Att göra utflykter med dina barn är ett bra sätt att fördjupa kontakten. Låt dem uppleva nya kulturer så kan du lära dem en hel del på vägen!

Från barnvänliga museer till lekplatser i stan: vi har en lista på europeiska städer som är perfekta för familjetripper och som du kanske har missat hittills.

Innan ni ger er av, ladda kameran, packa ner bekväma promenadskor och ta en titt på våra fototips för städer för att få inspiration.

1. Sevilla

Sevilla har ett av de varmaste klimaten i Europa, och staden är även fantastiskt intressant för barn. Det nästan konstanta solskenet, hästvagnar och cykelvänliga stigar gör staden till en perfekt plats för småbarn.

Saker att göra

 • Gör ett besök i Sevillas katedral och klocktornet Giralda under ditt första stopp i stan. Denna otroliga byggnad är den tredje största katedralen i världen och därifrån har du en utsikt över hela stan.
 • För turer på vattnet, familjevänliga berg- och dalbanor och en spansk gallion kan du besöka den kulturella temaparken Isla Mágica. Från stadens centrum tar det endast 30 minuter med buss.
 • Ta en promenad i det pittoreska gamla området i Santa Cruz som kallas Barrio Santa Cruz. Barnen kommer att gilla den traditionella arkitekturen, och du kan köpa lite chocklad-churros åt dem som mellanmål.

2. Stockholm

Sveriges huvudstad kännetecknas av en avspänd skandinavisk attityd och passar därför perfekt för en familjevänlig tripp. Det finns massor med museer, vacker natur, många parker och lekplatser, så barnen kommer att få tillräckligt med underhållning.

Saker att göra

 • Bege er till det centralt belägna Djurgården och besök Junibacken (ett sagolikt museum och kulturellt centrum som vill uppmuntra barn till att läsa) och Skansen ( ett friluftsmuseum där du kan utforska levande historia och besöka en djurpark med björnar, lodjur och vargar).
 • Det är inte alla span som är lämpliga för barn, men på Yasuragi har man speciella barnveckor under sommaren, och då kan du koppla av med barnen där. Ni kan övernatta eller göra ett dagsbesök.
 • Eftersom en av världens mest kända pop-band kommer från Stockholm, attraherar staden ABBA-fans från hela världen. ABBA-museet är ett obligatoriskt besöksmål (för föräldrar), men även barnen kommer att gilla att sjunga med i “Dancing Queen”.

3. Nantes

Nantes är den sjätte största staden i Frankrike och blir ofta förbisedd på grund av Paris ikoniska sevärdheter och de berömda slotten i Bordeaux, men numera börjar man intressera sig för staden. Det tidigare industricentrumet, som ligger vid Loire-floden i västra Frankrike, lockar resenärer som letar efter annat än det som de stora turistmålen erbjuder.

Saker att göra

 • Besök Île de Nantes, stadens kreativa centrum på en ö i floden. Här har kreativa artister skapat en nöjespark och Les Machines de L’île Nantes, där en jättestor robotliknande elefant bär passagerare på ryggen och sprutat vatten på åskådarna. Det är alltid mycket på gång här, så ta en titt på webbplatsen för att kolla upp vad som är aktuellt under ditt besök.
 • Interaktiva museer passar perfekt för barn, och slottet Château de Ducs de Bretagne har utställningar och videor som berättar om Nantes historiska kungar och drottningar, stadens varvshistoria och förbindelse med slaveriet – men även kexens historia.
 • Åk upp i stadens högsta byggnad för att njuta av godsaker med utsikt. Le Nid (fågelboet) designades av karikatyrtecknaren Jean Jullien och ligger på 32:a våningen av Le Tour de Bretagne. Den roliga baren är utformad som en enorm utsträckt stork: ryggen är bardisken, storkäggen är stolar och bord.

4. Reykjavik

Island brukade betraktas som det slutgiltiga resemålet för orädda semesterfirare, men tack vare det ökade utbudet av lågprisflyg, kan numera de flesta få njuta av naturens skönhet här. Den kompakta huvudstaden Reykjaviks trähus och mysiga kaféer kommer att charma dig, och i utkanten av staden kan du njuta av hisnande vyer.

Saker att göra

 • Ta hissen upp i den lutherska kyrkan Hallgrimskirkja för en fantastisk utsikt över den pittoreska och färgglada staden Reykjavik.  Kyrkbyggnaden har inspirerats av den ovanliga klippformationen som finns i Vik – Islands sydligast belägna stad. Om du har tid, kan du åka ner dit och se den med egna ögon.
 • Barn kommer att älska det natur- och djurliv som Reykjavik erbjuder. Åk på en båttur från hamnen och titta på lunnefåglar, valar och andra otroliga saker som du kan få syn på under rätt väderförhållande.
 • Ingen tripp till Island är fullkomlig utan ett besök på Blå lagunen, ett geotermiskt spa. Den overkligt turkosblå lagunen ligger endast en timme från stan. Barnen kommer att älska att leka och plaska i det varma vattnet.

5. Köpenhamn

Köpenhamn, som ofta anses vara världens behagligaste stad, är en labyrint av hållbar stadsplanering, breda gator och gröna områden. Alla är tillgängliga med standens vanligaste transportmedel – cykeln! Både barn och vuxna gillar att cykla omkring i Skandinaviens coolaste huvudstad.

oväntade-destinationer-familje-vänlig-tripp-köpenhamn

Saker att göra

 • Precis i centrum av Köpenhamn ligger Tivoli, nöjesparken för alla åldrar. Föreställ dig karuseller, levande musik, radiobilar och vandrande påfåglar.
 • Väck deras vetgirighet på akvariet Den Blå planet – promenera genom tunneln och titta på omgivande rockor och hammarhajar. Det finns även en “regnskogsavdelning” med farliga pirajor och snälla uttrar.
 • Vetenskapscentret Experimentarium är ett unikt museum som kommer att hålla barnen sysselsatta i timmar. De kommer att få utforska och undersöka tekniska saker, från laserharpor till bubblor i Bobleriet. I Sinnenas tunnel får de lära sig hur syn, hörsel, smak och känsel fungerar.

6. Verona

Staden ligger i norra Italien och är mest känd för Romeo och Julia, men Verona har mycket annat att erbjuda än Shakespears romantik. De talrika pizzeriorna, trånga gränderna och den stora amfiteatern gör denna stad lämplig för promenader.

Saker att göra

 • Naturligtvis är inget besök i Verona fullständigt utan ett besök till Romeo och Julias balkong. Du kan till och med betala för att stå på balkongen och spela upp den ikoniska scenen. Det finns även ett museum med rekvisita från olika Romeo och Julia-filmer. Finns det ett bättre sätt att introducera Shakespeare för barn?
 • Garda-sjön ligger alldeles i närheten, och vid sjöstranden ligger Caneva Aquapark. Den perfekta platsen att svalka av sig på under sommaren. Den består av fyra temaparker: medeltidsvärlden, vattenparken, filmvärldens studior och rockstjärnerestaurangen.
 • Gardaland anses ofta vara en av Europas bästa nöjesparker. Det är ett stort område som ligger ungefär en halvtimme från Verona. Tack vare berg- och dalbanorna och båtturerna på vatten är det ett perfekt utflyktsmål för hela familjen.

7. Aten

Europas äldsta huvudstad är över 3400 år, vilket även gör den till en av världens äldsta städer. En utflykt hit med barnen blir en lång och överväldigande interaktiv historielektion. Få människor skulle undgå att imponeras av allt som denna antika stad har att erbjuda.

Saker att göra

 • Se alltsammans från det röda tåget Athens Happy Train. Sightseeing-turen börjar vid Syntagma-torget och Monastiraki-torget. Sedan går turen genom stadens historiska centrum, de gamla kvarteren och Akropolisklippan.
 • Allou! En nöjespark med underhållning för både barn och vuxna. Leta upp 4D-experimentet, berg- och dalbanan Crazy Mouse och flottfärden vid La Isla.
 • De flesta grekiska skolbarn har nog besökt detta museum under en skolutflykt, och det är ett fantastiskt ställe att besöka med barn. Goulandris naturhistoriska museum fokuserar på studier och bevarande av naturresurser och miljö. Besökare i alla åldrar älskar att titta på de stora samlingarna med hundratusentals växter och djur.

8. Oxford

Denna världsberömda universitetsstad har varit hemmiljö för några av världens mest berömda personer, från Stephen Hawking till Bill Clinton och från Oscar Wilde till C.S Lewis. Att utforska det imponerande universitetsområdet och dess slingrande bakgator är en inspiration även för mindre skolintresserade barn.

Saker att göra

 • Naturhistoriska museet är Oxfords bästa museum för barn. Där finns dinosaurieskelett, stenar och mineraler, en bikupa, fossiler och mycket, mycket mer … Och det bästa av allt? Det är gratis.
 • Du kan besöka platsen som gav inspiration till C.S. Lewis Berättelsen om Narnia och besöka en fantasivärld för barn. CS Lewis naturreservat är ett litet reservat som består av ett skogsområde och en stor damm. Det ligger i Risinghurst, några kilometer från stadens centrum.
 • Ta en spöktur för att inspirera dina barn, och lär dem på samma gång litet om stadens historia. Bill Spectre’s Oxford ghost tour anses vara en av världens 10 bästa spökturer. En teaterklädd guide berättar underhållande spökhistorier och visar upp brinnande böcker och annan magi under en stadspromenad.

9. Salzburg

Denna pittoreska österrikiska stad gränsar mot Tyskland och erbjuder häpnadsväckande vyer över Östalperna. Och mycket ser nästan likadant ut som när Mozart levde där för 250 år sedan.

Saker att göra

 • Musikhuset (Haus der Musik) innehåller 5000 kvadratmeter med interaktiva presentationer av allt som hör ihop med musik. Här hittar du utställningar över berömda kompositörer från förr och vetenskapliga framställningar om hur ljud uppstår. Dessutom finns det interaktiva platser där barn kan spela digital musik eller framställa en egen CD – och mycket mer.
 • Vilket barn gillar inte ett stort pariserhjul? I Salzburg finns ett jättestort pariserhjul, och det är ett av de äldsta i sitt slag. Föreställ dig utsikten över stan och bakomliggande berg därifrån!
 • Museet för barn (Kaiser Kindy) utformades med barn i åtanke. Klä ut dig till kung eller drottning, sitt på en tron och lek med leksaker från kejsartiden (precis som namnet Kaiser Kindy anger).

10. Algarve

Vi kan inte göra upp en lista över platser som familjer bör besöka utan att ta med Algarve, även om det i första hand är en region i södra Portugal och inte en stad. Hela familjen kommer att hitta något intressant att göra på grund av de vackra stränderna och det stora utbudet av vattensport.

Saker att göra

 • Gå på jakt efter delfiner längs med kusten. Du kan välja ut de turer som passar dig bäst, vare sig du gillar kajaker, grottor eller kusten.  Det fins inte mycket som är härligare än att se hur delfiner hoppar upp ur vattnet i sin naturliga miljö.
 • Sandskulpturfestivalen i Fiesa tar tillvara på Algarves sand på ett utmärkt konstnärligt sätt. Det årliga evenemanget är det största i sitt slag: kreativitet och den fina konsten att göra sandskulpturer firas.
 • Till stranden! Lagos, Praia do Amado, Faro Island, Salema och Praia da Marinha är några av de mest berömda, men det finns även mindre ständer att upptäcka. Dina barn kommer inte att vilja följa med flyget hem.

11. Edinburgh

Få städer är lika charmiga som Edinburgh med Gamla stan från medeltiden. Slottet ligger högt uppe på en kulle och därifrån har man en fantastisk utsikt över den nya, fina staden. Eftersom staden är ganska liten kan du se det mesta på en helg.

Saker att göra

 • Utnyttja tillfället att titta på den underbara utsikten över staden från Castle Hill vid Camera Obscura and World of Illusions – den äldsta specialbyggda attraktionen i Edinburgh. Den har underhållit och tjusat besökare alltsedan 1892. Denna förbryllande attraktion nära Edinburgh Castle är inhyst i ett viktorianskt rum högst upp i Outlook Tower. Inne i detta mystiska rum kan du se rörliga panoramabilder av Edinburgh, som projekteras på väggarna av ett jättestort periskop.
 • Naturälskare kommer att gilla Butterfly and Insect World. Den tropiska regnskogen ligger i en rad uppvärmda växthus nära ett stort trädgårdscenter, där du kan närma dig ett stort utbud av läskiga kryp.
 • Dynamic Earth museum exponerar jordens skönhet via innovativ teknik. Den interaktiva utställningen låter besökare uppleva simulerade jordskalv, tropiska stormar, havsbottnar, isåldern, glaciärer och berg. Detta är roligt lärande för hela familjen.

Vi hoppas denna blogg har gett dig tips för nästa tripp med hela familjen.

Dela dina foton med oss genom hashtaggen #önskefoto så vi kan se vad du hittat på.

Och om du känner någon som skulle vara intresserad av denna blogg, dela den på Facebook, Pinterest och Twitter med hjälp av ikonerna nedan.

 

Kommentarer