Ett fotorutnät med sex bilder som visar inredningstrender för våren 2019, med bladmönster, jordtoner och krukväxter.

Våren har kommit, men om du inte känner att ditt hem har klivit in i den nya årstiden riktigt än, har vi några fantastiska trender när det gäller inredningsdesign för våren 2019. [önskefoto]-teamet har pratat med Iva Vougiouka Fragou, en inredningsdesigner och arikitekt, för att ta reda på vilka som är de fräschaste trenderna just nu.

För att ta ditt hem in i den nya årstiden, föreslår Iva att införliva biofilisk design till ditt hem – en princip som fokuserar på att föra in naturen inomhus genom att addera naturliga material, färgklickar och frodiga gröna växter till dina rum.

Det är det perfekta sättet att fräscha upp ditt hem på inför våren, så här visar Iva hur du genom att skapa nya väggdekorationer och med några enkla designjusteringar kan ta in naturen till ditt hem.

Vad är biofilsik design?

En bild av ett rum med en vägg i kungsblå färg, hyllor av furu, frodiga krukväxter på hyllorna och på ett bord, med naturinspirerad konst i canvasram på väggarna.

Biofilisk design kommer av ordet “biofilia” som beskriver hur människor har en intuitiv dragning till naturen och allt levande och behöver stå i kontakt med dem. Detta inspirerar vårens hetaste trend, biofilisk design eller inredning. När våren nu närmar sig är detta den perfekta tiden att ge ditt hem en fräsch, grön och hållbar look och känsla som hjälper dig känna dig närmare naturen.

Varför ska du ha biofilisk design i ditt hem?

Ett ljust vitt sovrum med en säng av furu täckt med lövmönstrade sängkläder, med rephyllor som hänger från taket hållande en krukväxt och en bokstapel.

Om någon bad dig att tänka på en plats som får dig att känna dig lugn och avslappnad, är chansen stor att du föreställer dig en plats i naturen. Som en inredningstrend, kan biofilisk dekor ha en liknande lugnande verkan och det kan hjälpa dig lindra stress.

Fyra enkla sätt att introducera biofilisk dekor i ditt hem:

Att införliva denna trend i ditt hem är enkelt. Med några accessoarer kan väggdekorationer och en naturlig färgpalett kan du fräscha upp ditt hem på nolltid. Här är några tips du kan prova.

Skapa väggdekorationer och framkallningar med naturbilder

Ett sovrum med grön inredning, olika slags kuddar utspridda på sängen och väggdekorationer med bladmönster på väggen bakom sängen.

Om du inte kan komma ut i naturen, är det näst bästa att titta ut genom fönstret. Men alla har inte turen att ha en vacker utsikt att titta på, så du kan skapa den där utomhuskänslan med väggdekorationer och framkallningar istället.

Naturbilder i dina väggdekorationer kan ge oss något av den avslappade känsla som den riktiga naturen ger Det finns mängder av enkla sätt att införliva naturinspirerade bilder i ditt hem beroende på din egen personliga smak. Från en stor landskapsbild som kan föra tankarna tillbaka till platser du har besökt till mer abstrakta former av väggdekorationer, som t.ex. olika bladmönster slumpmässigt placerade, det finns enkla tekniker du kan testa.

Ett badrum med dov grå och grön inredning, vita väggar och en stor samling framkallade bilder i olika storlekar bakom sängen, med illustrationer av bladverk och insekter på.

För att uppnå en naturlig look med dina väggdekorationer och framkallningar, är ett bra tips att undvika att placera dina konstverk direkt intill varandra på en linje. Ingenting i naturen är perfekt rakt och i linje så försök leka lite med placeringen för att uppnå ett mer organiskt resultat.

Ta in växter i ditt hem

En bild delad i två. Den högra sidan visar ett ljust och luftigt kontorsutrymme i någons hem med olika krukväxter och kaktusar här och där. Den vänstra sidan är en närbild av en mugg som används som en kruka på ett köksbord.

Ett av de enklaste sätten att introducera naturen i ditt hem är att lägga till växter där det är möjligt. Växter har många fördelar, de kan hjälpa till att rena luften i ditt hem och de kan hjälpa till att förbättra koncentrationen och välbefinnandet. Ett tillskott av några växter tillsammans med naturelement som t.ex. trä och grankottar kan göra att ett rum känns mycket mer avkopplande.

Ett smart tips för att ge ditt hem en mer personlig känsla är att använda muggar med tryck som krukor. Se också till att undvika att använda plastkrukor till växterna. Biofilisk design handlar om att använda naturmaterial och alla dess fördelar.

Ändra färgen på din vägg

Ett sovrum med smaragdgrön vägg, med en säng med vita, grå och barkbruna sängkläder, marmorhyllor på väggen och ett sidobord i trä.

Färger är nyckeln i biofilisk inredning. För att införliva trenden i ditt hem, undvik inte färger, använd en palett av naturnyanser istället som återspeglar vad du ser utomhus och använd det för att skapa en glad, produktiv och kreativ miljö.

De färger som huvudsakligen dyker upp i biofilisk design är jordtoner, mörkgröna, blå, bruna, barkbruna och gyllenbruna nyanser. Om du följer denna stil, försök undvika matta färger eftersom den kan ha en negativ inverkan på din sinnesstämning, välj därför livfulla och varma färger istället även om det bara är en accentvägg eller accessoarer.

Du kan också kombinera en accentfärg bestående av starka färger med väggdekorationer och framkallningar för att skapa ett blickfång i ditt hem.

Skapa accenter med mönstrade tyger och naturmaterial

Ett vitt sovrum med en säng med metallram med svart-vita bladmönstrade sängkläder. Sängen är omgiven av enfärgade möbler och frodiga krukväxter.

Det är dags att lägga sätta pricken över i. Dekorativa element som till exempel blomsterkuddar eller mönstrat tyg med bladmotiv, kan skapa accenter och ge din soffa eller säng en touch av natur. Ytterligare ett tips som kan hjälpa dig fullända din look på ett mycket kostnadseffektivt sätt är att använda dina befintliga prydnadssaker som t.ex. fotoramar och vaser och sedan klä in dem i naturmaterial som t.ex. rep eller trä.

Återigen, försök undvika syntetiska material eller tyger när du skapar accentföremål och välj istället naturmaterial – det är vad biofilisk design handlar om!

Om Iva

Svart-vitt foto av inredningsdesignern och arkitekten Iva Vougiouka Fragou.

Iva är en arkitekt och inredningsdesigner. Hon har studerat både på the Welsh School of Architecture i Cardiff, Storbritannien och på Designakademin i Florens i Italien och nu är hon baserad i Grekland.

Du kan läsa mer om Iva och hennes arbete genom att gå till hennes webbplats. Och varför inte följa henne på Facebook (Studio78 Architects) och Instagram (@studio78architects)?

För att förverkliga vårens inredningstips du fått från Iva, skapa dina egna väggdekorationer med naturtema med önskefoto eller börja göra en kollektion av framkallade bilder för att förnya ditt hem i vår.

Har du sett inredningstips du gillar? Klicka på ikonerna nedan för att dela dem på sociala medier.

Kommentarer