Att veta hur man hänger upp nya väggdekorationer kan ibland vara knepigare än att skapa dem. Som tur är får du alltid ett enkelt upphängningssystem med gratis, men frågan om var du ska hänga upp det kvarstår.

Vi har samlat några praktiska tips, inklusive några som används av konstgalleriföreståndare och museichefer, så att du kan hänga upp dina väggdekorationer som ett proffs och ge dina bilder det podium som de förtjänar.

Välj rätt höjd

En enkel tumregel är att hänga upp din väggdekoration mellan 145 och 155 cm från golvet till mitten av väggdekorationen.

Men lämplig höjd beror även på faktorer som takets höjd och möblerna, så regeln är inte rigorös. Du bör testa själv för att se vad som passar bäst för utrymmet.

Tänk på proportionerna konst till vägg

Vi rekommenderar att du följer 4/7-regeln. Det betyder att när du arbetar med en tom vägg ska du hänga upp väggdekorationer så att de upptar ungefär 4/7 av väggens bredd. Ett snabbt sätt att räkna ut detta är att multiplicera bredden av din vägg med 0,57. Om din vägg till exempel är 3 meter bred ska du beräkna 3 m x 0,57, vilket blir ungefär 170 cm.

Nu när du fått fram det perfekta förhållandet konst till vägg, behöver du en eller flera väggdekorationer som tillsammans utgör 170 cm i bredd. Du kan till exempel använda två väggdekorationer med en bredd på 60 cm och lämna 50 cm tom vägg mellan dem. Detta blir tillsammans 170 cm (50 + 60 + 60 = 170), vilket utgör 4/7 av en tre meters vägg. Placera dem mitt på din vägg, och voilà: du har skapat de perfekta proportionerna.

Kombinera och matcha dina väggdekorationer med möblerna

Dina möbler och väggdekorationer behöver inte slåss om uppmärksamheten. Låt dem samverka i harmoni med hjälp av dessa smarta tips.

Över soffan

Säkerställ att ditt vardagsrum ser så bra ut som möjligt genom att följa dessa tips om hur man hänger upp väggdekorationer ovanför soffan.

1. Din väggdekoration (eller gruppering) bör ta upp minst 2/3 av soffans längd.
2. Använd en stor eller två eller fler bilder i en grupp för att skapa den storlek du behöver.
3. Bilderna bör inte vara bredare än soffan då de annars tar överhanden över rummet.
4. Undersidan av din ram bör hänga 20 till 25 cm ovanför soffans rygg.
5. Lämna 5 till 15 cm mellan varje ram när du hänger upp flera bilder tillsammans för att ge ordentlig plats åt varje bild.

Fototips: Till ditt sovrum, där du nog tillbringar det mesta av din tid, bör du välja en väggdekoration med en favoritbild som du aldrig kommer att tröttna på.

Över byrån

Precis som när det gäller soffan är det enkelt att hänga upp väggdekorationer över byrån.

1. Väggdekorationen ska vara 2/3 av byråns bredd.
2. Undersidan av väggdekorationen ska hänga 10 till 30 cm ovanför byråns ovansida.
3. Om du har prydnadssaker ovanpå byrån kan du rucka något på denna regel för att skapa mer utrymme.

Fototips: På byråer står det ofta redan många prydnadssaker och därför bör du välja en bild som inte dominerar för mycket. Testa ett enkelt porträtt eller några små bilder med citat.

Över trappan

Att hänga väggdekorationer över trappuppgången är ett bra sätt att använda detta bortglömda utrymme.

1. Häng varje bild så att mitten av den är 145-155 cm ovanför varje trappsteg.
2. Säkerställ att det blir samma höjd för varje bild (till exempel 150 cm). På så sätt blir din komposition ren och skarp.
3.  Häng inte en bild ovanför varje trappsteg utan lämna åtminstone två eller tre steg mellan varje bild – om du inte hänger upp väldigt små bilder.
4. Denna metod fungerar bäst med väggdekorationer av samma storlek.

Fototips: Bilder av familjen är ett fantastiskt sätt att berätta en historia medan du går nedför (eller uppför) trappan: med gamla bilder blir det en promenad igenom alla minnen.

Över sängen

Ditt sovrum ska vara lugnt och rofyllt så sätt inte upp för många väggdekorationer på väggarna. Välj i stället ut en eller flera speciella bilder och häng dem över din säng med hjälp av beskrivningen nedan.

1. Din väggdekoration ska vara ungefär 2/3 av din sängs/huvudgavelns längd.
2. Undersidan av bilden ska placeras 20-25 cm ovanför sängen/huvudgaveln.
3. Om du väljer att hänga upp fler än en, lämna då ett utrymme på 5-15 cm mellan varje bild.

Fototips: Testa att sätta upp en rofylld landskapsbild eller någon bild som inger en avkopplande känsla. Det är viktigt att färgskalan är mild.

Skapa en gruppering av väggdekorationer

Skapa en gruppering av flera väggdekorationer i ditt hem och gör den till mittpunkten i ditt hem.

1. Välj ut de väggdekorationer och bilder som du vill hänga upp tillsammans.
2. Välj ut den mest dominerande bilden och placera den i mitten. Det är denna bild som experter kallar “the anchor piece”. Vanligtvis är det den största och effektfullaste bilden och övriga bilder placeras runt den. Häng upp den med centrum av bilden 145-155 cm från golvet.
3. Skapa ditt galleri runt denna bild. Föreställ dig att en horisontell linje går rakt genom bildens centrum och använd det som en referenspunkt för att skapa en balanserad komposition.
4. Var noga med att hålla ett standardavstånd mellan alla bilder. Lita sedan på din instinkt och stilkänsla – och resultatet kommer att bli fantastiskt.

Fototips: Grupperingar av väggdekorationer blir bäst när man använder sig av olika fotostilar, färgpaletter och material. Experimentera!

Skapa ett kollage av väggdekorationer

Ett kollage skiljer sig från en gruppering av väggdekorationer såtillvida att kollaget består av olika bilder av samma storlek och form. Resultatet blir symmetriskt.

1. Du väljer först ut ett jämnt antal bilder med samma längd och bredd. Små bilder passar bäst till detta, helst mindre än 20 cm.
2. Se till att kollagets horisontella centrum är 145-155 cm från golvet. Om kollaget placeras ovanför en soffa eller en annan möbel, läs ovanstående tips så att höjden blir korrekt.
3. Häng upp hälften av bilderna ovanför den horisontella linjen och placera den andra hälften i en rak linje undertill. Säkerställ att det horisontella och vertikala avståndet mellan varje bild är konsekvent.
4. Du kan förslagsvis lämna 5 cm vertikalt avstånd och 7 cm horisontellt avstånd mellan varje bild. En tumregel är att inte lämna mer än 5-7 cm tomrum mellan varje bild.

Fototips: Använd likartade bilder eller ett återkommande tema såsom natur, människor eller städer. Vi rekommenderar stilrena bilder med mjuka färger för att kollaget inte ska se rörigt eller överbelastat ut.

Nu när du har lärt dig hur experterna hänger upp sina väggdekorationer, kan du försöka själv. Dela dina bilder av hur du hängt upp dina väggdekorationer med oss genom #önskefoto. Vi ser fram emot att få se vad du har skapat!

skapa nu

Kommentarer