Julfirandet känns som ett minne blott och sommarplanerna skymtar vid horisonten. Men med många europeiska resmål på bara några timmars flygavstånd, kan du gäcka vinterbluesen och ta med din älskade på en magisk storstadsweekend i Europa. Vi har handplockat tolv romantiska städer i Europa som fullkomligt bubblar av kärlek. Så packa kameran, boka övernattning och ge dig iväg.

Europas mest romantiska städer

Oavsett om kärleken frodas mest bland historiska gränder, mysiga tavernor eller storslagna landskap, erbjuder Europas städer fantastisk inramning till en romantisk weekend. Vi hjälper dig att hitta staden som är i samklang med er kärlekshistoria – från Venedigs ikoniska kanaler till Islands varma källor.

1. Venedig, Italien

Venedig är en tidlöst romantisk stad i Italien, som dock erbjuder mycket mer än de berömda gondolerna och kanalerna. Stadens labyrint av kanaler blir visserligen perfekt inramning till oförglömliga ögonblick, men ta er också tid att strosa genom pittoreska alléer, upptäcka den majestätiska utsikten från de gamla broarna och njuta av en fridfull dagstur till den färgstarka ön Burano.

Vårt bästa tips till weekendresan i Venedig: Vill ni fly från folkmyllret? Utforska en gömd skatt, stadsdelen Dorsoduro, där ni får se en lugnare och mer lokal sida av Venedig, rik på konst, kultur och sagolik, lokal cuisine.

2. Lissabon, Portugal

Lissabon är alltid en god idé. Tillbringa dagarna med att utforska de gamla färggranna kvarteren där melankoliska fados genljuder och missa inte Lissabons världsberömda restaurangterrasser som blir den perfekta scenen för en romantisk kväll under stjärnorna. En annan positiv detalj är att staden även mitt i vintern bjuder på behagliga temperaturer – perfekt till en tidig weekendresa.

Vårt bästa tips till weekendresan i Lissabon: Åk med den ikoniska veteranspårvagnen 28 genom stadens mest pittoreska tagor – en resa som garanterat bjuder på spektakulära fotograferingstillfällen.

3. Prag, Tjeckien

Prags sagolika arkitektur och livfulla historia gör den till ett paradis för alla älskande, unga som gamla. Utforska torget i Gamla stan, promenera genom barockträdgårdarna i Malá Strana och upplev den romantiska auran i skuggan av det pampiga slottet. Stadens brokiga historia och enastående skönhet skapar en magisk atmosfär som är svårslagbar.

Vårt bästa tips till weekendresan i Prag: Ta en avkopplande båttur på floden Vltava, där ni får ett helt annat perspektiv på Prags storslagna skyline.

4. Wien, Österrike

Wiens kejserliga prakt och rika kulturhistoria skapar en perfekt omgivning för en romantisk weekendsemester i Europa. Besök det majestätiska Schönbrunn-palatset, strosa på de historiska gatorna i Innere Stadt och upplev stadens klassiska musikarv. Wiens eleganta kaffehus och levande konstscen bidrar till den romantiska atmosfären.

Vårt bästa tips till weekendresan i Wien: Vill ni komma i äkta sagostämning? Åk häst och vagn längs Ringstrasse omgivna av stadens imperialistiska pompa.

5. Rom, Italien

Från undangömda piazzor till forntida ruiner – Rom erbjuder oändliga möjligheter till romantiska upptäcktsfärder. Upplev äkta italiensk cuisine på en mysig trattoria och vandra längs uråldriga gator, pausa för lite svalkande gelato och njut av La Dolce Vita. Rom är ett förtrollande resmål året om, men februaris milda temperatur gör att månaden passar perfekt för att utforska dess trånga gator.

Vårt bästa tips till weekendresan i Rom: Besök Roms mindre välkända men samtidigt fascinerande Monti-kvarter, inbäddade i bohemisk stämning med vintagebutiker och matställen med närproducerade delikatesser.

6. Gent, Belgien

Gents medeltida arkitektur och vackra kanaler har länge varit ett romantiskt resmål för par som vill ha en avkopplande weekendresa i Europa. Den här mysiga, flamländska staden lockar med charmiga gator och historiska landmärken som Groot Begijnhof Sint-Amandsberg – perfekt för par som vill ha en förtrollande resa med minsta möjliga myller och massor av mys.

Vårt bästa tips till weekendresan i Gent: Ta en skymningspromenad runt slottet Gravensteen, där forntida stenar och vattendrag väcks till liv i kvällsljuset.

7. Ljubljana, Slovenien

Ljubljana, Sloveniens huvudstad, är en riktig skattkista för romantiska äventyr. Stadens tjusiga broar, vackra flodbanker och myllrande kaféliv vaktas av det tronande slottet och gör detta till ett idylliskt resmål för en romantisk weekendresa.

Vårt bästa tips till weekendresan i Ljubljana: En romantisk utflykt till den fridfulla sjön Bled är nästan ett måste under ett besök i Ljubljana. Ta en mysig promenad, en svalkande båttur eller koppla av med kaffe och traditionella bakverk – allt med stadens spektakulära natur som vacker inramning.

8. Budapest, Ungern

Budapest får alla besökare på fall med den storslagna utsikten över floden Danube och stadens berömda bad. Tillbringa dagen med att utforska staden: Promenera över Kedjebron (Lánchíd), upptäck det magiska Buda-slottet och koppla av i något av stadens berömda varma bad. Lägg till en naturupplevelse genom att besöka Margaretaön med gott om fina gångstigar.

Vårt bästa tips till weekendresan i Budapest: Besök Fiskarbastionen i solnedgången för spektakulär panoramautsikt över staden och avrunda sedan er fulländade kväll med en båttur på floden Danube med storslagen vy över stadens glittrande ljus.

9. Dubrovnik, Kroatien

Dubrovniks lockelse väntar bakom gamla stadsmurar och bjuder på förtrollande utsikt över Adriatiska havet. Strosa genom den berömda Gamla stan, avnjut färsk fisk och skaldjur och insup den romantiska atmosfären i ett av UNESCO:s världskulturarv. Stadens magnifika arkitektur och mysiga läge vid havet gör detta till ett paradis för kärlekspar.

Vårt bästa tips till weekendresan i Dubrovnik: För en unik upplevelse, ta linbanan upp till Mount Srđ i skymningen och se på när stadens ljus tänds medan havet skimrar i månens sken.

10. Edinburgh, Skottland

Med sin historiska charm och vackra vyer är Edinburgh ett perfekt resmål för romantiker. Staden har en rik historia och storslagen arkitektur och det berömda slottet omges av ett ståtligt landskap som skapar en unik, mystisk atmosfär. Utforska kullerstensgatorna i Gamla stan och njut av den mysiga stämningen på traditionella skotska pubar.

Vårt bästa tips till weekendresan i Edinburgh: Bestig Arthur’s Seat och upplev panoramautsikten över stan, den är särskilt magisk i soluppgången och solnedgången och är en fridfull plats en bit från stadens intensiva myller.

11. Reykjavik, Island

Reykjavik är känt för sitt dramatiska landskap och sin vilda charm, så här får ni äventyr och romantik i ett. Staden är ett perfekt resmål för er som vill uppleva häpnadsväckande naturfenomen som norrsken, Blå lagunen och Gyllene cirkeln. Stadens förhållandevis kompakta storlek gör att den passar fint till korta upptäcktsfärder eller små rundturer med bil.

Vårt bästa tips till weekendresan i Reykjavik: Missa inte den isländska traditionen att bada i en varm källa – extra förtrollande om ni samtidigt får uppleva norrskenet. Blå lagunen är Islands mest välkända attraktion bland varma källor, så tänk på att boka i god tid!

12. Paris, Frankrike

Ingen lista över Europas romantiska städer är komplett utan Paris – den odiskutabla drottningen bland kärlekens städer. Tillbringa en sagolik helg i staden medan ni mumsar på croissanter och café au lait på ett mysigt kafé, strosar hand i hand längs floden Seine eller beundrar alla konstskatter på Louvren. Staden bjuder på en oslagbar blandning av kultur, berömda sevärdheter och kulinariska läckerheter som skapar perfekt inramning till en kärleksfull kortsemester.

Vårt bästa tips till weekendresan i Paris: Duka upp picknick i Luxembourg-trädgården eller ta en båttur på Seine för att få unik utsikt över stadens historiska landmärken.

Drömmer du redan om ett romantiskt äventyr? Dela inlägget i sociala medier med ikonerna nedan – vem vet, din käraste kanske fattar hinten. Och när ni har besökt ert utvalda romantiska resmål, glöm inte att föreviga era minnen i en fin resefotobok.

Kommentarer