Vi bär en kamera med oss överallt där vi går, och oavsett om vi använder vår smartphone eller en DSLR har vi aldrig haft så stora möjligheter att skapa foton av högsta kvalitet. Alla moderna kameror erbjuder massor med automatinställningar som förenklar fotograferingen, och till och med de vanligaste sociala medierna för bilddelning erbjuder avancerade redigeringsalternativ. Så oavsett vilket foto du tar kan du vara säker på att dina bilder kommer att se fantastiska ut.

Men även om fototekniken har utvecklats snabbt är de grundläggande tekniker som fotografer har använt i över ett sekel fortfarande högst relevanta. Genom att behärska dessa färdigheter kommer du att du kunna ta de bilder du vill ha, oavsett vilken kamera du använder.

Proceduren för att ta en bild, oavsett om det gäller kamerafilm eller digitalt, handlar egentligen bara om att ljus passerar en trång öppning och projicerar en bild på en sensor eller en film. Hur vi kontrollerar detta ljus bestämmer vissa aspekter av våra bilder; saker som rörelsesuddighet, exponering och skärpedjup. Alla dessa kan användas för att ge en kreativ och personlig twist till våra bilder och om du använder dem på rätt sätt betyder vi att vi kan skapa den bild vi vill ha, inte den som kameran väljer åt oss.

Det finns fyra huvudvariabler i hur vi kan styra ljus, och dessa är:

I den här introduktionen till fotograferingens grunder tittar vi på var och en av dessa lite mer detaljerat – följ länkarna till några av våra andra bloggar om du vill dyka lite djupare ner i ämnet. Vi förklarar hur de kontrollerar ljuset, hur du använder dem och vilka effekter de har på dina bilder.

Slutarhastighet

För att inprägla en bild på en sensor eller en film måste en ytterst liten mängd ljus släppas in genom linsen. När du trycker för att ta en bild öppnas och stängs din kameras slutare väldigt snabbt och en bestämd mängd ljus når sensorn eller filmen. Den mängd ljus som tränger genom linsen, och därmed den hastighet med vilken slutaren öppnas och stängs, får en stor inverkan på exponeringen (hur ljus eller mörk din bild blir) och rörelseoskärpan, som gör att du kan “frysa” en rörelse eller visa den. Klicka här om du vill veta mer om hur slutartid kan hjälpa dig att skapa kreativa bilder.

Bländare

Storleken på den öppning som slutaren kontrollerar är en annan inställning som lätt kan justeras. Denna inställning kallas bländare och den påverkar både exponering och skärpedjup, vilket ofta förkortas till DoF. Kort sagt, en god förståelse av DoF gör det möjligt att kontrollera hur stor del av bilden som hamnar i fokus. Du har säkert lagt märke till bilder där enbart motivet är i fokus och bakgrunden nästan försvinner i en mjuk oskärpa. Denna effekt uppnås genom att justera bländaren och därmed DoF. Om du vill veta mer om hur du använder bländaren kan du läsa den här bloggen.

ISO

Innan digital fotografering uppfanns hänvisade ISO till en filmrulles ljuskänslighet. Nu hänvisar det också till hur känslig din kameras sensor är mot ljus. Precis som ljuskänslig film skapade korniga bilder, gör en hög ISO-inställning på din kamera bilden ljusare – men på bekostnad av den digitala motsvarigheten till korn, det vill säga brus. Allt eftersom den tekniska utvecklingen går framåt förbättras kvaliteten på bilder tagna med höga ISO-inställningar, men det är viktigt att komma ihåg att varje kamera har en gräns för vad som kan anses vara en acceptabel mängd brus. För mer information om hur du använder ISO effektivt, kolla in dessa fantastiska tips

Vitbalans

En riktigt viktig lektion att komma ihåg i fotografering är att alla ljuskällor är olika. Detta innebär att varje gång du tar en bild försöker kameran bearbeta den information den tar emot och avgöra vilka som är de rätta färgerna för bilden. Ditt slutresultat kommer att variera beroende på om du fotograferar med naturligt ljus, volfram, LED eller en annan ljuskälla. Det kommer också att variera beroende på om det är en mulen dag, om du är inomhus eller utomhus och så vidare. Fel vitbalans kommer att medföra att färgerna i bilden förskjuts mot en sida av färgspektrat, vilekt gör att du får bilder som är alltför gula, gröna, blå eller magentafärgade.

Du kommer att se att alla moderna kameror har förinställningar för vitbalans som täcker de vanligaste scenarierna, men det finns mer avancerade alternativ som kan hjälpa dig finjustera dina bilder exakt efter dina behov. Kolla in den här bloggen där vi dyker djupare ner i vitbalansen och förklarar hur inställningarna dramatiskt kan påverka dina foton.

Dessa grundläggande fotografiska färdigheter gäller för varje bild du tar. De är viktiga att behärska eftersom de sällan kan ändras eller fixas i efterproduktionen, och ingenting är mer frustrerande än att ta en bild av en vacker vy och inte få de resultat du vill ha. När du har bemästrat dessa grundläggande funktioner ser du verkligen skillnad i dina bilder – särskilt när de är framkallade, finns i en önskefoto-fotobok eller visas som väggdekoration.

När du har behärskat dessa grundläggande fototekniker kommer du att märka att du har kontroll över kameran och inte tvärtom.

Kommentarer