En sammanfattning av önskefotos guider till fotograferingens grunder

Om du har följt våra guider med grundläggande fotograferingstips har du förmodligen redan börjat sätta dina nya tekniker på prov och fylla dina fotoböcker med de bilder du har tagit på vägen. Men om du ännu inte har full koll på alla inställningar som vi har tagit upp kommer här en snabb repetition. Denna komprimerade guide kommer att gå tillbaka till ämnen som slutartid, bländare, ISO och vitbalans, och ger dig en snabb repetition av alla dina grundläggande fotokunskaper.

Vad är slutarhastighet?

Din kameras slutare öppnas och stängs snabbt när du tar en bild, så att bara en viss mängd ljus når sensorn eller filmen. Beroende på förhållandena under fotograferingen och den exponeringsnivå du behöver för att ta en bild kan du styra hur mycket ljus som kommer in i kameran genom att ändra slutartid. En längre exponering släpper in mer ljus i din kamera, medan en kortare exponeringstid ger mindre ljus. Om du ändrar slutartiden får du även mer kreativ kontroll eftersom du kan frysa en rörelse eller skapa rörelseoskärpa.

Du kan lära dig mer om slutarhastigheternas grunder här.

Praktiska tips för slutarhastighet som du kan testa

För fler praktiska tips om slutarhastighet kan du kolla in den här guiden. 

Vad är bländare?

De flesta kameralinser har en uppsättning lameller som öppnar och stänger sig som pupillerna i våra ögon. Precis som en pupill är det lamellernas uppgift att styra mängden ljus som kommer in genom linsen. När lamellerna öppnar sig bildas ett hål som släpper in ljuset och kallas bländare.

På en DSLR-kamera mäts bländaren i vad som kallas f/stop. Du ser det på kamerans display så här: f.x. När x är en låg siffra betyder det att öppningen är större och att din bild kommer att bli ljusare. Ju högre siffra, desto mindre är öppningen och desto mörkare blir bilden. Justering av bländaren ger dig också kontroll över skärpedjupet (DoF) – ett kreativt verktyg som hjälper dig dra åskådarens blick till viktiga delar av bilden.

För grundläggande kunskaper om bländaren kan du kolla in våra nybörjarguide.

Praktiska bländartips som du kan testa

Du kan hitta fler lätta experiment med bländare här. 

Vad är ISO?

ISO refererar till din kameransensorns ljuskänslighet, och i filmfotografering hänvisar det till hur känslig filmrullen är. I filmfotografering behöver du kanske ändra din rulle för att klara olika ljusförhållanden, men med en digitalkamera kan du justera dina ISO-inställningar.

ISO-värdet brukar börja på 100 på en digitalkamera. Dessa värden fördubblas så här; 200, 400, 800, 1600, 3200. Och ju högre ISO-värde, desto mer ljus kommer in i sensorn och desto ljusare blir bilden.

Praktiska ISO-tips

För att testa din ISO kan du hitta fler tips här.

Vad är vitbalans?

Inte allt ljus är detsamma, och visst ljus är kallare än annat – ta ett kallt blått neonljus jämfört med en gyllene solnedgång, till exempel. Våra kameror kan inte upptäcka ljuskvaliteten i inställningarna särskilt exakt, och även om det finns automatiska inställningar som kan hjälpa är färgerna inte alltid korrekt balanserade. Det är här vitbalansen kommer in. Genom att justera den balanserar du i grunden färgtonerna i din bild.

Ljustemperaturen mäts på en skala av Kelvingrader. De låga värdena representerar varmare ljust, som ett stearinljus, medan de höga värdena representerar en mulen himmel eller skugga. Du ser ofta detta som ett enkelt skjutreglage på många smartphones och i bildredigeringsprogram, så du kan justera färgtonerna när du har tagit en bild. Dessa går vanligtvis från gult till blått och från grönt till magenta.

Kolla in den här guiden och ta reda på allt du behöver veta om vitbalans.

Praktiska vitbalans-tips

Detta är bara ett väldigt snabbt sammanfattning av alla fototips som vi hittills har tagit upp i vår serie. Om du är nybörjare vad gäller fotografering är de här teknikerna bra att börja med. På så sätt kan du bygga upp en teknisk förståelse för vad som behövs för en bra bild, sedan kan du experimentera mer och driva din kreativitet genom att använda dessa lägen och inställningar på ditt eget sätt.

Vi hoppas att du redan har fått några fantastiska bilder när du testade dessa tekniker. Och vi kommer att hålla dig uppdaterad när vi släpper vår nästa serie fototips, så du kan ta din fotografering till nästa nivå. Under tiden kan du börja visa upp dina nya kunskaper med en fotobok från önskefoto med dina bästa bilder och fortsätta ta fler underbara bilder.

Kommentarer