När himmeln är klar, luften kylig och din kamera är laddad gäller det att passa på att gå ut och ta några bilder. Vintern bjuder på många vackra stunder … snö, is och vintersporter ger alla perfekta fototillfällen. Men det kan vara svårt att fånga vinterns skönhet i en enda bild. Vi har satt samman 9 fototips för utomhusfotografering som hjälper dig att ta bilder som ett proffs.

Håll dina batterier varma och din utrustning torr

Det viktigt att du tar hand om din utrustning oavsett om du använder en kamera eller din smartphone.

Låga temperaturer minskar dina batteriers effektivitet så se till att ta med dig ett extra lager om du vill undvika att släpa omkring på en oanvändbar kamera.

Var noga med att hålla din utrustning torr. Det finns många kameror som klarar lite snö eller fukt men det är ingen anledning till att inte vara lite extra försiktig (och ta med sig lite extra kläder och en vattentät påse). Packa ner några filter också medan du ändå håller på.
Det är inte alltid nödvändigt eller användbart men några extra filter kan ge dina bilder det där lilla extra.

Ett polariserande filter kan göra underverk en kall vinterdag, då himlen får en djupare blå ton och detaljerna sticker ut mer.

Ett svartvitt filter på en mulen dag kan förbättra stämningen i bilden och göra den levande.

Tänk på ljuset!

Välj noga tidpunkten på dagen beroende på vilken typ av bilder som du vill ta.

Soluppgång och solnedgång ger mer färg till landskapsbilder som annars kan se lite för monotona ut. Kolla upp när solen går upp och ned på nätet så att du inte missar dessa stunder – speciellt om du gillar landskap som tar andan ur en.

Det finns ingen anledning till att sluta ta bilder bara för att solen står högt. Solen som skiner över en snowboardåkare mitt i ett trick kommer att göra ditt foto dynamiskt och speciellt.

Dra fördel av en grå dag för att få gälla färger. Alla klara färger kommer att sticka ut och du kommer att få fina konstnärliga bilder.

Experimentera med actionbilder

Oavsett om du ger du ut i backen tillsammans med duktiga skidåkare eller vandrar genom  skogen i en maklig takt är det bra att veta hur man fångar action på bild.

Det krävs snabba slutartider för att  “frysa” bilden och fånga ett ögonblick. Försök med en slutartid på över 1/500 sekund, även om 1/1000 sekund är ännu bättre om ljuset tillåter. Kom ihåg att detta kommer att underexponera dina bilder, dvs de kommer att bli för mörka.

Använd exponeringskompensation eller öka ditt ISO-värde för att kompensera för detta. Försök med olika inställningar för att hitta det som fungerar för dig.

Kom nära händelserna

Ju närmare händelserna du kommer, desto mer imponerande kommer bilderna att bli. Det är också bra att tänka på vinklarna.

Använd ett vidvinkelobjektiv och gå så nära du kan för att fånga de mest dramatiska händelserna i backarna. Studera dina motiv, tänk på inramningen och bakgrunden, prata med folk som gör coola grejer, du får information om vad de gör och kanske du möter nya vänner.

Ta inte bara en ögonblicksbild, ta den bästa bilden du kan tänka dig. Det kanske innebär att du måste ta hundratals bilder men det kommer att vara värt det.

Leta efter det oväntade.

Försök att komma på detaljer som kan göra ditt foto mer intressant. Bakgrunder, skuggor, människor. Men tänk också enkelhet. Det är ibland dessa  bilder som blir bäst.

En kopp rykande choklad i förgrunden eller en bergskedja med snöiga toppar i bakgrunden kan ge nya vinklar till din bildberättelse.

Det enkla fungerar också … orörda backar med vit snö med ett elegant skidspår kan också vara lika vackert.

Ta kontrollen över exponeringen.

Det är ett kameratrick som alla proffs använder sig av och som kommer att göra din bild bättre än andra.

Justera din exponering manuellt. Exponeringssystemet på kameran kommer förmodligen att göra att dina vita backar och himmel med bomullsmoln ser gråa ut. Även om det ibland är det du är ute efter så kommer du i allra flesta fall att vilja att snön ser vit ut.

Kom ihåg att överexponera lite så att snön säkert kommer till sin rätt.

Håll dig varm och ha roligt

Framförallt ska du se till att ha roligt så se till att du håller dig varm och bekväm, ta med dig något att äta och en varm dryck.

När du har kommit tillbaka in i värmen framför brasan delar du med dig av dina vinterfotografier på sociala medier med hjälp av hashtaggen #mittönskefoto för en chans att synas på vårt Instagram-konto. Du kan också skapa en fotoprodukt med hjälp av dina bilder… sätt in de bästa i en fotobok eller skriv ut dina favoriter på et väggkonstverk. Dela detta blogginlägg med vänner och familj med hjälp av ikonerna nedan för att uppmuntra dem att gå ut och börja ta bilder de också!

Dela dina vinterbilder med oss!

Kommentarer