Det stämmer verkligen att barn blir stora alldeles för fort! Och det råder inga tvivel om att nyfödda barn växer allra snabbast. Det känns som om de blir större, starkare och mer vakna för varje dag som går. Och innan du vet ordet av har ditt lilla knytte blivit en krypande krabat på upptäcktsfärd. Om du är nybliven förälder och gärna vill föreviga de där första värdefulla dagarna, veckorna och månaderna, har vi samlat tips på hur du enklast fotograferar nyfödda barn. Vi hjälper dig att stanna tiden och bevara de ljuvliga bilderna som din familj kommer att älska för alltid.

1. Förbered dig väl

Som du säkert har upptäckt som nybliven förälder är förberedelser A och O för att få en nöjd bebis. Det är särskilt viktigt om du tänker ta bilder av barnet under de första dagarna eller veckorna efter födseln. Det är bra att vara välorganiserad med nappar, blöjor och kläder, men du behöver också se till att all rekvisita och kamerautrustning är på plats – så att allt är klart för stunden när barnet är nöjd och glad. Du har kanske bara ett kort tidsfönster på dig att genomföra fotograferingen, så gå igenom vår checklista och se till att du har tänkt på följande:

  • Har du kameran eller smartphonen nära till hands så att du kan börja fotografera när tillfället infinner sig?
  • Är kameran eller smartphonen fulladdad och har du tillräckligt med minne för nya bilder?
  • Tänker du använda rekvisita i scenerna (du kan läsa mycket mer om detta nedan)? Har du dem i så fall nära till hands?
  • Har du några saker som kan få ditt nyfödda barn att känna sig trygg och bekväm under fotograferingen? Vi ger även några tips om detta nedan.

2. Tänk igenom platser och ljuskällor

 

I de allra flesta fall tar du förmodligen bilder på barnet i ditt eget hem. Det bästa med detta är att du kan flytta runt helt fritt och ställa i ordning rummet med gott om tid – och lägga saker där det är mest praktiskt. Med det sagt kan det vara enklare att ta med all rekvisita och kamerautrustning till den plats där barnet är mest bekväm, snarare än tvärtom. Och precis som vid alla former av fotografering underlättar det förstås att ha bra ljus för att ta bra bilder. Du kanske kan flytta sängen lite närmare ett fönster för att få ut mesta möjliga av det naturliga ljuset. Eller så kan du lägga tjocka filtar i ett annat rum i hemmet, om ljuset är bättre där.

Bonustips: Om du behöver en extra ljuskälla kan det vara bra att använda ett konstant ljus i stället för en blixt. En kamerablixt kan störa eller till och med göra barnet ledsen, och det hjälper dig definitivt inte att ta de fina bilder du har tänkt dig.

3. Se till att barnet är varm och glad

Om barnet är nöjd blir fotografen också nöjd. Genom att utgå från att barnet ska trivas ser du till att fotograferingen lyckas. Om babyn är hungrig eller trött är risken stor att hen gråter, sparkar eller sprattlar. Så försök att planera in fotograferingen precis efter en mat- och/eller sovstund, när barnet är som nöjdast och lugnast. Det finns nog inget gulligare än ett barn som precis har ammats klart. Om din lilla gullegris fryser kan hen reagera på samma sätt, så var noga med att ha det varmt i rummet där du tänker fotografera, och ha även filtar, kläder och mysiga mössor nära till hands.

Bonustips: Tänk på att skruva upp temperaturen lite mer än vanligt om du vill ta foton av det nyfödda barnet som nakenfis.

4. Tänk ut poser, men gå också på instinkt

Välj barnets favoritfilt och börja fotograferingen med en enkel bild där barnet är lindat. Det finns en anledning till att nyfödda ofta kallas för små ”knytten” och den här klassiska bilden kommer alltid att ta dig tillbaka till de första omvälvande dagarna efter födseln. Det blir inte bara en perfekt bild – bebisar älskar att vara inlindade och känna sig varma och trygga. Lägg barnet på din säng eller släpp loss kreativiteten genom att lägga hen i en vacker korg – tänk på att den måste vara säker och kantad med mjuka tyger och ställ den på golvet. Prova att lägga barnet på magen eller sidan, och ta även fram de pyttesmå fingrarna och tårna om det går så att de kommer med på bilden. Stoppa in barnets händer under hakan eller låt dem vila naturligt och fotografera barnet i hens favoritställning.

Bonustips: Det är alltid bra att ha tänkt ut några poser på förhand, men var också beredd på att barnet kanske vill modella efter eget huvud. Allt från spontana leenden, gäspningar och sträckningar till slag och sparkar i luften kan skapa fantastiska fotoögonblick helt av en slump.

5. Använd saker i hemmet som rekvisita

Det finns ingen anledning att gå ut och handla ny rekvisita när du ska fotografera ditt nyfödda barn, eftersom du förmodligen redan har allt som behövs. Det kan vara den lilla mössan som barnmorskan satte på barnet på BB, eller filten som din mormor har stickat i present. Det är sådana saker som känns mest genuina att ha med på bilder av ditt nyfödda barn.

Andra tips på rekvisita:

  • Id-bandet som barnet fick på sjukhuset
  • Kläderna barnet hade på sig när ni åkte hem
  • Morgonrocken du hade på dig precis efter förlossningen
  • En favoritleksak eller nallebjörn
  • Den första filten eller handduken som du virade in barnet i när ni kom hem
  • En mössa eller gullig tofs eller rosett till den lilla hårtussen

6. Dra nytta av det vita bruset

Nyfödda barn älskar att sova, och det kan vara ett utmärkt tillfälle att genomföra din fotografering. Det finns ju faktiskt inget vackrare än en pytteliten bebis som ligger hopkurad och sover som … ja, ett barn! När kameran klickar finns det dock en risk för att babyn vaknar och fototillfället försvinner. För att lösa det här problemet kan det fungera bra att spela vitt brus i bakgrunden. Det påminner om de lugnande ljud som barnet hörde i magen och får hen att sova sig igenom hela fotograferingen.

Bonustips: Om du använder din smartphone som kamera kan det vara bättre att spela vitt brus från en annan enhet, till exempel en bärbar högtalare, surfplatta eller laptop. På så sätt skapas ett konstant ljud som är så lugnande som möjligt för den sovande prinsen eller prinsessan.

7. Bilder med mamma och pappa

Självklart ska den nyfödda babyn hamna i centrum under fotograferingen, framför allt som du kanske inte känner dig som allra finast de första dagarna och veckorna efter förlossningen. Men det kan vara väldigt speciellt att kunna se tillbaka på bilder på dig själv och/eller din partner och komma ihåg hur du såg ut och kände dig under den här omvälvande tiden i livet. Det tar dig genast tillbaka till de här nya känslorna, och hjälper dig också att se hur pytteliten det kära knyttet var i jämförelse.

Bonustips: Sätt gärna kameran eller smartphonen på ett stativ, så att du kan ta bilder av ditt nyfödda barn och dig själv tillsammans (eller båda föräldrarna).

8. Fira med syskon

Att bli storasyster eller storebror är något väldigt spännande, så glöm inte att låta familjens andra barn vara med på fotograferingen också. Om de är tillräckligt gamla (och starka), låt storebror/storasyster hålla babyn i famnen. Prova olika poser, där hen antingen tittar på barnet eller in i kameran. Om du inte känner dig trygg med att låta syskonet hålla babyn, be syskonet att lägga/sätta sig bredvid babyn och prova några olika poser.

Bonustips: Om det nyfödda barnet är vaken, se om du kan fånga syskonen på bild när de interagerar med varandra. Om de får ögonkontakt blir det ett otroligt rörande familjefoto.

9. Engagera mor- och farföräldrar

För att ta det ultimata familjeporträttet, varför inte be era föräldrar vara med och samla tre generationer på en bild? Här bör du definitivt använda stativ (eller selfiepinne) när du fotograferar. Det här kan vara en rolig aktivitet att planera in när föräldrar kommer på besök eller ni är hos dem.

Bonustips: Vill du släppa loss kreativiteten? Titta igenom gamla familjealbum och välj ut ett par som dina föräldrar kan försöka återskapa med sitt nyfödda barnbarn. Förutom att den här gången är det ditt barn på bilden i stället för du.

10. Tänk på säkerheten och ta inga risker

Se till att du har kameran i en rem om halsen eller ett fast grepp om mobilen, så att du inte råkar tappa den under fotograferingen. Om du står på en stol, var noga med att den är stabil så att du inte riskerar att vingla och trilla på babyn. Ingen bild är så viktig att du vill utsätta barnet för risker eller göra hen obekväm. Fotografering av nyfödda handlar om att ha roligt och njuta av den kreativa processen. Det här är bara början på ditt livs största äventyr, med många fler foton och underbara stunder framför dig.

Försök att inte lägga för mycket press på dig själv att ta ”den perfekta bilden”. Kom ihåg att ni har hela livet på er att föreviga och fotografera barnets utveckling – från nyfödd till småbarn, tonåring och vuxen. Fortsätt fotografera, så kan vi lova att du kommer att ta bilder som du stolt kan dela och använda i fotoböcker eller pryda väggarna med i familjehemmet.

Kommentarer