När man har ett tight schema med arbete och familj, finns det saker på “att göra-listan” (t.ex. att sortera bilder) som aldrig blir gjorda. Men så måste det inte vara. Vi har satt ihop en praktisk guide för att visa dig hur du skapar en vacker fotobok från önskefoto på under en timme. Den är full med tips och förslag på hur du använder dina bilder på ett kreativt sätt till en fotobok, även när du har ont om tid.

Steg 1. Planera din fotobok (5 min.)

En skärmbild av önskefotos process för att skapa fotoböcker, som visar vilka storlekar och format som finns att välja bland.

Vi rekommenderar att du tänker ut ett tema för din bok, innan du börjar: en resa, bilder under ett år, en fest eller ett arbetsprojekt. Sedan kan du bestämma hur stor din fotobok ska vara, vilket format och hur många sidor – våra populäraste är stora fotoböcker i liggande format – men du kan välja allt från små till extra stora, liggande, stående och fyrkantiga fotoböcker. Du kan få upp till 120 sidor.

Steg 2. Placera dina bilder i en mapp på din dator (25 min.)

En bildskärm av en bildmapp, full med bilder, på en Windows-dator.

Detta är visserligen den mest tidskrävande delen, men det är ganska enkelt. Skapa en ny mapp på din dator och för över de bilder du vill ha i din fotobok från din kamera, molnlagring, surfplatta eller mobil till denna nya mapp. Android-användare kan ladda ner dem från Google Bilder, och iPhone-användare kan göra detsamma från iCloud. Du kan även hämta dem från WhatsApp eller din kamera genom att ansluta din mobil till datorn med en USB-kabel. Då finns de på ett och samma ställe när du ska ladda upp dem.

När du ska föra över dem till din nya mapp, är det en god idé att hitta en namnkonvention för dem och ta bort bilder av dålig kvalitet. Då blir det mycket enklare att lägga till de bilder som du vill ha i din fotobok. Om du behöver hjälp med att få ordning på dina bilder och placera dem i mappen, kan du läsa igenom våra guider innan du börjar.

Steg 3. Lägg till dina bilder i din fotobok (10 min.)

En skärmbild av önskefotos fotoboksprogram med utvalda bilder som är klara att läggas till i en fotobok.

Du kan antingen ladda ner vårt lätthanterliga fotoboksprogram eller skapa din fotobok online.

Om du vill använda vårt verktyg Smart Assistent, ska du ladda ner vårt fotoboksprogram. Vår Smart Assistent kommer att hjälpa dig skapa din fotobok ännu snabbare. Den kommer att välja ut dina bästa bilder och sedan automatiskt skapa en fotobok åt dig.

När du valt redigeringsverktyg kan du bestämma hur du vill lägga till bilderna till din fotobok – det nedladdningsbara fotoboksprogrammet med Smart Assistent är bra om du vill att bilder ska läggas till layouter, men du har bättre kontroll om du lägger till dina bilder manuellt. Försök ordna dina sidor kronologiskt eller efter bildernas färg och stil. Då blir det enklare att välja ut bilder till varje sida. Redigeringsverktyget markerar hur många gånger en av dina bilder har lagts till i din fotobok. Du ser det i bildlistan till vänster. Detta förhindrar att du oavsiktligt duplicerar bilder (vilket lätt händer när bilderna liknar varandra). Tänk på att du alltid kan lägga till sidor när du märker att du håller på att få slut på utrymme i din fotobok.

Steg 4. Designa din fotobok (15 min.)

En skärmbild av önskefotos process för att skapa fotoböcker med redigeringsverktygen, där clip art och de olika designalternativen visas.

Och nu är det dags för det roliga. Välj först omslag i fliken för tillval – du kan använda en av dina bilder eller lämna det tomt (du kan sedan ändra dig till och med när du har avslutat designen av fotoboken). Om du klickar på fliken för “layouter” kan du välja ett enkelt och snabbt sätt att placera dina bilder på sidorna som du vill. Även om det kanske tar några extra minuter, har du möjlighet att ge din fotobok en personlig touch med clip art, bakgrunder, figurer, ramar och mönster.

Du hittar alla dessa designmöjligheter till vänster i både det nedladdningsbara fotoboksprogrammet och redigeringsverktyget online. Ägna en minut till att snabbt titta på tilläggen under fliken “bakgrunder”. Här kan du välja bakgrunder från alla typer av kategorier, till exempel resor och trendiga färger, för att göra din foto bok ännu mer unik. När du är nöjd med resultatet, kan du klicka på “beställ” om du använder det nedladdningsbara fotoboksprogrammet, eller “lägg till varukorgen” om du är online.

Steg 5. Förhandsgranska och beställ din fotobok (5 min.)

En skärmbild av önskefotos redigeringsverktyg, vilken visar en förhandsversion av en färdig fotobok.

Om du har använt det nedladdningsbara fotoboksprogrammet, kommer du till webbplatsen där du kan logga in eller skapa ett konto och betala för din bok. Om du har en kampanjkod (från vårt nyhetsbrev, till exempel), kan du lägga till den i kassan.
Om du nu har lite extra tid, varför inte uppgradera din fotobok och lägga till några glansiga sidor för att få färgerna att framträda starkt i dina bilder?

Så enkelt är det! Och om du har en timme till övers, varför inte börja skapa din fotobok nu?

Kommentarer