Hur tar du de vackraste julfotona?

Runt jul är alla hem fyllda med stearinljus, väldoftande julbak, julgranar och allt annat som hör julen till. Vi vill alla kunna bevara denna mysiga stämning in i det nya året och detta gör du enklast genom att fotografera. Vi vill tipsa om att använda en digitalkamera som går att ställa in manuellt och att du ska hålla ögonen öppna för fina julmotiv. Ta hjälp av våra 6 tips nedan och skapa din egen julberättelse.

1. Kl. 11:00 – Kom ihåg att föreviga alla förberedelser

Börja fotografera alla förberedelser redan när du vaknar eller till och med dagarna innan julafton. Fotografera julbaket, när ni klär julgranen, pyntandet både i och utanför huset, när ni förbereder all julmat. Zomma in (eller ställ dig med kameran nära objektet) för att få en snygg effekt.

2. Kl. 14:45 – Ute är det kallt, men inne är det varmt

Innan Kalle Anka börjar vill vi tipsa om att ta på dig vinterjackan och ge dig ut i kylan. Genom att fotografera ett väl belyst hus precis när det börjar bli mörkt kan du skapa känslan av att det är kallt ute, men varmt inne. De vackraste fotona tar du under den ‘Gyllene timmen’ (det är den sista timmen innan solen går ner). Använd en längre slutartip för att få de perfekta fotona.

3. Kl. 18:00 – Fotografera alla julklappar innan dem är öppnade

Har du packat in julklapparna med omsorg och kärlek förtjänar dem att förevigas, speciellt om du vill berätta en berättelse med dina bilder. Placera kameran på marken och zomma in. Bäst resultat får du om du använder dig av en lugn bakgrund, så plocka bort allt som ligger runt om kring och låt julklapparna stå i centrum. Vill du att julgransbelysningen ska synas i bakgrunden? Läs våra tips (6) nedan. Och, kom ihåg att zomma in på ansiktet på de personer som öppnar paketen. Detta är ett ögonbilck som kan ge oförglömliga bilder.

4. Kl. 18:15 – Så fotograferar du ljusen

Vad skulle julen vara utan ljus? Fotot ovan kan du enkelt ta själv genom att följa våra instruktioner: Ställ in kamerans inställningar på Av (Canon) eller A (Nikon) Se till att kameran står stabilt (tex. på en stol). Sätt diafragmavärdet så lågt du kan (exempelvis: F3.5) Zomma in och ställ skärpan på de ljus du vill ska framträda, (men rikta inte skärpan direkt på flamman). Med dessa inställningar förminskar du djupet i skärpan, vilket ger en snygg effekt. De ljusen som står längst fram blir skarpa, medans de i bakgrunden blir oskarpa. Om ditt foto blir för mörkt kan du anpasssa exponeringskompensationen (håll in knappen ‘+/-‘ och skruva på det lilla ljulet. På skärmen kommer du se ett fält med små streck och du flyttar då ljulet några rader till höger). Det kan ta lite tid att få till rätt inställningar, men när det väl är gjort kommer det vara värt det.

5. Kl. 19:00 – “Oh vänta, jag ska bara ta ett foto av det dukade bordet!”

“Vänta, jag ska bara ta ett foto av det dukade bordet!” är det alltid någon som säger precis när alla ska börja äta. Slipp stressen genom att ta fotografera bordet redan innan alla sätter sig ner. Flytta gärna runt på skålar och glas för att skapa den rätta känslan.

6. Kl. 21:20 – Var kreativ med alla julens lampor och ljus

Har du alltid frågat dig själv hur du tar foton som det ovan? Tricket heter: diafragma. För att få till ett liknande foto ska du låta diafragman vara helt öppen (ett lågt f-tal så som F2.8) och låta fotot vara oskärpt. Testa dig fram tills du får till den effekt du vill ha! Foton som dessa passar perfekt som bakgrund i din fotobok.
Please update your browser

We built this website with the latest technologies, which makes this website faster and easier to use. Unfortunately your browser's version does not support these technologies.