En bild av en öppnad grå bärbar dator med sex bilder på skärmen. En prickad blå linje ansluter den till sex kopior av samma bilder med en molnikon ovanför dem.

Olyckor kan inträffa, antingen det handlar om att du tappar telefonen på väg till arbetet eller spiller morgonkaffet över din dator. DIn bärbara dator kan till och med svika dig och förlora dina minnen på några sekunder. Men om du har säkerhetskopierat dina favoritbilder från din enhet någon annanstans, är det åtminstone en sak mindre att oroa sig för när din teknik är bortom all räddning.

För att hjälpa dig hålla dina bilder säkra så att du kan fortsätta skapa fotoböcker med bilderna du älskar, kolla in dessa tips för filhantering och lagring.

Säkerhetskopiera alltid

En bild tagen uppifrån av en svart hårddisk på ett ljust orange underlag.

Det är så viktigt att ha kopior av dina bilder, så om det värsta händer dina tekniska enheter, förlorar du inte dina bilder för alltid. För att säkerställa att du alltid har säkerhetskopierade bilder, spara också extra kopior på olika platser varje gång du tar nya bilder med din mobil eller laddar upp dem till din bärbara dator.

För att göra det till en vana att skapa kopior av dina bilder, se till att du införlivar åtgärden i ditt bildarbetsflöde. Om du inte är förtrogen med ett bildarbetsflöde, är det som en checklista som fotografer följer från det ögonblick de tar fram sin kamera tills de skriver ut dem och visar upp sina bilder.

Ta en titt på detta exempel på ett bildarbetsflöde för att komma igång med att organisera dina bilder.

Vilka är de bästa bildlagringslösningarna för att säkerhetskopiera dina filer?

En svart bärbar dator med en DVD i en öppen CD-drivenhet. Den står på en vit bordsskiva med en extern hårddisk inpluggad, en USB-sticka ovanför och ett minneskort nedanför.

När du har importerat bilder från din DSLR eller mobil till din dator, följ dessa filbenämningstips för att ordna dina bilder. Därefter bör du ta dig tid att spara dina säkerhetskopieringar. Hur du än väljer att säkerhetskopiera dem, var noga med att använda samma filbenämningsmönster på din bärbara dator, på så sätt är det lätt att gå igenom dina bilder var de än är.

En kvinna som skriver på sin bärbara dator vid ett matbord i trä. Det ligger en mobil på bordet och en röd kaffekopp är placerad intill den bärbara datorn.

Tiden du lägger på att organisera bilder och skapa kopior av dina bilder är helt upp till dig, men vi föreslår att du också sparar säkerhetskopieringar till molnlagring och fysiska enheter.

Här är några fördelar och nackdelar med båda säkerhetskopieringsalternativen.

Säkerhetskopiera bilder till en fysisk enhet

Fysiska enheter som du kan använda för att säkerhetskopiera dina bilder är en extern hårddisk och DVD:er.

Fördelarna:
 • Externa hårddiskar och DVD:er är relativt billiga.
 • Båda lösningarna är lätta att arbeta med.
 • Du kan göra dubbletter av och hantera filer enkelt.
Nackdelarna:
 • De kan bli skadade, och om det händer, riskerar du att förlora dina säkerhetskopieringar.

Säkerhetskopiera bilder till molnlagring

Det finns olika molnlagringslösningar och en av dem är minbildbank  Gratis bildlagringstjänst från önskefoto

Fördelarna:
 • Så länge du har en internetanslutning, är bilderna från minbildbank tillgängliga när som helst och var som helst. Du kan också använda dig av dina bilder i minbildbank i vårt designprogram online och i vår app.
 • Det är enkelt att använda minbildbank. När du har laddat upp bilder organiseras de automatiskt för dig. Baserat på information i bilderna som datum, tid och plats, kommer minbildbank att gruppera dessa bilder i olika händelser och visa dem på en tidslinje.
 • minbildbank är inte bara en plats för att lagra alla dina bilder, men du kan även skapa din egen fotobok härifrån! Läs mer om hur man gör det här. (link to: /blog/skapa-fotobok-i-minbildbank)
 • Det finns också en dedikerad minbildbank-app för iPhone och Android, så du kan enkelt ladda upp alla bilder från din mobil. Du kan göra det manuellt, eller du kan aktivera automatisk synkronisering, då laddar minbildbank upp alla dina nya bilder när du öppnar appen.
 • Du kan skapa album och namnge dem efter händelsen.
 • Det är möjligt att dela album från minbildbank med vänner och familj via länk eller e-post. Det ger er möjligheten att samla alla bilder från stora och små händelser och alla kommer att ha tillgång till att ladda ner bilderna och skapa fotoböcker med dem.
Nackdelarna:
 • Vissa molnlagringslösningar kräver en abonnemangsavgift, men inte minbildbank som är helt gratis och du kan ladda upp så många bilder du vill.

Eftersom det är både för- och nackdelar att beakta, är det en bra idé att använda båda alternativen för att lagra dina bilder så att du inte förlitar dig enbart på en lösning.

För fler tips om hur du lagrar dina filer på ett säkert sätt, kolla in våra fotoorganiseringsguider och se hur enkelt filhanteringstekniker kan hjälpa dig skapa fotoböcker på nolltid.

För att göra det ännu lättare att skapa fotoböcker, varför inte ladda ner vårt fotoboksprogram och göra ett försök med Smart Assistent? Vår unika smarta teknik väljer dina bästa bilder genom att ta bort dubbletter, suddiga bilder och därefter skapar den automatiskt vackra fotoböcker på bara några minuter.

Så börja skapa din fotobok

Kommentarer