8 enkla steg för att skapa en personlig receptbok

Skriven av Onskefoto, 31 juli 2017

Placera alla dina utsökta recept på ett ställe med våra enkla råd och tips för att skapa en receptfotobok.

Från din mormors kycklinggryta till din brors berömda chokladkakor, alla har recept som de älskar att tillaga om och om igen, så det är klokt att förvara alla på ett ställe. Att skapa en receptfotobok är enkelt tack vare våra teman för clip arts, ramar och bakgrunder. Vi har ytterligare några tips för att få ut det mesta av dessa läckra instruktionerna.

1. Planera den

Samla alla dina favoritrecept från din familj och dina vänner. Skriv sedan ner alla ingredienser och steg-för-steg-anvisningar.

2. Välj ett tema

Bestäm dig för om din receptbok ska innehålla alla typer av recept eller om den ska ha ett visst tema: desserter, huvudrätter, frukost, vegetariskt eller en viss ingrediens? Du kan till och med skapa olika kokböcker för olika teman.

3. Strukturera den

Bestäm dig för en viss ordningsföljd som din kokbok ska ha. Om den innehåller alla typer av recept, kan du strukturera den som en måltid med förrätter först, huvudrätter i mitten och söta desserter i slutet. Om den ska fokusera på ett visst tema som t.ex. desserter, kan du strukturera den efter ingredienser, där varje kapitel är inriktat på en viss ingrediens. Var kreativ och se till att den är enkel att följa.

4. Börja laga mat

Sätt av tid när du kan tillaga alla de olika recepten som ska vara med i din kokbok.  Se till att du alltid har en fin omgivning och en bra kamera för dina foton. Läs våra tips om matfotografering så att dina receptböcker ser professionella ut.

5. Var kreativ

Välj en titel på din receptbok. Är recepten från någon i familjen? Då kan du använda någonting i stil med “Svenssons hemliga recept”. Ha kul när du gör den! För omslaget är det en bra idé att välja det bästa fotografiet från boken eller kanske skapa ett collage av bilder av de olika recepten i boken.

6. Ha kul med designen

Använd handritad clip art från våra designalternativ på en pappersbakgrund för att ge recepten en rustik och hemtrevlig känsla.

7. Fokus på de små detaljerna

Använd teckensnitt som t.ex. Amatic SC och Open Sans på en griffeltavlabakgrund för att ge din bok en restaurangkänsla.

8. Berätta en historia

Lägg till korta historier till dina recept för att göra boken roligare och intressantare att läsa. När var första gången du tillagade detta recept? Vem lärde dig hur det skulle tillagas? Vad påminner det dig om? Var kommer det ifrån? Det gör boken ännu mer meningsfull.

Vare sig du är en erfaren kock, en nybörjare i köket eller vill skapa receptböcker att ge bort i present, hoppas vi att du tyckte dessa tips var till hjälp. Sök på vår fotobok-sida för att hitta den perfekta storleken och stilen för dig.