Våra enkla fotoredigeringstips är lätta att följa och hjälper dig att få ut så mycket som möjligt av varje bild du tar. Skapa fotoprodukter med de foton du redigerar så att du har bestående minnen av dina favoritstunder.

Det första du behöver göra är att välja vilket fotoredigeringsverktyg du ska använda. Photoshop har många avancerade alternativ men Paint eller Förhandsvisning i OS X går också bra. När du har valt program börjar du med grunderna …

Så här gör du dina foton mindre

fotoredigering-tips-gor-bilderna-mindre

Att göra ett foto mindre kan betyda flera olika saker – beskära en bild, ändra storlek på en bild eller minska mängden utrymme den tar upp på hårddisken (filstorlek).

Minska filstorleken och/eller ändra storlek på en bild

 1. Om du behöver beskära bilden bör du göra det först eftersom filstorleken då minskar.
 2. Öppna bilden i det bildredigeringsprogram du har valt och leta sedan efter något som Ändra storlek, Bildstorlek eller Sampla om. Dessa funktioner finns vanligtvis i menyfältet under Redigera.
 3. Välj hur många pixlar du vill ha för den minskade storleken och spara bilden med ett nytt filnamn under Spara som. Se till att du klickar på ”bevara proportioner” så att fotots form inte ändras.

Beskära en bild

fotoredigering-tips-beskara-en-bild

Microsoft Paint-användare

 1. Öppna bilden i Microsoft Paint
 2. Klicka på verktyget Markera och dra det runt den del du vill beskära
 3. När du har markerat högerklickar du med musen varsomhelst i markeringen. Klicka sedan på Beskär.

Adobe Photoshop-användare

 1. Öppna bilden i Adobe Photoshop
 2. Använd markeringsverktyget och markera den del av bilden som du vill beskära
 3. Klicka på Bild
 4. Klicka på Beskär

Så här placerar du text i dina foton

fotoredigering-tips-med-text-pa-bilder

Om du snabbt vill lägga till text i en bild utan kostnad och inte behöver ha extra alternativ kan du använda Paint i Windows eller Förhandsvisning i OS X.

Användare av Microsoft Paint eller Förhandsvisning

 1. Öppna bilden i Paint eller Förhandsvisning. Om du inte har något annat bildredigeringsprogram installerat kan du högerklicka på bilden och välja Redigera. Om du använder OS X dubbelklickar du på bilden för att öppna den i Förhandsvisning
 2. Klicka på knappen Text. Den ser ut som ett A och finns i verktygsfältet längs den övre delen av fönstret. Om du använder Förhandsvisning behöver du först klicka på Redigera bredvid sökfältet.
 3. Klicka och dra dit där du vill att textfältet ska vara. Det här fältet innehåller all text du skriver och visar bara den text som får plats. Du kan justera storleken på fältet medan du skriver.
 4. Skriv din text. Innan du börjar justera formateringen ska du skriva den text du vill lägga till så att du kan se hur den ser ut medan du gör ändringarna. Du kan också justera teckensnittets typ och färg.
 5. Granska texten och spara. Eftersom det här är enkla program kan du inte göra ändringar utan att ångra allt och börja om. Spara texten genom att klicka utanför textrutan.

Tips: använd ett bildredigeringsprogram som Photoshop eller GIMP för fler alternativ och bättre kontroll

Adobe Photoshop-användare

 1. I bildredigeraren öppnar du bilden där du vill lägga till text. Om du inte vill köpa Photoshop men ändå vill ha tillgång till fler funktioner än vad som finns i Paint kan du använda det kostnadsfria bildredigeringsprogrammet GIMP.
 2. Klicka på knappen Text. Den finns i listan över verktyg, vanligtvis till vänster på skärmen.
 3. Klicka och dra för att skapa en textruta. När du skapar en textruta bildas ett nytt lager. Det här är den största fördelen med att använda ett bildredigeringsprogram eftersom du kan göra ändringar i textlagret utan att påverka originalbilden.
 4. Skriv din text. Innan du börjar justera formateringen ska du skriva den text du vill lägga till så att du kan se hur den ser ut medan du gör ändringarna. Du kan också ändra teckensnittets typ och färg.
 5. Använd de andra bildredigeringsverktygen för att ändra texten.
 6. Använd roteringsverktyget för att rotera texten över bilden.
 7. Med hjälp av transformeringsverktygen kan du böja och forma texten så att den blir som du vill.
 8. I de flesta bildredigerarna sparas bilden som en projektfil om du inte exporterar den som en bild, så se till att du anger inställningarna för format och kvalitet när du sparar den slutliga versionen.

Så här gör du dina foton skarpare

fotoredigering-tips-gor-foton-skarpare-1

Du kan skapa skarpare foton med hjälp av två olika processer men det är mycket lättare att justera hur du tar bilderna så att de blir skarpa istället för att göra det efteråt.

Använda manuellt fokus

Autofokusfunktionen i våra kameror och objekt är ofta suveräna men inget ger så genomgående skarpa bilder som manuellt fokus, till och med i dåligt ljus. När du har växlat till manuellt fokus behöver du bara justera fokusringen till dess att detaljerna blir tydliga.

Spegellås

När vi tar en bild slår spegeln i våra digitalkameror upp och ner för att släppa in ljus i sensorn. Den rörelsen kan göra att kameran skakar något, vilket kan skapa suddiga bilder, särskilt med längre exponeringstid. Öppna menyn i kameran och leta efter alternativet spegellås.

Rengör linsen

Det är viktigt att vi före och under varje fotografering håller linsen ren. Allt damm och smuts gör att bilden inte bara kan mjukas upp, utan det kan även förvränga både bilden och färgerna beroende på omgivningen.

Använd ett stativ

Ju stadigare du är, desto mindre troligt är det att bilden blir suddig. Kolla in våra tips (länk till hur du bör hålla kameran).

Om du redan har tagit bilden och den är lite suddig kan du redigera den på många olika sätt och med flera olika verktyg. Det finns många fotofilter i appar som Google Photos, VSCO Cam och Instagram som kan dölja suddighet och få bilden att se ut som konst.

 fotoredigering-tips-gor-foton-skarpare-2

Tips: Photoshop har en mängd mycket bra verktyg för skarpare bilder, till exempel Unsharp Mask och Smart Sharpen

Så här kopplar du foton

fotoredigering-tips-koppla-foton

Microsoft Paint-användare

 1. Högerklicka på en av bilderna som du vill koppla på hårddisken och rulla över alternativet Öppna med i sammanhangsmenyn. Välj Paint från undermenyn om du vill öppna bilden i Microsoft Paint.
 2. Klicka på nedåtpilen under knappen Klistra in i menyfältet och klicka på Klistra in från. Välj den andra bilden från dess plats på hårddisken och dubbelklicka på den. Den klistras in över den första bilden.
 3. Klicka på den andra bilden och dra den runt i Microsoft Paint-fönstret för att flytta på den. Du kan antingen lämna den över den första bilden eller flytta den åt sidan. Flytta markören till en kant eller ett hörn av bilden och klicka och dra om du vill ändra storlek på den.
 4. Klicka på knappen längst till vänster i menyfältet och välj Spara som för att spara de kopplade bilderna som en ny bild.

Tips: du kan flytta en inklistrad bild och ändra storlek på den direkt efter att du har infogat den men när du väl har gjort andra ändringar, som att välja ett målarverktyg, kan du inte längre redigera den inklistrade bilden separat från bakgrunden

Med hjälp av de här tipsen kommer du kunna få dina foton att se bättre ut än någonsin. Så ge dig ut, börja knäppa och skapa sedan vackra fotoprodukter med de bilder du tar.

Kommentarer