Solkyssta landskap har länge fungerat som inspiration för fotografer, men vissa av de mest spektakulära bilderna kommer faktiskt från vädermakternas andra planhalva. 26 april 1884, A.A. Adams var den första människa någonsin som lyckades fotografera en tornado som drog fram genom Anderson County i Kansas, USA. Många anser att Adams var en av de allra första stormjägarna.

I dag ägnar vissa fotografer hela sin karriär åt att jaga vilda och vackra väderlandskap, allt från dubbla regnbågar och hela vägen till dramatiska havslandskap med vita gäss på vågorna. Men du behöver inte packa något överlevnadskit för att komma igång med väderfotografering. Det enda du behöver är faktiskt en smartphone, ett par bekväma skor och en bra, vattentät jacka.

  1. Rekommenderad kamerautrustning för att fotografera väder
  2. Så fotograferar du på ljusa, soliga dagar
  3. Så fotograferar du stormar till havs
  4. Så fotograferar du regnbågar
  5. Så fotograferar du stormmoln och mulen himmel
  6. Så fotograferar du blixten
  7. Så fotograferar du regniga miljöer
  8. Så fotograferar du snö

Rekommenderad kamerautrustning för att fotografera väder

Du kan ta fantastiska väderbilder med valfri kamera eller smartphone, men för att uppnå bästa möjliga resultat kan du gärna använda en DSLR eller modern, spegelfri kamera som du kan ställa in på manuellt läge. Du behöver också ett vidvinkelobjektiv, exempelvis en 10 mm primärlins eller ett 18–55 mm zoomobjektiv för att få med så mycket som möjligt på bilderna. Zoomlinser är mer praktiska vid fotografering i dåligt väder, eftersom de – till skillnad från primärlinser – inte behöver bytas lika ofta och riskera att vatten eller smuts kommer in i kameran.

För att känna dig helt trygg kan du använda en vattentät kamera och/eller lins, vilket ger en robust utrustning för fotografering ute i regn och rusk. I dag är naturligtvis många smartphones vattentäta, så de passar perfekt till väderfotografering.

Du behöver också ett stativ för att hålla mobilen eller kameran under långa exponeringstider (i synnerhet om du tänker fota blixtnedslag).

Fotograferingstips för alla slags väder

Så fotograferar du på ljusa, soliga dagar

Riktigt soliga dagar är onekligen vackra, men de kan vara förvånansvärt svåra att fotografera. Ibland är det helt enkelt för mycket ljus, andra gånger dyker det upp mörka skuggor med okontrollerbara kontraster. Det gäller framför allt i storstan. Om du försöker ta porträtt av din respektive eller barnen, flytta till skuggan där ljuset är mjukare och mer fördelaktigt. Det kan vara under trädkronorna eller i en skuggig gränd – vi kan lova att du får mycket bättre porträttbilder och detaljfoton med lite skugga. Men för att verkligen få ut mesta möjliga av soliga dagar, bege dig till en park i närheten, stranden eller bergen. Använd en liten bländare, exempelvis f/11 eller f/16, för att få fokus på så stor del av bilden som möjligt. Ett vidvinkelobjektiv, som 10 mm eller 18 mm, hjälper dig att fånga mer av scenen och tillföra en känsla av proportionerna. Din smartphonekamera passar också perfekt till det här, eftersom de flesta kameror har ett skärpedjup på omkring 28 mm.

Så fotograferar du stormar till havs

De flesta människor undviker stranden när det är dåligt väder, vilket passar oss fotografer utmärkt. Om du åker till kusten under en storm får du inte bara möjlighet att fotografera den vilda kustlinjen, utan har dessutom hela platsen för dig själv. Ta med ett vidvinkelobjektiv, till exempel 10 mm eller 18 mm, eller använd mobilen som har ett perfekt skärpedjup för att fotografera havslandskap. På så sätt får du med så mycket som möjligt av havslandskapet på bilden, och både himlen och havet. Det kan också fungera bra att använda ett teleobjektiv (allt från 100 mm och uppåt) för att zooma in på enskilda vågor när de bryts. Använd en kort slutartid på 1/500 eller mindre för att ”frysa” vågornas rörelser. Eller välj en lång slutartid på 1/50 eller mer för att tillföra suddig rörelse i bilderna och visa havets gungningar.

Bonustips: Släpp loss kreativitet6en med dina havsstormbilder genom att ta med detaljer. Håll utkik efter surfare som trotsar vågorna, fåglar som seglar högt däruppe eller fartyg på horisonten. Ta med lite av strandlivet i förgrunden, exempelvis siluetter av människor som är ute och går eller en nosande hund.

Så fotograferar du regnbågar

Vad kan väl vara bättre än att snubbla över en regnbåge som lyser om himlen? Det är en av de vackraste scenerna på jorden. Men inte alltid de enklaste att fotografera. Börja med att rama in din bild. Använd antingen ett vidvinkelobjektiv, exempelvis 10 mm eller 18 mm, för att få med hela regnbågen, eller zooma in och försök fånga regnbågens ena ände med lite mer detaljer. Fundera på vad du kan ta med i förgrunden eller bakgrunden för att göra bilden mer intressant och tillföra en känsla av skalan. Använd ett så lågt ISO-värde som möjligt (inte högre än 400 i strålande solsken) och välj så liten bländare, till exempel f/11 eller till och med f/16, för att se till att allt är i fokus. Ta så många bilder du kan så snabbt som möjligt – regnbågen är snart ett minne blott!

Bonustips: Fundera på att investera i ett polariserande filter, som du kan fästa på kameralinsen för att förstärka färgerna och klarheten hos dina regnbågsbilder.

Så fotograferar du stormmoln och mulen himmel

En himmel med tronande stormmoln ger mörka och dystra foton och kan bli särskilt dramatiska om du tar dem i svartvitt. Det viktigaste när du fotar scener som denna är att ha ett intressant motiv även på marknivå. Det kan vara en pittoresk by eller bondgård, siluetten av ditt barn eller din respektive eller till och med ett djur som en häst eller din hund. För att få med så mycket detaljer som möjligt av molnen ska du använda en liten bländare, t.ex. f/8 eller f/10, som ser till att molnen är i fokus tillsammans med motivet i marknivå.

Bonustips: En mulen himmel sprider mjukt och dämpat, vackert ljus på ett sätt som passart utmärkt till utomhusporträtt.

Så fotograferar du blixten

Det ultimata målet för många naturfotografer är att lyckas fånga ett mäktigt blixtnedslag som korsar himlavalet. För att ta riktigt snygga bilder behöver du stativ och en kamera som kan ställas om till helt manuellt läge. Du kan dock även använda en fotoapp som Manual Camera DSLR för att få fullständig kontroll över mobilkamerans inställningar. Då behöver du inte en professionell DSLR eller spegelfri kamera.

Börja med att placera kameran eller mobilen på ett stativ, så att du kan se både marken och himlen i fönstret. Du tror kanske att du behöver en blixtsnabb slutartid för att fotografera blixten, men lång är faktiskt bättre. Ställ in ISO-värdet så lågt som möjligt (runt 100 eller 160) och välj bländaren f/16. Välj därefter en slutartid på fem sekunder och ta en testbild. Fortsätt ta bilder tills du ser en blixt samtidigt som kameran tar ett foto. Om bilden är för mörk provar du en ännu längre slutartid – några av de allra bästa blixtfotona har tagits med 30 sekunders slutartid!

Så fotograferar du regniga miljöer

Regn kan få atmosfären på bilder att kännas ödesmättad, oavsett om du fotar landskap eller porträtt. Du behöver uppenbarligen någon form av skydd till kameran eller mobilen så att den inte blir blöt, liksom en bra, vattentät jacka. Ett paraply är också en god idé eftersom du kan hålla det över dig själv och kameran så att ni förblir torra under fotograferingen.

Använd eventuellt manuellt fokus, så att kameran inte försöker fokusera på regndropparna närmast linsen. Det är också kul att leka lite med slutartiden. En längre slutartid som 1/25 suddar ut regnet och skapar otroligt dramatiska landskapsbilder, medan en kortare slutartid som 1/250 eller 1/500 hjälper dig att frysa regndroppar i luften. Det kan passa bättre om du ska ta porträttbilder i regn, eftersom personen fortfarande syns på bilden.

Bonustips: Släpp loss kreativiteten genom att fotografera spegelbilder i vattenpölar. Det här kan vara ett fantastiskt sätt att fotografera intressanta byggnader i en stad.

Så fotograferar du snö

Fotografering av allt från porträtt till landskap i snöiga miljöer kan resultera i magiska bilder, men de är förvånansvärt svåra att få till. Det starka ljus som orsakas när solljuset reflekteras i snön kan förvirra kameran och få färger att se lite konstiga ut. Innan du börjar fotografera bör du därför justera kamerans eller mobilens vitbalansinställning. Det är faktiskt mycket möjligt att kameran eller mobilen har en särskild vitbalansprofil som heter ”snö” (håll utkik efter en snöflingesymbol). Sedan är det dags att göra inställningarna. Börja med ett lågt ISO-värde på 400 eller lägre, och en bländare på omkring f/8 eller f/11 för att se till att så mycket som möjligt av scenen är i fokus. Använd en kortare slutartid på 1/500 eller snabbare för att frysa snöfallets rörelser. Om du använder stativ kan du förlänga den till runt 1/25 för att skapa suddiga rörelser och visa hur snöflingan faller från himlen. Du märker kanske att dina bilder ser för mörka ut. Det beror på att ljusskenet från snön förvirrar kameran. Prova i så fall att öka exponeringskompensationen med +1 (eller höja kontrasten om du använder mobilen).

Bonustips: Snöflingor är helt spektakulära när de fotograferas på nära håll. Zooma in så mycket det går eller använd ett särskilt makroobjektiv för att få med så många detaljer som möjligt.

Tänk på att det viktigaste för att ta vackra väderfotografier helt enkelt är att vara ute så mycket du kan. Det enda du behöver är mobilen eller kameran och rätt kläder – naturen fixar resten!

I vår blogg hittar du många fler fototips och kreativ inspiration!

Kommentarer