Gunn Kristin Monsen (@GunnKMonsen) har fångat den skandinaviska stilen. Alla hennes bilder är nordiskt vackra, från de minimala bilderna till den blå och grå paletten. Hon arbetar 100% som fotograf och Content Creator, och här delar hon med sig av sina råd för hur man tar fantastiska foton och skapar fotoprodukter.

Berätta litet om dig själv

Mitt namn är Gunn Kristin Monsen. Jag är livsstilsfotograf, visuell storyteller och jag skapar innehåll till sociala medier. Jag bor i Norge, utanför Bergen, i ett litet trähus nära sjön. Jag har en man, två tonårsdöttrar, en golden retriever, som heter Romeo, och en katt, som heter Leo. Jag arbetar heltid med att skapa innehåll, ta bilder åt kunder, och jag sysslar alltid med personliga och kreativa projekt. Jag har en känsla för interiörer, städer, människor och natur, och det är detta som du oftast ser i mina bilder.

Hur skulle du vilja beskriva din fotograferingsstil?

Jag tar alltid mina bilder i naturligt ljus så jag tror att du kan kalla min stil naturlig. Den är aldrig överdrivet stylad och den är inspirerad av den skandinaviska färgskalan.  Grått och blått finns alltid med i mina bilder eftersom dessa färger finns i naturen på Norges västkust och i sjön nära mitt hus. Dessa färger återkommer även i mina porträtt.

Vad tycker du mest om att fotografera, och varför?

Jag gillar att ta bilder av naturen, de städer som jag besöker, vardagslivet, interiörer och människor. Som livsstilsfotograf letar jag alltid efter ögonblick att bevara och ta bilder på.

Hur ser du på att ta bilder av barn? Har du några tips i rockärmen?

Jag älskar att ta bilder av barn, och jag söker upp sammankomster där barn känner sig fria, kan leka och utforska. De bästa bilderna skapas alltid när barnen “glömmer” att vi tar bilder, och när de känner sig avspända. Mitt bästa tips är att se till att föräldrarna håller sig borta. Det är mycket enklare att knyta an till barn när föräldrar inte är närvarande. Det är då magi uppstår.

Vilket resmål har du blivit mest imponerad av?

Jag har besökt många europeiska städer och mina favoriter är Rom, London, Budapest, Dubrovnik. Men min absoluta favorit är Köpenhamn.  Jag letar inte efter överdådiga händelser när jag reser. Jag letar efter vardagslivet och atmosfären i varje stad. Mitt besök i Kroatien med dess vackra natur och hav förra sommaren har lämnat avtryck och dit kommer jag absolut att återvända.

Vilken europeisk stad är din favorit, och varför?

Min favorit är Köpenhamn. Jag har varit där flera gånger och jag längtar alltid tillbaka. Staden är mycket vacker, levande och den har en avkopplande atmosfär, coola människor och många fantastiska affärer.

Vad uppskattar du mest med Bergen?

Det är ju min hemstad, och jag älskar kontrasten mellan staden och den omgivande naturen. De små trähusen som klänger uppför bergen, havet och ljuset.

Vilket är ditt hetaste tips för dem som besöker Bergen?

Det finns så många storslagna platser, men jag kan rekommendera en promenad mellan de små trähusen i Nordnes och en avkopplande stund i parken vid fjordens spets.

Vart återkommer du gång på gång, och varför?

Köpenhamn, naturligtvis! Jag älskar staden, den danska livsstilen, stilmedvetenheten. Staden ger mig inspiration. I Bergen är det Nordnes som gäller. Min mormor föddes i en av de små trähusen och jag älskar denna del av Bergen.

Vad går du efter när du väljer resmål för semestern? (t.ex. mat, sevärdheter, kultur, väder)

På sommaren är det vädret, sol och hav och en aning stadsliv. Resten av året går jag in för stadsliv, kultur och inspiration.

Vad tar du dina bilder med?

Jag använder min iPhone och min Nikon D750

Använder du redigeringsappar eller andra verktyg?

Jag redigerar ofta på min mobil och använder appen VSCO eller Lightroom. Jag har WiFi på min digitalkamera och laddar även ner därifrån för att redigera på mobilen.

Hur organiserar du dina bilder?

Jag har installerat Dropbox på min mobil och där lagrar jag även mitt arbete från den bärbara datorn.

Vad gör du med dina bilder innan du laddar upp dem till sociala medier? Testar du vad som fungerar, och vad som inte gör det?

Jag försöker ha en historia till de bilder som jag laddar upp till sociala medier, men jag måste medge att ibland gör jag det enbart därför att jag gillar dem. Jag redigerar faktiskt mina bilder innan de syns på sociala medier, och jag försöker använda samma redigeringsprocedur så att mina inlägg på Instagram överensstämmer med varandra. På Instagram Stories är jag inte lika konsekvent, och jag gör mer som jag vill just i ögonblicket. På bloggen är den historia som jag vill berätta det viktigaste.

Hur många bilder tar du under en vanlig vecka?

Mellan 100 och 500 därför att mina kunder behöver mycket material till sociala medier.

Vilket råd skulle du vilja ge till dem som vill utveckla sin färdighet i att fotografera?

Ta massor med bilder! Låt dig inspireras av andra, men gör sedan som du själv vill. Ju fler bilder du tar, desto bättre blir du. Du måste satsa massor med tid.

Vilka fotoprodukter gillar du att skapa, och varför?

Jag skapar fotoprodukter av alla de slag för mina väggar. Jag började sätta upp mina bilder på väggarna för några år sedan, och nu fortsätter jag med nya bilder.

Vilka bilder passar till fotoprodukterna? Vad föreställer dina fotoprodukter vanligtvis?

Jag använder vardagsögonblick i mina produkter: stillbilder och interiörer tillsammans med ögonblicksbilder från mina flickors och mitt liv.

Hur förbereder du skapandet av en fotoprodukt? Vad gör du först, osv?

Jag kan säga att jag börjar med en bild som jag gillar. Sedan fokuserar jag på att föra över den från min mobil eller kamera till min vägg.

Letar du efter inspiration någonstans innan du skapar dina fotoprodukter?

Jag är alltid ute efter inspiration för inredningsdesign och för hur jag kan använda mina bilder i interiören och göra den mer personlig.

Kommentarer