Här nedan kommer du få läsa Therese Bergstedts, ordförande i Bcf Hilda i Örebro, historia om sin bröstcancer. Genom hennes historia kan vi se hur viktigt det är att stödja Rosa bandet och Bröstcancerfonden. Med hjälp av allmänhetens bidrag och stöd kan de fortsätta med att göra det fantastiska jobb som de faktiskt gör!

Därför går 10% av all vår Canvasomsättning till Bröstcancerfonden under hela oktober månad!

Kort om föreningen

Vårt mål är att hjälpa så många bröstcancerdrabbade kvinnor som möjligt. Att finnas där som stöd och hjälp under en jobbig tid i livet.

Föreningen i Örebro län har funnits sedan 1981 som en av de första föreningarna i Sverige. Vi är 307 medlemmar och en styrelse bestående av ett glatt gäng yrkesarbetande tjejer samt två pensionärer. Så det är inte alltid det är lätt att få till styrelsemöte med alla närvarande, men vi stretar på!

Om mig

Efter mycket tjat och gnat fick jag äntligen komma till en läkare! Det var 2004 och jag hade haft ont i ryggen en längre tid. Det visade sig att det var bröstcancer med en spridning till skelettet som gjorde så förskräckligt ont! Knölen i bröstet var 4 cm stor så det blev cellgifter på en gång och strålning på ryggen för att ta bort smärtan. Konstaterades att det var en HER2 så det blev Herseptinbehandling också. Efter avslutad cellgiftsbehandling togs en tårtbit av bröstet bort. När allt det här hände var jag 32 år och mina döttrar var 7 och 9 år. Det var en tuff tid, men med hjälp av make, barn, släkt och vänner så funkade det. Så efter 8 mån så var jag tillbaka på jobbet som frisör, dock på halvtid.

Allt var frid och fröjd tills “den” knackade oss på axeln igen, tre år senare. Den här gången togs hela bröstet bort och en ny cellgiftsbehandling började! Bröstrekonstruktionen gjordes med hjälp av muskel och hud från ryggen som funkar jättebra! Jag fortsatte medicinera fram till 2011 och idag går jag på regelbundna röntkenkontroller för att se att allt är lugnt. Jag slipper mediciner, jätte skönt!

Jag gick med i Hilda 2008 och när jag fick frågan om att bli ordförande funderade jag några veckor innan jag tackade ja. Det har varit spännande år där jag har lärt mig mycket. Men utan styrelsen och våra medlemmar så skulle det inte fungera!

Idag bor jag i Kumla utanför Örebro och har “egen stol” på en salong. Familjen består av maken Thomas och  två döttrar, 19 och 17 år gamla,  som nyss flugit ut. Jag arbetar fyra timmar om dagen och tycker mycket om att gå i skogen och plocka svamp, promenera och läsa en bra bok. Tog grönt kort i golf förra året, så jag hoppas att det ska bli en rolig hobby nu när barnen är stora. Vi åker också motorcykel på sommaren. Just nu har jag också ett uppdrag i RCC i Örebro/Uppsala regionen. Sju landsting ska kunna erbjuda den bästa cancervården för patienterna. Ett väldigt spännande och tillfredställande uppdrag där man vill veta våra åsikter som patientföreträdare.

Mest stolt över

Att ha fått förtroendet av medlemmarna att vara ordförande i föreningen. Och att kunna hjälpa de kvinnor som kontaktar oss. Jag brukar säga; “Kan jag bara hjälpa en kvinna så har jag i alla fall gjort något!”

Drömmer om

Att jag får fortsätta att vara frisk! Och att jag får se mina tjejer gå ut skolan och få ett arbete. Så att de klarar sig i livet. Sen hoppas jag ju så klart att Thomas och jag kommer att sitta i husbilen vi pratar om på ålders höst och titta ut över någon fin golfbana i ett varmt land!

Besök Bröstcancerfondens hemsida för att läsa mer om deras organisation eller kolla in deras webshop.

Kommentarer