Vi har redan presenterat bloggaren och storytellern Mama Margaritha, och nu är det dags att få höra mer om de vackra fotoböcker som hon har skapat. Hon delar med sig av sina tips och berättar hur hon skapar sina fotoböcker, så att du ska kunna skapa dina egna.

Vi älskar dina fotoböcker. Kan du berätta litet om hur du gör?

Jag skapade fotoboken med bilder som jag tagit av min familj när vi nyligen besökte Amsterdams zoo. För att bilderna skulle komma till sin rätt valde jag en XL fotobok. Jag gillar enkla sidor med enbart en eller ett par bilder och med en stor fotobok fördubblas effekten. Bilderna talar verkligen direkt till dig.

Hur kom du på hur du skulle göra, och vad tyckte du var roligast?

Det var både enkelt och roligt att sätta samman fotoboken. Det allra roligaste är att kombinera bilderna så att de passar ihop, att placera bilderna lekfullt och vackert och försöka berätta en historia med hjälp av bilderna. Jag gillar att ta gott om tid på mig och testa olika placeringar av bilderna så att jag uppnår målet.

När jag satte ihop fotoboken använde jag layouter. De är mycket praktiska när du behöver vägledning för hur du snabbt kan placera dina bilder. Jag använde layouterna med en, två eller tre bilder för att fotoboken inte skulle se överbelamrad ut. Ibland är det mest verkningsfullt med en enda bild. Hela proceduren tog cirka 40 minuter och direkt när jag var klar fick jag lust att påbörja en ny.

Har du några egna tips eller idéer i bakfickan, som du tror skulle vara användbara och inspirerande för våra kunder, för hur man skapar en vacker fotobok?

Några snabba tips [som naturligtvis inspirerats av min personliga smak!]:

  • Se till att sidorna blir enkla och klara.
  • Försök berätta din historia med hjälp av bilder från en enda aktivitet, såsom när någon äter glass eller plockar blommor.
  • Växla gärna mellan färgbilder och svart-vita bilder .
  • Blanda layouter. Använd inte samma sidolayout hela tiden, men blanda inte olika layouter för ofta för då kan slutresultatet bli rörigt. Försök att hitta en balans.

Använde du clip art, bakgrunder eller ramar?

Jag använder gärna ramar. En enkel, svart ram kan till exempel verkligen få en bild att sticka ut. Det finns en ram med dubbla svarta kanter som jag gillar, men eftersom den inte passade till mina bilder, valde jag ramen med endast en svart kant. Jag gillar att det finns många valmöjligheter. Det underlättar mycket när jag vill skapa fotoböcker för olika tillfällen.

Finns det någon speciell bild i fotoboken som du känner särskilt mycket för?

Ja, det är definitivt bilden på omslaget. Det är en bild av oss alla fem, när vi skrattar och ser lyckliga ut. Detta är absolut den bästa bild av oss som någonsin tagits. Historien bakom den är ganska lustig. Vi gick omkring och pratade om att ta en familjebild och mot slutet av dagen såg jag en man framför oss med en stor proffsig kamera.

Jag tänkte att han säkert vet hur man hanterar en kamera. Därför bad jag min man be honom ta en bild av oss. Det visade sig att han var yrkesfotograf, och hans fru sa till oss att passa på! Detta är kanske anledningen till att bilden blev så bra.

Handla nu

Kommentarer