Julen är ju över, men det är inte riktigt dags att börja planera för sommarsemestern. Eftersom många av oss känner sig nedstämda under vintern är det nu rätt tidpunkt för dig att ta en romantisk weekendresa med någon du älskar. Det finns gott om billiga flyg så en resa till någon europeisk stad för lite kultur och romantik ligger väl inom räckhåll. Vi har gjort det hårda arbetet för dig – ta bara din kamera och boka ett rum. Förresten, ta en titt på våra fototips för stadsmiljö innan du flyger iväg för att fånga staden i sitt rätta ljus. Dessa är de 12 mest romantiska städerna, och det är en god idé att genast sätta upp dem på önskelistan för resor.

Venedig

Venedig är det självklara resmålet för en romantisk tripp, och där finns mycket mer än gondoler och solnedgångar. Fly folkmassorna, gå vilse i de talrika gränderna och njut av utsikten över broarna. Ta en dagsutflykt till Burano, en ö som är berömd för sina färgglada fiskehoddor. Och naturligtvis – missa inte pastan. Massor med pasta.

Paris

Paris, som är känd som “kärlekens stad” över hela världen, finns naturligtvis med på denna lista. Det ikoniska Eiffeltornet finns med på 10-i-topplistan över platser att besöka. Den storslagna arkitekturen och den fantastiska maten inbjuder till en romantisk paus. Vad du helst ska göra? Vandra omkring på gatorna i Montmartre, äta fler croissanter än du orkar och njuta av panoramautsikten över staden från Sacre-Coeur.

Prag

Allt handlar inte om svensexor och billig lageröl i Prag: det finns mycket mer i den tjeckiska huvudstaden än du tror vid första anblicken. Enligt mångas förmenande är torget i Gamla stan ett av Europas vackraste torg, och du får inte missa stadsdelen Malá Strana med de storslagna barockträdgårdarna. På kvällen kan du gömma dig i Pragborgens skugga. Det 1000-åriga byggnadskomplexet är onekligen imponerande.

Amsterdam

Den nederländska huvudstaden, som ortsborna betraktar som en stor by, är liten men perfekt utformad. Det finns gott om romantiska aktiviteter att sysselsätta sig med, från att utforska kullerstensbelagda gårdar och kanalerna i Jordaan-stadsdelen till att cykla hand i hand genom Vondelpark. Att hyra en båt och packa en picknickkorg med holländsk ost och bröd är vår personliga favoritaktivitet. Och om du föredrar att stanna på torra land, kan du bege dig till Hortus Botanicus (Botaniska trädgården). Den botaniska trädgården är full av naturliga nöjen.

Rom

Alla italienare du träffar kommer att påstå att det inte finns någon mer romantisk stad någonstans – än just deras stad. Och uppriktigt sagt: de har nog rätt. Smyg in i en italiensk trattoria och frossa i spagetti, eller upptäck de många antika monumenten i den Eviga staden. Det är inte svårt att roa sig i Rom … det var ju här man skapade “Det ljuva livet” – “La Dolce Vita”.

Ghent

Image of Ghent, Belgium during twilight blue hour.

Det tar inte lång tid att utforska det mesta i denna lilla flamländska stad, och därför är staden det perfekta resmålet för en romantisk weekend. Slå dig ner på ett café vid kanalen och fördriv tiden med att njuta av utsikten. Oud Begijnhof Sint-Elisabeth är ett pittoreskt område där du kan promenera omkring och njuta av platsens rika historia. Det ligger strax utanför stadscentrum.

Sankt Petersburg


Även om Sankt Petersburg inte är det första du förknippar med romantik, är staden med dess sagolika arkitektur och intressanta historia en stad att sätta upp på din lista. Kyssarnas bro sägs bringa lycka till älskande par, så vissa dagar hittar du massor med par som står och kysser varandra där. Vinterpalatsets kanal förknippas också med en viss vidskepelse … och enligt denna ska du komma hit om du har ett olyckligt förhållande och kasta ner flera mynt medan du tänker på personen du älskar. Man påstår att detta kommer att lösa alla dina problem.

Bergen

Besök Norges andra stad för att njuta av skandinavisk charm. Börja din weekend i Bryggen, ett av Unescos världsarv. En rad kommersiella byggnader från Hansatiden ligger längs med den östra sidan av hamnen. När du strövar omkring i detta historiska område kommer det att kännas som om du förflyttats tillbaka i tiden. Vill du få en häpnadsväckande utsikt över denna perfekt placerade stad? Ta bergbanan Fløibanen till toppen av berget Fløyen. Ett perfekt ögonblick för alla par att ta bilder.

Zagreb

Medan Split och Dubrovnik nog är de perfekta resmålen under sommaren, är det under vintermånaderna som den kroatiska huvudstaden Zagreb passar på att blända dig. Förlora dig fullständigt bland de pittoreska gatorna, och njut av den blomstrande cafékulturen. För att uppleva något lite mer bisarrt kan du besöka Muséet för brustna hjärtan.

Krakow

Polens tidigare huvudstad har under den senaste tiden börjat framstå som ett sofistikerat val bland europeiska resmål – den perfekta platsen för en resa med din bättre hälft. Besök gamla stan och frossa i den stärkande polska maten, som alla restauranger längs med torget erbjuder. Motionera bort middagen på gångbron Kładka Ojca Bernatka – det perfekta stället att kyssas på.

Bath

Bath anses ofta vara den mest romantiska staden i Storbritannien, och på grund av närheten till Bristols flygplats är staden lättillgänglig. Om vädret tillåter, kan ni ta med en matkorg till Victoria Park och mata varandra med jordgubbar med den magnifika husraden Royal Crecent, ett exempel på georgiansk arkitektur, i bakgrunden. Bege er sedan till Bath Spa – det enda stället i England där man kan bada i termiskt vatten. Om ni har energi kvar, kan ni ta en tur med häst och vagn runt stan och beundra den georgianska arkitekturen.

Porto

Spårvagnarna i Porto bidrar till ett intryck av förgången tid och diskret romantik. Ta en tur längs med floden som leder dig från Ribeira (ett av Unescos världsarv) ända till Foz, som ligger vid havet. Där kan ni ströva längs med promenadstråket och stanna upp för en lunch med färsk fisk. Gå tillbaka till stadens centrum i solnedgången och beundra utsikten från Serra do Pilar.

Har du valt ut den romantiska staden för resan? Glöm då inte att packa ner kameran för att kunna föreviga magiken. När du väl är hemma, kan du skapa en fotobok för att föreviga dessa ögonblick. Läs våra tips om hur man skapar en fotobok om en stadsresa innan du börjar.

Vi hoppas dessa tips har inspirerat dig att breda ut vingarna och boka resan. Eller hoppas du att en speciell person ska ta med dig? Varför inte dela denna blogg på sociala medier genom att klicka på ikonerna nedan… då kanske någon förstår vinken.

Skapa nu

Kommentarer