En bild av en liten flicka i en rosa regnkappa som står på en stig en regnig dag. Bilden är inramad av ett datorfönster, med ett filnamn i det övre högra hörnet.

När du har bilder lagrade överallt och inga konsekventa filnamn, kan det vara pilligt att gå igenom dina bilder. Men genom att följa några enkla filnamnsmönster, går det så mycket snabbare att hitta bilderna du älskar. Det gör det enkelt att skapa din nästa fotobok från önskefoto också.

Varför är det så viktigt att ge dina filer namn?

En kvinna i en gul tröja, som sitter vid sitt skrivbord och tittar på sin bärbara dator.

Att skapa dina egna fotoböcker med [önskefoto] är roligt och enkelt. Men med dålig organisering av bilderna kan du få lägga mer tid på att leta igenom oordnade filer och mindre tid på att vara kreativ. För att göra det ännu roligare att skapa fotoböcker, vårstäda din enhet eller bärbara dator lite för att få ordning på dina filer. Om du ser till att alla sparas på en plats, ges namn på ett konsekvent sätt och säkerhetskopieras, går ditt nästa fotoprojekt lätt som en plätt.

Filhantering på ett enkelt sätt

Två händer, som bläddrar igenom en låda med prydligt organiserade pappersmappar.

Att byta namn på bilder är ett enkelt sätt att gruppera bilder tillsammans. Antingen det är efter datum, plats, ämne eller stil på bilden du har tagit, kan du skapa samlingar av liknande bilder som du kan sätta in direkt i en fotobok. Det står mer om filgruppering och varför det är viktigt i denna så-gör-du-guide.

Om du har prydliga filer med ett liknande filnamnsmönster, kan du se dem i kronologisk ordning och enkelt skrolla igenom dem för att hitta det du behöver. Eller så kan du söka bland dina filer efter nyckelord och hitta bilder som har ett liknande tema eller är från samma evenemang.

Välj din namnkonvention

En bild av en leende familj sittande utomhus i gräset. Bilden är inramad av ett datorfönster, med filnamnet 2018-08-12-Familje-resa i det övre högra hörnet.

Du måste hitta en namnkonvention som fungerar för dig. Det finns inga regler för hur du skapar ett mönster för dina filer, se bara till att den konvention du använder är konsekvent för alla dina bilder.

Vi föreslår en namnkonvention som börjar så här: ÅÅÅÅ-MM-DD

På så sätt blir alla dina bilder i kronologisk ordning vilket kan vara bra när du vill skapa en årsbok. Och om du flyttar dina bilder från en mapp till en annan, följer de fortfarande en tidslinje också.

För att dina bilder ska vara ännu lättare att känna igen i en lista, föreslår vi att du lägger till lite mer information till din namnkonvention. Prova med någonting som det här: ÅÅÅÅ-MM-DD-plats-ämne

Så ger du namn till dina filer i större mängd

Två händer som skriver på en bärbar dator. Personen sitter vid ett skrivbord, med en kaffekopp, en anteckningsbok och en mobil bredvid den bärbara datorn.

Varje gång du laddar upp nya bilder, gör det till en vana att byta namn på dina bilder så att dina mappar är konsekventa. Du kan göra denna procedur ännu enklare genom att byta namn på en större mängd filer. Här är några tips som hjälper dig göra detta på Windows-, Mac- och Androidenheter.

Om du har en uppsättning filer från ett evenemang, som t.ex. dina vänners bröllop eller din senaste sommarsemester, och filnamnen inte behöver varieras så mycket, kan du prova detta.

Så ger du namn till dina filer i större mängd för Windows

 • Se till att alla bilder du vill byta namn på är i en mapp.
 • Välj alla bildfiler du behöver – du kan klicka och dra; du kan hålla ner “Ctrl” och klicka på flera filer samtidigt; eller så kan du klicka på den första filen, hålla ner “Shift”-tangenten och sedan klicka på den sista filen för att välja en uppsättning filer.
 • Därefter kan du byta namn på mängden filer genom att högerklicka och välja “byt namn” från menyn eller klicka på fliken “hem” högst upp i fönstret och klicka på “byt namn” där.
 • När du skriver ett namn i en fil och klickar på “enter” eller klickar någon annanstans i fönstret, upprepas namnet på alla filer du har valt. Och för att säkerställa att du kan skilja dem åt, ser du en siffra inom parentes i slutet av varje filnamn.

Så ger du namn till dina filer i större mängd för Mac

 • Gå till “sökaren# och välj de filer du vill byta namn på. Du kan klicka och dra för att markera filer; du kan hålla ner “kommando”-tangenten och klicka på flera filer samtidigt; eller så kan du klicka på den första filen, hålla ner “Shift”-tangenten och sedan klicka på den sista filen för att välja en uppsättning bilder.
 • Högerklicka eller håll ner “Kommando” och klicka på val av filer. Klicka sedan på “byt namn på X poster”.
 • I rutan som visas, välj “byt ut text” från den nedrullningsbara menyn.
 • I rutan som säger “byt ut mot”, ange ditt nya filnamn och klicka sedan på “byt namn”. Namnet upprepas för alla filer, men kommer att vara numrerade i slutet.

Så ger du namn till dina filer i större mängd för Android

En man som ligger på en vit soffa och bläddrar igenom bilder på sin mobil.

Ett av de enklaste sätten att byta namn på filer i mängd på en Android-enhet är genom att ladda ner en gratisapp som t.ex. ES File Explorer. Välj en app som fungerar bäst för dig, men här är en snabb steg-för-steg-guide som visar hur du använder denna.

 • Ladda ner ES File Explorerar från Google Play och öppna sedan appen.
 • Gå till mappen där du vill byta namn på dina filer, knacka sedan på filerna du vill byta namn på. Du kommer att se ett grönt kryss på de du har valt.
 • Knacka på valet “byt namn” längst ner på skärmen. Du kommer att se en popup-ruta med två alternativ för att byta namn på filer; “siffror” och “ursprungligt filnamn”.
 • Med “siffror” kan du lägga till text och siffror i slutet av det ursprungliga filnamnet, och med “ursprungligt filnamn” kan du ändra informationen före det ursprungliga filnamnet.
 • När du är klar, knackar du på “OK”.

Detta är bara några förslag på hur du bäst byter namn på dina bildfiler. Du måste inte följa dessa namnkonventioner, men se till att du är konsekvent med det namnmönster du väljer.

För fler tips om hur du lagrar och hanterar dina bilder, se våra guider för fotoorganisering, där du hittar massor av steg-för-steg-guider som är lätta att följa som hjälper dig skapa vackra fotoböcker på nolltid.

Så börja skapa din fotobok

Kommentarer