Hur du berättar en histora med din fotobok
Skriven av Onskefoto, 24 oktober 2019
Återupplev dina favoritögonblick med en fotobok från önskefoto med dessa enkla berättartips.
Du behöver inte vara en ordsmed för att berätta en bra historia – dina bilder kan tala för sig själva också. Oavsett om du vill att dina bilder ska göra hela jobbet, eller om du behöver bildtexter för att få med allt, finns här kreativa berättelser som hjälper dig att komma igång med din fotobok från önskefoto. start your onskefoto photo book.
Vi guidar dig i hur du utvecklar din struktur, skapar visuella berättelser och skriver beskrivande texter som perfekt matchar dina bilder så att du kan återuppleva dina favoritögonblick som om de hände igår.
Betydelsen av en bra berättelse
När du träffar vänner som du inte har sett på ett tag tänker du alltid på strukturen i din berättelse, eller hur? Om du hoppar runt utan någon form av ordning kan det annars bli väldigt förvirrande – det gör det svårare för dig att komma ihåg viktiga detaljer, och det är svårt att följa dig för den som lyssnar. Samma känsla gäller din fotobok. Tänk på strukturen innan du börjar skapa. Detta kommer att göra det så mycket lättare för dig att bestämma var dina foton ska läggas in.
Tänk på syftet med din fotobok
Syftet med din bok kommer att hjälpa dig att forma ditt tema och din berättelse. Om du tänker ge boken till någon speciell, till exempel på en bröllopsdag, kan du strukturera den som en tidslinje för din relation fram till detta ögonblick. För att skapa en bok åt dig själv kan du dela upp den i teman som intresserar dig.
Snabbtips: om det handlar om en present, börja med ett spindeldiagram över ögonblick som är viktiga för personen i fråga. Tänk på det som ordassociationer. Detta hjälper dig att planera bildtexter eller citat som fungerar för varje ögonblick och får dig att börja tänka på din design också.
Hur du strukturerar din fotobok kronologiskt
När du funderar över en tidslinje för din bok behöver den inte gå över flera år; det kan vara foton från en vecka eller dag som du har lagt i ordning. För en resebok kan du börja med ett foto från flygplansfönsrtet och avsluta med ett foto från resan tillbaka och sedan stoppa in alla höjdpunkter från din resa däremellan.
För ett bröllopsalbum, tänk på strukturen på din stora dag; börja med ceremonin, gå över till det ögonblick ni gick till mottagningen som ett par, lägg sedan till foton av middagen och talen och avsluta med er efterfest.
Snabbtips: ta fram en tidslinje med händelser innan du börjar att skapa boken. Detta hjälper dig att komma ihåg viktiga ögonblick och bestämma strukturen för din fotobok.
Berättaridéer som inte följer en tidslinje
Konventionella berättelser följer en struktur med en början, mitten och ett slut, men inte alla berättelser följer detta kronologiskt eller i ett linjärt mönster. Tänk på TV-program du har sett eller böcker du har läst där avsnitt eller kapitel kan hoppa i tid, men de är fokuserade på en eller flera karaktärer. Du kan använda en liknande idé för att berätta en historia i din fotobok.
För ett familjealbum kan du dela upp kapitel efter människor – några sidor åt far- eller morfäräldrar eller sidor tillägnade vart och ett av dina barn. Om det är en present till din bästa vän kan du dela in den i aktiviteter eller upplevelser ni har haft tillsammans. Du kan skapa sidor med alla festivaler ni har varit på tillsammans eller med era äventyr genom åren.
Snabbtips: a tt rita massor av små spindeldiagram fungerar också för denna metod. Innan du börjar att skapa din bok, tänk på hur du skulle dela upp den i kapitel. Skriv ner varje kapitelnamn och skriv sedan upp alla ögonblick du associerar med dem. Om du har massor av bilder att gå igenom hjälper det dig också att veta vad du letar efter och du slipper välja dem slumpmässigt medan du håller på.
Använd text eller låt dina bilder tala för sig själva
Bildtexter hjälper dig att lägga till extra färg till din berättelse, särskilt om du inte följer en tidslinje. Försök att vara beskrivande och försök att få med allt genom att beskriva saker som ledde till det ögonblick du valde att fotografera. Om du bläddrar igenom din fotobok med vänner och familj kan dessa små anekdoter få er att sitta och minnas tillsammans i många timmar.
Visuella berättelser fungerar mycket bra för en kronologisk fotobok. I en babybok, till exempel, kan du enkelt visa ditt barns utveckling endast i bilder. Om du vill inkludera text kan du spara en sida på baksidan för att visa uppgifter om ditt barn, som den tid de föddes, deras vikt och det datum då de började gå.
Snabbtips: Om du har svårt att formulera något när du skapar dina bildtexter kan du använda låttexter som du associerar med det ögonblicket istället.
Lägg till minnessaker för mer kontext
Minnessaker, biljetter och sidor från en scrapbok kan göra din berättelse ännu fylligare. De kan hjälpa till att minnas saker om du visar din fotobok för familjen, göra din bok ännu mer personlig och lägga till extra information som du inte kunde fånga med ett foto.
För en resebokbok kan du till exempel skanna dagbokssidor plus eventuella skisser och klotter som du gjorde av lokala landmärken. Detta kan ge mer inblick i vilken typ av upplevelser du hade och hjälpa dig att reflektera över hur du kände dig vid en viss tidpunkt.
Snabbtips: om du inte har en skanner finns det massor av skanningsappar att ladda ner. Kolla in några av våra val här.
Nu när du har massor av kreativa berättaridéer, hur ska du starta din nästa fotobok från önskefoto? Om du behöver extra tips innan du kör igång med ditt nästa projekt, se till att du kollar in våra andra instruktionsguider för massor av designinspiration och arbetsflödesidéer från vårt kreativa team.
Klicka på ikonerna nedan om du vill dela den här guiden på sociala medier. Och kom ihåg att följa oss på Facebook och Instagram för mer tips om hur du skapar fotoböcker.