En vinterbild på natten av en stad som är täckt av snö.

När du är ute på en kylig vinterpromenad eller på väg till skidspåret får du säkert lust att använda din kamera. Under vintern får du många tillfällen att ta vackra bilder, såsom actionbilder i skidbacken eller på den glänsande isen med barnen. Så för att säkerställa att du får ut så mycket som möjligt av den kyliga säsongen har vi ställt samman sju fototips för att hjälpa dig att ta bilder som ett proffs. De kommer att hjälpa dig att skapa en önskefoto fotobok direkt.

Ta hand om din fotoutrustning

En bild av en kvinna i anorak som tar en bild med en DSLR-kamera.

Det viktigt att du tar hand om din fotoutrustning oavsett om du använder en DSLR-kamera eller en mobil i kylan. Låga temperaturer kan minska dina batteriers effekt. Ta därför med dig extra batterier till kameran eller förvara mobilen varmt och torrt.

Ta för säkerhets skull med en vattensäker påse för att skydda din utrustning från fukt och kanske även en trasa.

Tänk på ljuset!

En bild av Amsterdam en klar vinterdag med några snötäckta cyklar som står parkerade nära kanalen.

Du kan ta flera bilder under olika ljusförhållanden, särskilt i soluppgången eller i solnedgången. Då får du bilder i praktfulla färger. När solen står lågt över horisonten och det fortfarande är ljust är det idealiska förhållanden för att ta landskapsbilder. Under den gyllene timmen kan du använda dig av de långa skuggorna och det varma ljuset för att ta effektfulla bilder. För att inte missa det fräscha morgonljuset eller kvällsglöden ska du kolla upp tiden för solens upp- och nedgång innan du går ut med kameran.

När solen står högt på himlen är det idealiskt ljus för att ta bilder av skid- och snowboardåkare. Och även om det är mulet väder kan du utnyttja de speciella ljusförhållandena. Klara färger avtecknar sig fint mot den grå bakgrunden och därför kan du få vackra bilder av barn i färgglada vinterkläder.

Experimentera med actionbilder

En bild av en kille som leker i snön och just tänker kasta en snöboll mot kameran. I bakgrunden står en kvinna som också är redo att kasta en snöboll.

Oavsett om du åker skidor i backen eller har snöbollskrig med barnen, kan du ta fantastiska actionbilder under vintern med hjälp av lite kamerateknik.

För att frysa en snöbolle som är i luften eller en skidåkare eller snowboardåkare i aktion behöver du justera slutartiden. Detta fungerar bäst med en DSLR-kamera efterom man inte kan ändra slutartiden på alla mobiler. Använd en slutartid över 1/500-dels sekund, men se till att inte underexponera bilderna eftersom de då blir för mörka. Om bilderna blir för mörka kan du välja ett högre ISO-värde på vissa kameror.

Testa olika inställningar tills du får den effekt du söker. Om du behöver fler råd om hur man kan arbeta med slutartiden, får du här några praktiska tips.

Ta mysiga närbilder

En närbild av en brun, vit och svart hundvalp som leker i snön.

Gå så nära fotoobjektet som möjligt för att ta fina närbilder i vinter. Du kan utveckla konsten i att fotografera husdjur eller ta fina bilder av barnen i snön. Sedan är det bara att skapa en fotobok med alla dessa mysiga bilder.

Men tänk på att om du använder en vidvinklad lins för att ta en bild, kan fotoobjektet bli förvanskat om du kommer för nära. Testa därför olika avstånd för att få den perfekta närbilden.

Fånga vintern i stan

Ett rött metallräcke med istappar.

En ledighet under vintern passar perfekt för att praktisera stadsfotografering. Ta bilder av snötäckta gator, tindrande ljus i natten eller en frusen fontän att använda i din nästa fotobok. Om du ägnar dig åt gatufotografering, utnyttja då kontrasterande ljusförhållanden för att lägga till fantastiska nya bilder i din samling. Och när du är på utflykt med familjen, kan du ta fina bilder av barnen när de värmer sig med varm choklad efter en lång dag utomhus.

Lek med exponeringen

En bild av fallande snö över London på natten, Big Ben i bakgrunden - knappt synbart - och pariserhjulet London Eye till vänster.

Med vinterns olika ljusförhållandena är det den perfekta perioden att experimentera med exponeringen. Exponeringen avgör hur ljus eller mörk din bild blir, och med en DSLR-kamera kan du anpassa den manuellt till ändrade ljusförhållanden.

Överexponering gör din bild för ljus, medan underexponering däremot skapar en väldigt mörk bild. Du kan justera den mängd ljus som kommer in i linsen genom att justera slutartiden eller bländaröppningen. Om scenen är ljus, såsom ett snöklätt berg i solljus, använd kortare exponeringstid för att reducera ljuset. Om du däremot fotograferar en mörkare scen, använd längre exponeringstid för att släppa in mer ljus.

För att ta reda på mer om bildexponering kan du titta på vår introduktion till fotograferingens grunder. Du kan även läsa vår guide om slutartid och praktisera tekniken.

Återupplev familjens favoritögonblick

En bild av en man och kvinna, som står och kramas i snön på en stig i skogen, tillsammans med ett litet barn.

Vintern är full av speciella ögonblick med familjen, till exempel kälkåkning eller de första skidturerna med barnen. Med så många roliga aktiviteter på gång är vintern den perfekta perioden att ta bilder som du kommer att vilja titta på om och om igen. Så varför inte ta några naturliga bilder av er alla tillsammans?

Nästa gång ni är ute tillsammans kan du försöka ta spontana bilder av er alla. Kanske kommer du att behöva experimentera med slutarhastigheten eftersom det är knepigt att fotografera i dåligt ljus och fånga spontana ögonblick med snabb slutarhastighet.

Vi hoppas dessa tips kommer att hjälpa dig fånga fantastiska vinterscener. Så klä på dig varmt, förvara kamerautrustningen torrt och gör dig redo att ta härliga bilder som du kommer att vilja titta tillbaka på om och om igen. Och när du har samlat på dig fina bilder av skidåkning och snöbollskrig, skapa då en önskefoto fotobok att ställa i bokhyllan.

Känner du några blivande fotografer som behöver fototips i vinter? Dela denna blogg på sociala medier genom att klicka på ikonerna nedan.

Kommentarer