländare, exempelvis f/11, för att släppa in tillräckligt mycket ljus. Du behöver också en högre ISO-inställning, men försök att hålla dig till högst ISO 800. Om du går över det uppstår det brus i bilden. Det är alltid bättre att använda en starkare LED-lampa än att höja ISO-värdet för mycket.

Kreativa tips för att ta makrobilder

Börja hemma

Det kan vara bra att inleda din makrofotograferingsresa i hemmets lugna vrå genom att fotografera orörliga motiv. Utforska allt från soffans struktur till dina finaste krukväxter – du kommer att bli överraskad över hur fantastiska vardagliga föremål ser ut vid en närmare titt. Det här är också ett bra sätt att öva på att sätta upp stativ och belysning och få rätt fokus.

Ut i det vilda

När du har övat på att fotografera orörliga motiv är du redo att ge dig ut i trädgården eller en park i närheten för att öva på att fotografera små skönheter och odjur i deras naturliga miljö. Fäst blicken på ett litet område i taget, så lovar vi att du hittar små tecken på liv. Du kommer att bli förvånad över hur mycket liv som pågår precis framför näsan på oss – allt från flugor och humlor till trollsländor, maskar och myror.

Släpp loss kreativiteten med makroporträtt

Älskar du att fotografera nära och kära? Oavsett om modellerna är dina barn, din respektive, föräldrar eller syskon kan du ta fantastiska porträtt av dem med dina nyvunna makrofärdigheter. Fokusera på enskilda detaljer i stället för att försöka få med allt. Ögats iris, till exempel, ser ut som utomjordiska galaxer med makrofotograferingens kraft. Eller varför inte tatueringar och piercingar? Till och med näsor och öron blir fascinerande konstverk på riktigt nära håll.

Lek med maten

Du har antagligen fått lära dig att aldrig leka med maten, men den regeln gäller definitivt inte fotografering. Makrofotografering passar perfekt när du vill föreviga matens skönhet. Zooma in på dina favoriter bland frukt, grönsaker och sötsaker och förstora färger och konsistenser. Glöm inte heller att plåta drycker och drinkar – bubblorna i kolsyrade drycker ser helt spektakulära ut!

Fotografera dina käraste ägodelar

Kommersiella produktfotografer använder makrofotografering för att visa upp allt från klockor och smycken till elektronik och andra små lyxprylar. Samla några av dina käraste ägodelar och zooma in för att fånga de små detaljerna som gör att du tycker så mycket om dem. Och glöm inte ägodelar som tillhör nära och kära. Det kan vara hundens namnbricka eller barnets favoritleksak – det här är det bästa sättet att visa upp sakerna som betyder allra mest.

Oavsett vart ditt makroäventyr tar dig är det allra viktigaste att ha roligt medan du fotograferar. Det finns inga regler och bara fantasin sätter gränser för din kreativitet. Nyckeln är att experimentera med olika motiv och idéer och att fota så ofta som möjligt.

I vår blogg hittar du många fler fototips och kreativ inspiration!

Kommentarer