Oavsett om du fotograferar med din mobil eller med en exklusiv spegellös kamera är det viktigaste om du vill kunna ta bra foton att du kan din utrustning. Det gäller i synnerhet när du tar ögonblicksbilder på familj och vänner vid alla de speciella tillfällen när du bara får en enda chans att fånga ögonblicket. Här kommer lite tips om allt möjligt, från hur du väljer det bästa objektivet till hur du ska förstå din mobils kamerameny och inställningar. De här tipsen kommer att hjälpa dig att få ut mer av din utrustning så att du kan vara säker på att kunna fånga de där speciella ögonblicken.

Ha utrustning som passar till din fotograferingsstil

Vilken sorts foton vill du ta? Vare sig du helst tar porträttfoton av familj och vänner eller landskapsbilder under semestern ska du välja utrustning efter din personliga stil. Om du till exempel vill fotografera din familj under en resa är ett smidigt lättviktszoomobjektiv ett bättre alternativ än flera tunga objektiv med fast brännvidd. Är landskapsfotografering din grej? I så fall behöver du ett vidvinkelobjektiv så att du kan fånga hela scenen framför dig och ett lättviktsstativ så att du lätt och snabbt kan flytta din utrustning till nästa vy. Om du i stället tar många porträttbilder på familjen behöver du ett objektiv med stor bländaröppning, till exempel f/2.8 eller till och med f/1.8 som gör att bakgrunden blir suddig och lägger fokus på personen. Samma sak gäller för mobilkameran. Skulle en vidvinkelobjektivadapter göra din mobiltelefonkamera bättre för landskapsfotografering? Eller skulle ett vattentätt kamerafodral göra det möjligt för dig att skapa dynamiska bilder med din partner och dina barn när de plaskar runt i poolen eller på stranden? Älskar du att ta porträttbilder på din familj? Då är kanske en fotograferingsapp som du kan kontrollera bländaröppningen med en bra idé för att göra bakgrunden suddig och ta bilder som ser professionella ut.

Ha kamerainställningar som passar till din fotograferingsstil

Precis som utrustningen ska även inställningarna styras av din fotograferingsstil. Om du till exempel fotograferar barn eller djur som rör sig snabbt, kan inställningen slutarprioritet (S – shutter priority eller TV – time value) fungera bättre än manuell inställning. När du fotograferar med den här inställningen kan du välja en snabb slutartid som fryser motivets rörelse eller så kan du prova med en långsammare slutartid om du vill skapa en suddig effekt för att få in en känsla av rörelse i bilden. Om du tar porträttfoton kan bländarprioritet vara bra (AV – aperture value eller A – aperture priority) för att kunna ha en stor bländare som ger en fin, suddig bakgrund. En del fotograferingsappar ger dig möjlighet att använda de här inställningarna även på din mobil. Om du fotograferar i förhållanden som ändras snabbt, till exempel när du reser eller fotograferar en släktträff som hålls både inom- och utomhus, kan auto vara den lättaste och smidigaste inställningen. Målet är alltid att använda kamerainställningar som hjälper dig att skapa.

Ha bara utrustning som du verkligen behöver

Det är lätt att tänka att mer utrustning ger bättre bilder, men ibland är mindre mer. Hemligheten är att strömlinjeforma din fotoutrustning för att göra din fotograferingsupplevelse lättare, enklare och snabbare. Bara för att du äger fem objektiv behöver du inte ta med alla på semestern. Välj istället det smidigaste objektivet – kanske ett zoomobjektiv eller ett 35 mm objektiv med fast brännvidd och håll dig till det. Om du bara har ett eller två objektiv med dig slipper du bära på en tung kameraväska och slösa tid på att bestämma vilket objektiv du ska använda när du istället borde fokusera på att njuta av upplevelsen. Måste du absolut ta med stativet? Kommer du verkligen att använda blixten? Samma sak gäller för mobiltelefonfotografer: gör din fotografering lättare genom att bara använda en eller två fotograferingsappar och lämna all onödig utrustning hemma. Ju mindre utrustning du måste bära, desto snabbare kan du förflytta dig och fokusera på det som är viktigt, nämligen att söka något att fotografera.

Utmana dig att prova något nytt

Nyckeln till fotografering är ständig övning och ständigt experimenterande. Det finns alltid något nytt att lära och upptäcka. Fotograferar du alltid med auto-inställning? Varför inte utmana dig själv att fotografera en hel dag med manuella inställningar. Brukar du fota dina barn med slutarprioritet? Varför inte prova med bländarprioritet i stället och prova dig fram med olika bländare för att experimentera med skärpedjupet. Har du något filter eller någon inställning som du bara älskar? Prova något helt annat. Eller så använder du aldrig filter på dina foton och skulle kunna upptäcka något nytt och spännande genom att leka lite med olika appar. Fotografera i både färg och svart-vitt och använd ett fast vidvinkelobjektiv i stället för zoom. Ta porträttfoton med din mobil i stället för kameran eller gå till parken för att ta bilder på familjen i stället för att fota i trädgården. Målet är att prova något nytt och upptäcka nya kreativa sätt att uttrycka dig genom din fotografering.

Fotografera snabbare med sparade inställningar

Vare sig du fotar med kamera eller mobil, utnyttja sparade inställningar så mycket som möjligt för att snabbt få fram de bästa inställningarna. En förprogrammerad inställning för landskapsfotografering ger till exempel maximal kontrast och färgmättnad som visar upp landskapet på bästa sätt. Porträttinställningar ger automatiskt en stor bländaröppning vilket gör bakgrunden suddig. Sportinställningar använder en snabb slutartid som hjälper dig att få skarpa bilder av barnen eller hunden när de springer runt. Du kanske har förval som hjälper dig att fotografera på natten eller till och med under vattnet (glöm bara inte det vattentäta fodralet). Och du kan även göra och spara dina egna inställningar som anpassar din kamera eller mobil till dina egna fotograferingsbehov.

Du kommer att bli förvånad över hur mycket mer du kan fotografera när du väl har lärt dig din kameras inställningar ordentligt.

Kommentarer