Konsthistorien dignar av vackra stillbilder på fruktfat och sista måltider. Och det dröjde inte länge efter att fotografiet uppfunnits 1839 tills vi började rikta kamerorna mot vårt favoritmotiv – mat! William Henry Fox Talbots bild från 1845 av en korg med persikor och ananas anses vara det första fotografiet som föreställer mat.

William Henry Fox Talbot, A Fruit Piece, 1845 – Bild från Wikimedia Commons

Svartvita matbilder fortsatte att vara populära ända tills Wladimir Schohin skrev om hela spelplanen med sin färgbild från 1910 av ett sprucket ägg i en äggkopp.

Autochrome Eggcup av Wladimir Schohin, 1910 – Källa

Resten är, som man säger, historia. Vackra matbilder som retar smaklökarna fyllde kokböcker och annonser över hela världen. Många fotografer ägnade faktiskt hela sin karriär åt konstformen som kallas matfotografi.

När sedan sociala medier fick sitt uppsving och alla började gå runt med sofistikerade digitalkameror i fickan (dvs. en smartphone) blev det ännu mer poppis. I dag är matfotografering en passion för miljontals människor som älskar att dela sina hemlagade kreationer och kulinariska upptäcktsresor.

Bloggare, influencer och expertkreatörer har tagit konstformen matfotografi till nya höjder. Genom en enkel svepning på mobilskärmen hittar du miljontals Instagramflöden fyllda med färgglada matbilder som skulle pryda sin plats på väggarna i ett konstgalleri. Kolla in Caroline Losses storslagna Instagramflöde och bloggen “Sugarberry” för att få inspiration. Hon specialiserar sig på vackra, veganska brunchbilder och varje foto är ett sant mästerverk som skapas med livfulla färgpaletter och genomtänkt rekvisita och komposition.

Bild från Caroline Losse

Det bästa med matfotografier är att du inte behöver vara professionell fotograf eller ha all utrustning för att ta spektakulära bilder. Med rätt kunskap och teknik kan du faktiskt ta utsökta matbilder i hemmets lugna vrå. Eller kanske på nästa fikadejt. Läs vidare för att lära dig hur.

Oumbärlig teknik för att fotografera mat

Fotografera i naturligt ljus

Oavsett om du fotar brunchen på ett coolt kafé eller din senaste omgång hembakta kakor hemma i köket, är naturligt ljus din bästa vän. Inget är mer mångsidigt och smickrande – och dessutom gratis! Det här är anledningen till att många matbloggare hellre går ut och äter lunch än middag. Om du äter på ett fik, ett kafé eller en restaurang, be om ett fönsterbord. Eller om du plåtar hemma, flytta rätten till ett fönster i solen och förbered allting där. På riktigt soliga dagar kan du dämpa ljuset genom att dra för gardinerna eller helt enkelt flytta rätten lite längre bort från fönstret. Om du känner att du behöver mer ljus kan du eventuellt placera en reflektor på andra sidan än du har fönstret, så att ljuset studsar tillbaka på objektet.

Bonustips: Undvik att använda blixt när du fotograferar mat, eftersom det kan ge bilder som ser onaturliga och gälla ut.

Fotografera med stativ

Matbilder handlar helt och hållet om att ta bilder med perfekt skärpa och massor av detaljer. Stativ hjälper dig att uppnå detta, eftersom du slipper de kameraskakningar som händerna orsakar. Stativ finns i oändligt många former och storlekar, för allt från smartphones till gigantiska systemkameror. Om du tänker ta matbilder medan du reser eller går på restaurang kan det vara smart att investera i ett litet, hopfällbart stativ som får plats i fickan och på själva bordet. Eller om du planerar att ta bilder av dina matlagningskreationer hemma, skaffa ett normalstort stativ som ger fullständig kontroll över kompositionen.

Välj en låg ISO-inställning

Oavsett om du fotograferar med mobilen eller en professionell kamera utan speglar, bör du använda en låg ISO-inställning för att få knivskarpa och delikata matbilder. Med en ISO-inställning på omkring 400 eller lägre ser du till att bilderna blir rena utan brus eller grynighet. Det här är jätteviktigt för matbilder, eftersom du vill få med varje liten detalj.

Använd en stor bländare

Det är vanligt att porträtt- och modefotografer använder en stor bländare som f/2,8 eller till och med f/1,8. De är mer smickrande och hjälper till att leda tittarens blick mot objektet genom att sudda ut bakgrunden. Samma teknik kan användas för att få dina matbilder att se ännu mer utsökta ut, så se till att öppna linsens bländare så brett det går. Å andra sidan, om du vill att allt på bilden ska vara i skarpt fokus, minskar du bländaren till omkring f/8 eller f/11.

Plåta ur alla vinklar

Vissa rätter ser bättre ut om de fotograferas från samma nivå. Till exempel ser staplade hamburgare och pannkakshögar ännu högre ut om de fotograferas med liten vinkel. Vissa rätter ser emellertid helt sensationella ut om de fotograferas rakt ovanifrån. Tänk dig färgglada pizzor, sallader och pastarätter. Platta bilder med fågelperspektiv passar också perfekt för att fotografera flera tallrikar samtidigt. Ett stativ kan verkligen underlätta när du tar den här typen av bilder, eftersom det kan vara svårt och obekvämt att fota i den här ställningen någon längre tid. Det viktiga är att du experimenterar tills du hittar rätt vinkel för rätten du plåtar – prova att ta några foton underifrån och några ovanifrån för att se vad som fungerar bäst.

Exempel på scenarier och miljö till dina matbilder

Fotografera mat inomhus på restauranger, kaféer och fik

För att få vackra matbilder när du äter ute, försök få ett bord nära fönstret. Då får du en omedelbar fördel, eftersom du kan dra nytta av det naturliga ljuset. På så sätt kan du använda ett lägre ISO-tal (400 eller lägre är utmärkt) och en kortare slutartid (1/250 och högre är bäst). Om miljön är för ljus, var inte rädd för att lyfta upp tallriken och flytta den till ett annat bord längre bort från fönstret för att snabbt ta din bild. Och slutligen, glöm inte att öppna bländaren så mycket som möjligt, så att du kan sudda ut bakgrunden och lägga allt fokus på maten.

Fotografera mat hemma

Det bästa med att fotografera mat hemma är att du får mer kontroll. Flytta tallriken från rum till rum för att följa solen och prova olika typer av fönsterljus. Köksfönstret passar kanske perfekt för att fånga morgonljuset, medan middagsbordet har bättre ljus på kvällen. Experimentera också med ljus, diffusorer och reflexskärmar för att forma och kontrollera ljuset. Placera mobilen eller kameran på ett stativ för att få knivskarpa bilder. Välj ändå en stor bländaröppning för att sudda ut bakgrunden och rikta blickarna mot maten. Om du använder lampor och stativ kan du välja en lägre ISO-inställning (omkring 100 eller 160= och en kortare slutartid på 1/500 eller ännu mer för att få skarpa, fina bilder.

Fotografera mat på marknader och matfestivaler

Den största utmaningen när du fotograferar mat på utomhusmarknader och foodiefestivaler är förmodligen att du tvingas plåta i skarpt dagsljus. Det bra med det är att du inte behöver använda stativ, eftersom du har tillräckligt med ljus för att fotografera med kortare slutartider, 1/500 eller ännu högre, samtidigt som du kan ha lägsta möjliga ISO-värde (t.ex. 160 eller lägre). Använd en större bländare som f/8 för att få skärpa hos hela marknadsstånd, eller öppna den till omkring f/2,8 för att fokusera på ett visst motiv och sudda ut bakgrunden. Om du handlar något att äta från en matvagn eller ett stånd, sök upp en skuggigare plats där du kan fotografera rätten utan skarpt, direkt solljus.

Kreativa tips för att fotografera mat

Släpp loss kreativiteten med rekvisita och styling

Styla scenerna och använd kreativ rekvisita för att lyfta dina matbilder från godkända till grandiosa. Ta gärna med några av ingredienserna och redskapen som användes för att skapa rätten – en visp, kavel eller kockkniv. En citronklyfta kan verkligen sätta färg på dina foton av citroncheesecaken. Eller varför inte strö en handfull blåbär över pannkakorna som färgklick och kontrast. Placera ut några vackra såsflaskor och oljor för att liva upp bakgrunden. Eller använd handdukar och bordstabletter för att tillföra detaljer, färg och struktur i fotona. Var alltid noga med att färgerna du använder passar till maten du fotograferar. Och glöm inte att maten alltid ska vara föreställningens stjärna.

Lägg upp maten proffsigt

Oavsett om du fotograferar soppor, sallader, kakor eller biff kan en vacker tallrik eller skål göra underverk. Runda tallrikar är mycket enklare att fotografera än fyrkantiga eller rektangulära. Det kan också vara bra att känna till att tallrikar med vackra mönster och levande färger är ett smart sätt att få enkel mat att se mer aptitretande ut. Prova att matcha tallrikarna med rekvisitan och det allmänna stylingtemat för en harmonisk helhet.

Garnera dig till ett guld

Pynta dina maträtter med färska örter och kryddor eller en klick salsa. Mal pepparkorn eller hacka några chilis och använde dem för att sätta färg på rätten. Riv lite parmesan för att piffa upp pastarätten eller ringla tjock honung eller lönnsirap över dina fruktfat för att få dem att glänsa. Det är ofta garneringen som är hemligheten bakom riktigt vackra matbilder. Var dock noga med att använda kombinationer som smakar lika gott som de ser ut. Chilipeppar kan se fantastiskt ut på en chokladtårta, men bilden kan ändå kännas märklig eftersom vi vet hur konstigt det skulle smaka.

Gör bilden levande

Ge dina matbilder mer liv genom att be din respektive, en kompis eller barnen att smaka på den fantastiska maten. På så sätt kan tittaren enklare föreställa sig hur det skulle vara att ha din vackra rätt framför sig. Se bara till att de inte börjar äta förrän du har tagit bilderna! Och glöm inte be dem att tvätta händerna och naglarna om du tänker ta riktiga närbilder. Om du plåtar ensam, prova något kreativt som att ta ett bett eller två på en kaka eller strö ut lite smulor på tallriken eller bordet. Det får bilderna att se mer äkta ut, och därmed ännu mer frestande.

Matbilder är det perfekta sättet att fira dina gastronomiska äventyr, oavsett om du är i köket eller på ett kvartersfik. Var inte rädd för att tänja på gränserna och prova något nytt. Våra föräldrar har kanske lärt oss tvärtom, men det är faktiskt bra att leka med maten!

I vår blogg hittar du många fler fototips och kreativ inspiration!

Kommentarer