Fotografering handlar om att leka med ljuset. Ordet ”fotografering” kommer faktiskt från det grekiska ordet “φωτός” (phōtós) som ordagrant betyder ”måla med ljus”. Oavsett om du tar porträttbilder av din partner hemma eller barnen när ni reser så kommer de här nyttiga tipsen att hjälpa dig att använda ljuset till din fördel och få dina bilder att verkligen sticka ut.

Gör det mesta av det naturliga ljuset

Du kanske har sett proffsen med deras tjusiga studiolampor och lösa blixtar och utgått från att det är så man får fina foton. Men det finns faktiskt inget bättre ljus än det naturliga ljuset. Börja med att lära dig hur det naturliga ljuset förändras under dagens lopp när solen rör sig över himlen. Observera också hur det ändras när vädret ändras. Hur soliga dagar ger ett hårt ljus och skarpa skuggor och hur en molnig dag uppvisar ett mjukt, spritt ljus.

Rör dig med ljuset

Du kanske tycker om att ta porträttbilder hemma eller gatubilder under dina resor. Oavsett vilket, måste du alltid vara medveten om ljusförhållandena och vara redo att röra på dig för att hitta det bästa ljuset. Kanske är trädgården framför huset bästa platsen för att ta bilder på din valp på morgonen medan du får bättre ljus bakom huset på kvällen (eller tvärt om). Samma sak gäller när du reser. Vill du ta en bild på Frihetsgudinnan i New York? Åk dit när ljuset kommer framifrån (eller var beredd på att ta högkontrastsiluettbilder om du kommer när ljuset kommer bakifrån).

Fotografera under de gyllene timmarna

Om du frågar flera fotografer när de föredrar att fotografera så får du ofta samma svar: ”Under de gyllene timmarna!” Dagens första gyllene timme är timmen innan soluppgången och den andra är under cirka en timme efter solnedgången. Den timmen kallas också ”den magiska timmen”. Det är den tid på dygnet när solen står som lägst. Då ger den ett varmt och mjukt ljus som ger fina landskapsbilder och porträtt.

Välkomna middagsskuggor och ”dåligt ljus”

Det hårda ljuset vid middagstid kanske inte är det mest smickrande ljuset för porträttbilder, men det kastar intressanta skuggor som hjälper dig att skapa intressanta geometriska former och 3D-aktiga bilder. Älskar du att fotografera siluetter? Då är detta det perfekta ljuset! Välkomna scenarier med hög kontrast genom att ställa ditt motiv i direkt ljus och röra kameran tills motivets skugga blir ett intressant motiv i sig. Ska du fotografera en familjesammankomst i trädgården? Varför inte placera en familjemedlem under ett träd så att du kan ta artistiska porträtt med bladskugga i ansiktet. Fotograferar du dina barn under stadsutflykten? Placera din lilla äventyrare i centrum av bilden och flytta kameran så att hens skugga sträcker sig längs gatan framför dig. Kom ihåg, det finns inget dåligt ljus, det handlar bara om att arbeta med ljuset på ett kreativt sätt.

Förbättra dina inomhusbilder

Ska du ha fest? Skapa fina inomhusbilder och gruppfoton genom att placera dina motiv närmare ett fönster. Som vi skrev i första tipset är naturligt ljus alltid bäst. Tänk på det som en stor, naturlig inomhusljuskälla. Om ljuset är för starkt kan du dra för gardinerna lite för att kontrollera och forma mängden ljus som faller på ditt motiv. För att komma till nästa nivå av inomhusfotografering försök att släcka alla lampor. De flesta glödlampor har nämligen en annan färgtemperatur än naturligt ljus och det kan förvirra kamerans vitbalans.

Gör dina egna reflektorer

Oavsett om du tar familjebilder under en grillning eller barnporträtt i köket kan en reflektor hjälpa dig att reflektera ljuset mot motivet och kontrollera det tillgängliga ljuset. Och det bästa är att du kan tillverka en själv, helt gratis! Svep bara in en stor bit kartong i aluminiumfolie eller fäst upp ett stort, vitt lakan. Du kan till och med använda en stor vitmålad vägg om den reflekterar ljuset bra. Låt din ljuskälla – ett fönster om du är inomhus eller solen om du är utomhus – falla på reflektorn och placera den så att ljuset reflekteras mot ditt motiv. Detta är ett fantastiskt sätt att ta porträttfoton i hårt ljus för då kan du placera ditt motiv i skuggan och sen låta ett mjukt och varmt ljus reflekteras mot motivet via reflektorn.

Bekanta dig med de viktigaste ljussättningsteknikerna

Oavsett om du använder naturligt eller konstgjort ljus, din mobil eller en spegelreflexkamera kan du få många olika slags bilder genom att leka med ditt motivs position i förhållande till ljusriktningen.

Sidoljus

Du kanske vill använda sidoljus när ljuskällan ligger i 90 graders vinkel i förhållande till modellen. Den här tekniken ger dramatiska skuggor i halva ansiktet vilket gör den perfekt för roliga superhjältefoton med barnen. En utökning av detta är ramljus eller bakgrundsbelysning. Det är när du placerar ditt motiv mellan ljuskällan och kameran. Det ger en snygg haloeffekt. De här ger ett härligt ljus för stämningsfulla bilder på par, vänner och nära och kära.

Direkt belysning

Direkt belysning ger en mjuk och drömsk look med små kontraster som är perfekt för att skapa smickrande porträttbilder som dina modeller kommer att älska. Den här looken uppkommer genom att du använder en större ljuskälla (till exempel ett stort ljus med en softbox eller spridare) och placerar din modell längre bort från ljuskällan. Du kan även använda ett stort fönster eller ett takfönster för att få den här looken – kom bara ihåg att placera din modell lite längre bort från ljuskällan.

Indirekt belysning

Indirekt belysning är stämningsfull och dramatiskt och kallas ibland Rembrandt-ljus eftersom Rembrandt ofta använde sig av det. Det är perfekt för allt, från stilleben och matbilder till gruppfoton och familjebilder. För att få den looken placerar du bara ditt motiv nära ett litet fönster (eller ett litet ljus). Om du bara har ett stort fönster kan du dra för gardinerna lite för att kontrollera och forma ljuset. Komplettera looken genom att placera ditt belysta motiv framför en mörk bakgrund för att få en högkontrastlook som skulle platsa på en Hollywoodposter.

Använd belysningen hemma som fotoljus

Du behöver inte lägga en massa pengar på belysningsutrustning för att förvandla ditt hem till en studio. Använd bara dina bästa bords- och/eller vägglampor – vad som helst med lampskärm borde fungera bara du placerar det noggrant. Färgglada LED-lampor kan också användas för att skapa atmosfärer och kreativa looks. Undvik takbelysning eftersom den kan ge skarpa skuggor på modellens ansikte. Låt istället ljuset lysa genom en vit bädd för att mjuka upp och sprida det om det är för skarpt eller använd en papp-och-aluminiumfolie-reflektor för att mjuka upp oönskade skuggor.

Kommentarer