Sommaren är nästan här, vilket betyder en sak: Dags att börja planera sommarsemestern. Oavsett om du letar efter en romantisk weekendresa, en familjesemester eller ett händelserikt äventyr, kan vi hjälpa dig att välja bland våra nio utvalda resmål för sommaren 2023. Så packa väskorna, fixa solkrämen och gör dig redo för en oförglömlig sommar!

Europeiska resmål för sommaren 2024

För oss som bor i Europa finns det massor av underbara platser att åka till på sommaren på bara en kort flygresas avstånd – ibland kan du till och med ta tåget. Här har vi samlat några av våra bästa semesterresmål i Europa i sommar.

1. Lissabon, Portugal: storstadssemester

Om du vill fira en aktiv sommarsemester finns det mycket att hitta på i Portugals myllrande huvudstad. Strosa bland stadens mysiga smågator och charmiga kvarter och njut av en fantastisk blandning av gammal och modern arkitektur. Utforska det historiska Alfama-distriktet och blicka ut över staden från toppen av Belem-tornet. Upptäck Lissabons många museer och konsthallar eller koppla av på ett mysigt kafé med en delikat pastel de nata – Portugals berömda äggkrämspaj – och ett gott glas portvin.

Det härliga med Lissabon är att om du blir trött på att utforska staden kan du alltid dra dig tillbaka till någon av stränderna i närheten och lapa lite sommarsol. Praia da Conceicao ligger ungefär en halvtimme från centrala Lissabon och lockar med lugnt vatten som passar perfekt till en simtur.

2. Sicilien, Italien: för matälskare

Palermo på den italienska ön Sicilien är matälskarnas paradis med sin fantastiska street food, färsk fisk och skaldjur och lokala viner. Stadens marknader är en njutning för alla sinnen, fyllda med färggranna frukter och grönsaker, kryddor och godsaker i stora lass.

Ät dig igenom stadens många restauranger och fik eller gå en matlagningskurs för att lära dig laga sicilianska specialiteter. Pasta alla norma eller spaghetti ai ricci är våra favoriter och alla måltider bör avrundas med en härligt knaprig cannoli. Vårt bästa tips? Glöm inte att ta bilder av dina favoriträtter och gör sedan en egen kokbok från Sicilien med hjälp av önskefotos app. Det går lekande lätt att skapa i farten i sommar.

När du inte frestar smaklökarna är det aldrig långt till en vacker strand där du kan njuta av den sicilianska solen. Med sin mjuka sand och sitt klara vatten är Mondello den mest populära stranden utanför Palermo, bara 20 minuter från stadskärnan.

3. Valencia, Spanien: perfekt till familjesemestern

Valencia är ett av Europas mest familjevänliga resmål med sina fantastiska stränder, ett akvarium i världsklass, spännande nöjesparker och gott om gröna parker som passar utmärkt till picknick och avkopplande sommardagar. Ciutat de les Arts i les Ciències (CAC) är en samling museer och konstinstitutioner som ni inte får missa, med futuristisk arkitektur och interaktiva utställningar med något även för de minsta.

Valencia är dessutom en perfekt plats för dig som gillar stranden. La Malvarrosa är den mest populära stranden i Valencia och ligger på promenadavstånd från stadskärnan. Gör en dag av utflykten i bekväma strandstolar och njut av den gyllene sanden, klart vatten och levande atmosfär. Och glöm inte prova paellan! Den här berömda rätten har sitt ursprung i Valencia och är en smaksensation. Här passar det också bra att ta fina familjefoton tillsammans – som sedan kanske kan bli väggdekorationer hemma på vardagsrumsväggen..

4. Dubrovnik, Kroatien: för kulturkännaren

Dubrovnik är en häpnadsväckande kuststad. Den är berömd för sin historiska gamla stad och den dramatiska arkitekturen som används i tv-serien Game of Thrones. Det här är ett perfekt resmål för att ta bilder till din nästa resefotobok.

Stadens forntida murar och befästningar är väl bevarade och har numera utsetts till ett världskulturarv av UNESCO. Du kan utforska Dubrovniks många museer och gallerier, promenera längs de höga stadsmurarna eller ta en båttur till en av öarna i närheten för att koppla av på stranden. Föga förvånande är den här enastående staden en av Europas mest populära kulturdestinationer, så här är det fullt hus på sommaren. Sikta i stället på ett besök i början eller slutet av sommaren, så att du undviker den värsta trängseln.

5. Gran Canaria, Spanien: för äventyraren

Gran Canaria är en av Spaniens idylliska kanarieöar med en uppsjö av äventyrliga aktiviteter för dig som vill ha en aktiv semester. Vad sägs om vandring och klättring, eller kanske föredrar du våg- eller vindsurfing? Öns karga landskap och mångfasetterade ekosystem gör den till en utmärkt lekplats för både adrenalinälskare och naturfantaster. Vandringsleden Roque Nublo är ett måste för alla vandrare. Här får du spektakulär utsikt på nära håll över den ikoniska vulkaniska bergsformationen och de omgivande bergen – vi kan lova att det blir ett magnifikt foto till en väggdekoration eller framkallade bilder att hänga på väggen i sovrummet.

Gran Canaria är också hem för flera dykningsplatser, med kristallklart vatten och sprudlande havsliv. Det marina naturreservatet El Cabrón är populärt bland dykare. Här får du möjlighet att simma med färggranna fiskar, majestätiska mantor och till och med delfiner. Mellan äventyren får du inte glömma att tillbringa lite tid i Las Palmas pulserande stadskärna, fylld av fantastiska tapasrestauranger och populära barer.

6. Kotor, Montenegro: för budgetsemestern

Om du letar efter en plånboksvänlig sommarsemester i Europa är Kotor ett lockande alternativ. Den här lilla kuststaden har allt: historia, kultur, budgetvänliga boenden, utsökt mat och massor av sevärdheter. Utforska stadens vackra kyrkor och museer eller ta en båttur till närliggande stränder och öar för att lära dig mer om traktens historia. Glöm inte att provsmaka den lokala paradrätten cevapi, grillat kött serverat med bröd och ajvar som tillbehör, en röd, kryddig paprikaröra.

Upplev en perfekt sommardag i Kotor genom att strosa genom den pittoreska gamla stan med vindlande kullerstensgator innan du styr kosan till stranden i Kotorbukten för att lapa lite sol. Tänk på att ta mycket bilder, eftersom omgivningarna bildar vacker inramning till framkallade bilder eller en fin fotobok.

Globala resmål för sommaren 2024

Vill du ut och se världen? Här har vi samlat några av de bästa resmålen för dig som vill ta dig lite längre bort i sommar.

7. Bali, Indonesien: för en romantisk långresa

När det gäller romantiska resmål blir det knappast mysigare än Bali. Bali är ett perfekt resmål på bröllopsresan och passar utmärkt till romantiska och avkopplande dagar fyllda av ljusa sandstränder, prunkande grönska och lyxiga resorts.

Det finns dessutom massor att hitta på. Utforska öns många tempel och kulturella sevärdheter i Ubud, Balis andliga hjärta. Eller koppla av (eller festa) med finess på någon av de spektakulära strandklubbarna. Vi älskar ultramoderna Savaya i Uluwatu, i öns södra del.

Mellan tempel och stränder finns det också gott om restauranger och span i världsklass att besöka på Bali, för att ni ska få en oförglömlig romantisk semester. Den är kanske inte det mest eleganta ni kan äta, men missa inte den lokala paradrätten nasi goreng, smarrigt stekt ris med grönsaker och kryddor.

8. Tulum, Mexiko: för strandhängaren

Tulum är en vacker stranddestination som är känd för sina finkorniga, vita sandstränder och gnistrande blått vatten. Längs Tulums berömda strandpromenad hittar du oräkneliga restauranger, kaféer och strandklubbar där du kan koppla av och njuta av sand, hav och solsken.

Mexiko är dock mycket mer än bara beachklubbar och lyxresorter. Inte långt från stranden ligger stadens mayaruiner och du får inte missa ett besök hit. De historiska, grå templen och pyramider bildar effektfull kontrast mot det skimrande blå vattnet. Området har också massor av cenoter, naturliga, djupa bassänger som har bildats av underjordiska vattendrag.

Se till att besöka minst en cenot under din semester i Tulum, till exempel den populära Dos Ojos (två ögon). Cenoten är mest berömd för sitt vackra turkosblå vatten och den överjordiska atmosfären. Det går att snorkla eller dyka i cenotens klara vatten och utforska grottsystemets många kammare och passager för en helt oförglömlig upplevelse.

9. Banff, Kanada: för naturälskaren

I hjärtat av Klippiga bergen ligger Banff, en av världens största naturupplevelser. Bergslandskapet är som hämtat från ett vykort och rymmer både klarblå sjöar och ett spännande djurliv, som den nordamerikanska renen caribou.

Om du besöker den här delen av världen är en sväng till Banff National Park ett absolut måste. Kanadas första nationalpark och ett av UNESCO:s världskulturarv omfattar över 6 500 kvadratkilometer. Här har du stora möjligheter att vandra, cykla mountainbike och se vilda djur. Utforska parkens många vandringsleder, allt från enkla promenadvägar till krävande flerdagsturer då du får uppleva kanadensiska Klippiga bergens natur i all dess prakt. Vår favoritplats? Lake Louise, en sjö i hjärtat av nationalparken där glaciärer färgar vattnet isblått och skapar bildskön inramning. Sjöns klarturkos vatten omges av snötäckta berg och är en utmärkt plats för att vandra, paddla kajak och ta resebilder.

Oavsett vilket resmål du väljer till din sommarsemester 2024 kan vi lova att du får en oförglömlig resa fylld av äventyr, avkoppling och nya upplevelser. Så sätt igång att planera din sommarsemester idag och gör dig redo att utforska allt som världen har att erbjuda.

Och när du kommer hem igen, glöm inte att skapa en fin fotobok och föreviga dina bästa minnen från resan. Om du behöver hjälp med planeringen är det inga problem – här har vi samlat goda råd om hur du skapar den perfekta fotoboken.

Kommentarer