Mors dag är snart här så finns det något bättre sätt att ge något till denna speciella person i ditt liv än att ta några vackra bilder av henne? Ordna en fotografering med hjälp av våra tips, välj ut dina favoriter och bevara dem i en av önskefotos fotoprodukter. Oavsett om det är en elegant väggdekoration, en klassisk fotomugg eller till och med massa framkallade bilder – vi har vad du behöver, från fotografering till leverans.

Poserande eller informella bilder?

valentines-gift-ideas-photo-prints

Du känner din mamma bättre än någon annan, så tänk på hennes personlighet, vanor och alla gånger du har varit tillsammans med henne. Vilken typ av foto tror du passar bäst? Det kan vara ett porträtt i professionell stil, eller något mer uppriktigt – en bild i reportage-stil när hon gör vad hon gillar. Din mamma kanske föredrar att posera eller känner sig mer bekväm med att inte veta exakt när kameran klickar. Det är upp till dig att avgöra vilken fotostil som fungerar bäst och hur du berättar historien bäst, men kom ihåg att det alltid är en bra idé att prova några olika tillvägagångssätt. Tillbringa lite tid online på att leta efter inspiration och gå igenom idéer med henne för att se vad hon vill. Oavsett vilken stil du väljer, se till att du ägnar tillräckligt med tid åt det. Bra foton är ofta ett resultat av planering, en del försök, misslyckande och förbättringar, så när du har en bra uppfattning om det foto du vill ha, fortsätt ta övningsfoton och gör justeringar tills du är nöjd.

Lär dig de grundläggande inställningarna

Oavsett vilken kamera du använder är standardriktlinjen för poserad porträttfotografering att använda ett kort skärpedjup. Detta innebär att bakgrunden på ditt foto blir mjukt och suddigt, vilket innebär att all uppmärksamhet kommer att ligga på din mamma, som kommer att vara i fokus. Du kan styra skärpedjupet på nästan alla kameror genom att helt enkelt justera bländarvärdet (helst mellan f.2 och f3.5 – högre värden minskar bakgrundssuddet). De flesta smartphones och mobila enheter har liknande alternativ, även om de kan ha olika namn som “skönhet” eller “porträtt” -läge. Det finns också appar som kan hjälpa dig att lägga till oskärpa efter att fotot har tagits, men resultaten kan variera – försök att söka efter “bokeh” eller “oskärpa” i din appbutik. Om du tar en uppriktig bild kanske det här inte gäller lika mycket, eftersom du förmodligen kommer att hålla alla detaljer i fokus.

Tänk på din omgivning

Motivet är alltid den viktigaste delen av ett fotografi, men omgivningen kan ibland vara lika viktig. Ett fantastiskt foto kan förstöras av en rörig bakgrund som distraherar eller genom en gatuskylt eller papperskorg som hindrar bilden från att bli perfekt. Se till att du väljer din bakgrund noggrant. Det kan bara vara en enkel bakgrund, eller det kan vara en central del av historien du berättar (din mammas arbete eller där hon till exempel utför sin hobby). Det är upp till dig att välja vilken bakgrund som berättar historien du planerar för din mamma. En tegelvägg eller en grön häck är klassiska bakgrunder för ett porträtt och kommer att fungera bra, men ett väl upplyst rum eller till och med ett färgat lakan eller tyg kan också göra underverk. Kom ihåg att se till att du skiljer din mamma från bakgrunden så att bara bakgrunden blir suddig. Några meter borde göra tricket – ju större avstånd, desto mer dramatisk blir suddigheten. Om du planerar att göra bakgrunden till en integrerad del av fotot, se till att du bygger den så att den fungerar bra. Gillar din mamma växter? Arrangera då hennes favoritplantor bakom henne i ett ljust rum. Gillar hon böcker och läsning? Använd bokhyllan som bakgrund och få henne eventuellt att hålla en bok som är speciell för henne. När du väl har hittat temat för din bakgrund är det dags att bli kreativ!

Hitta hennes bästa vinkel

När du har ordnat din bakgrund, ta dig tid att hitta rätt vinkel som gör att din mamma ser riktigt bra ut. Generellt sett fungerar extrema vinklar sällan särskilt bra, så försök att hålla kameran i ögonhöjd (men som alltid med kreativa ansträngningar är reglerna menade att tänjas på). Se till att din mammas huvud lutas något uppåt, detta hjälper till att minska eventuella ocharmiga skuggor runt hakan och under halsen. Se till att hon inte kisar, att ögonen är öppna och är väl belysta – experimentera med lite olika vinklar tills du verkligen är nöjd med resultatet. Tänk på ljuset – naturligt ljus fungerar riktigt bra, men försök att undvika hårda ljus på dagen. Om du kan arrangera din bild bredvid ett stort fönster som översvämmer rummet med naturligt ljus blir det bra. Undvik överdrivna skuggor i ditt foto, såvida du inte planerar en dramatisk look. Generellt sett, försök att se till att ljuset fördelas jämnt runt ansiktet och är så naturligt som möjligt (så försök att undvika gula eller orange nyanser, om möjligt).

Att få fokus rätt

valentines-gift-ideas-photo-book

När allt är klart och du tar dina perfekta bilder, se till (och kontrollera alltid) att du har rätt fokus. Det kan se OK ut på din telefon eller kameraskärm, men ge det alltid mer än en snabb blick. Om ditt fokus är fel kommer detta verkligen att påverka kvaliteten på din bild och potentiellt göra den oanvändbar om du vill framkalla den. Även om du kan fokusera på alla delar av fotot är det en bra standard när du fotograferar människor att fokusera på ögat som ligger närmast kameran. Om du gör rätt här kommer fotot automatiskt att se bättre och mer professionellt ut, vilket gör din mammas bilder mer levande.

Vi hoppas att dessa tips hjälper dig att bli inspirerad att ta fantastiska bilder av din mamma. Vi skulle gärna se resultaten av dina foton så tagga oss på Instagram och dela dina fantastiska bilder av din mamma. Om du vill använda dina foton som en bra presentidé för mors dag, ta en titt på våra fotoprodukter. Klicka bara på knappen nedan och låt kreativiteten flöda.

Börja skapa

Kommentarer