Våra enkla fotobokstips är lätta att följa och hjälper dig att få ut så mycket som möjligt av vårt fotoboksverktyg för Windows och skapa en fotobok som du kommer älska. Innan du sätter igång är det bra att spara alla dina foton på datorn och ordna dem i ett lättanvänt system. Om du har ont om tid kan det också vara bra att använda våra tips för att skapa en fotobok på under en timme.

Steg 1 – layouta dina foton på sidan

skapa-fotobok-tips-layout

Tips: välj att skapa manuellt istället för att använda automatisk ifyllnad. Det ger dig mer kontroll så att du kan skapa en perfekt sida

Alternativ 1:

Automatiska layouter

  1. Dra och släpp foton på sidan (du behöver inte ordna dem manuellt om du inte vill). Klicka sedan på fliken Sidor och därefter Använd ny layout.
  2. Fotoboksverktyget kommer automatiskt att använda en slumpmässig layout för bilderna på sidan och du kan klicka vidare tills du får en layout som du gillar.
  3. Kontrollera att den sida du ska använda layouten på är markerad. Klicka sedan varsomhelst på sidan så visas en grön kantlinje när den är markerad.
  4. Spara den automatiskt genererade layouten och använd den senare på flera sidor genom att klicka på Spara layout.

skapa fotobok tips layout

Alternativ 2:

Skapa en layout manuellt

  1. Radera bildplatshållarna på varje sida genom att markera den och trycka på Delete på tangentbordet.
  2. Lägg till nya platshållare från fliken Infoga
  3. Du kan ändra storlek på platshållarna genom att klicka varsomhelst på dem för att markera. Dra dem sedan i kanterna
  4. Klicka på Ny bild så läggs en platshållare till på den sida som du har markerat (du kan även dra foton till sidan utan en platshållare)
  5. Du kan spara genom att använda alternativet Min layout på fliken Sida.

skapa fotobok tips layout

Steg 2 – justera dina foton på sidan

Ett zoomningsfält visas under platshållaren när du klickar på en bild så du kan justera hur dina foton ser ut. Du kan även beskära fotot inom platshållaren genom att hålla ner knappen i mitten av fotot och dra det runt ramen.

skapa fotobok tips justera

Tips: se till att du håller ner knappen när du flyttar musen, annars flyttas bildplatshållaren istället

Du kan justera bildernas placering på sidan genom att helt enkelt klicka varsomhelst på fotot och dra platshållaren till den önskade platsen. Genom att högerklicka på fotot får du andra praktiska alternativ. Du kan till exempel göra en bakgrund av fotot, sträcka ut det över två sidor eller justera det med andra foton.

skapa fotobok tips justera

Tips: du kan även använda några av dessa alternativ för flera bilder samtidigt. Välj de foton som du vill använda alternativet för genom att hålla ner CTRL-tangenten samtidigt som du klickar på varje bild. När du har markerat alla foton högerklickar du med musen för att visa alternativen. 

Steg 3 – Designa din sida

Klicka på fliken Design och lägg till bakgrunder, mönster, ramar och ClipArt i panelen till vänster. Rulla igenom de olika kategorierna för att hitta de alternativ som passar bäst för ditt tema eller din stil. Vi släpper nya designalternativ varje månad så det finns många att välja från.

skapa fotobok tips designa

Tips: du kan också hitta mer ClipArt, foton och illustrationer på internet. Du kan till och med sortera efter färg med hjälp av alternativet Foton.

Lägg till eller ta bort designalternativ genom att bara dra och släppa dem på sidan. Du behöver inte ta bort bakgrunder, mönster eller ramar om du vill använda andra. Dra bara den nya och släpp den över den befintliga så ersätts den.

Om du vill ta bort mönster eller ramar högerklickar du på dem. Då visas ett alternativ för att ta bort. Du kan ta bort ClipArt precis som du tar bort bildplatshållare.  Ta bort en bakgrund genom att markera sidan och sedan välja Inget från bakgrundsalternativen.

skapa fotobok tips designa

Precis som med bildplatshållare tar fotoboksverktyget automatiskt med några textplatshållare på varje sida, och du kan lägga till, ta bort och justera texten på samma sätt. Om du vill skriva dubbelklickar du på platshållaren så visas en textruta. Skriv texten och välj teckensnitt plus färger och storlekar innan du stänger rutan. Textalternativen visas längst upp på skärmen.

Tips: spara allt medan du arbetar

Och vi har mer …

Det finns en massa andra alternativ och mycket mer du kan göra med din bok men det här är grunderna för att skapa en riktigt snygg sida. Och kom ihåg att du inte behöver vara rädd för att prova på olika saker i fotoboksverktyget – om du inte gillar det kan du alltid använda knappen Ångra.

skapa fotobok tips extra

Tips: när du är klar kan du förhandsgranska sidorna så att du ser att de är perfekta

Följ dessa enkla tips och se vilka kreationer du kan hitta på. Alla dina favoritstunder förtjänar att visas upp i en fotobok som är lika speciell som själva bilderna.

Kommentarer