Porträttbilder är en av de äldsta och mest populära formerna av fotografering. Tidiga porträttfotografer som Yousuf Karsh utvecklade stilen med realistiska, svartvita bilder av berömda personer som Winston Churchill, Albert Einstein och den engelska kungafamiljen. Fotograferna började lämna studion och reste jorden runt för att ta magnifika porträtt med enbart naturligt ljus.

Steve McCurrys reseporträtt räknas till de mest berömda i världen. Hans bild som kallas Afghan Girl publicerades först på omslaget till National Geographic och är numera en av de mest välkända porträtt som någonsin har tagits.

Idag finns det tusentals icke-professionella fotografer som använder studioteknik och reseporträtt för att ta spektakulära bilder av nära och kära.

Andrea Anderson – www.instagram.com/mama_and_little

Värt att veta om kamerainställningar, utrustning och tekniker till porträttfotografering

1. Använd rätt objektiv

Du kan ta vackra porträtt med vilken kamera, mobil eller lins som helst, men professionella porträttfotografer förlitar sig vanligtvis på primärlinser med större skärpedjup, exempelvis 85 mm. Större skärpedjup är ofta mer smickrande till porträtt. Primärlinser har också vanligtvis större bländaröppning, så att du kan göra bakgrunden på bilden suddig och betona modellens ansikte. Om du fotograferar med mobilen, prova att byta till porträttläge. Inställningen härmar den hos en primärlins genom att göra bakgrunden suddig och behålla huvudpersonen i effektfullt fokus.

2. Fokusera på modellens ögon

Ett enkelt tips för att ta proffsiga porträttbilder är att se till att modellens ögon är i fokus. Precis som i verkliga livet är en persons ögon det första vi lägger märke till när vi tittar på ett porträtt, så det är viktigt att de är skarpa. Om du fotograferar med en DSLR eller spegelfri kamera kan du göra det genom att flytta fokuspunkten över modellens öga. På mobilen kan du trycka för att fokusera på ögonen. Observera att det kan vara svårt att fokusera på någons ögon om du använder ett objektiv med väldigt stor bländare (t.ex. F/1,2 eller f/1,8). I så fall kan du justera bländaren till exempelvis f/2,8 eller till och med f4, vilket gör att mer av ansiktet hamnar i fokus.

Tips: Vissa moderna kameror och mobiler har en funktion för ögondetektering, så glöm inte sätta på den om det går.

3. Fotografera med slutartidsautomatik

Din kamera har förmodligen ett fotograferingsläge som kallas ”slutartidsautomatik” eller ”bländarprioritet”. Det brukar förkortas ”AV” eller bara ”A”. Det här läget passar perfekt till att ta porträtt, eftersom du kan ställa in kamerans bländaröppning manuellt och samtidigt låta kameran anpassa slutartiden och ISO automatiskt. På så sätt kan du snabbare ta porträttbilder och fokusera mer på bildkompositionen, i stället för att tänka på alla kamerainställningar.

Tips: Om du fotograferar med mobilen ska du hämta en fotoapp som Manual Camera DSLR för att styra mobilkamerans bländare.

4. Använd en låg ISO-inställning

ISO-inställningen styr hur ljuskänslig kameran är. En hög ISO-inställning kan skapa brus och grynighet i dina bilder, så det är bäst att använda en låg ISO-inställning som 100 eller 400. På så sätt tar du enklare rena och knivskarpa bilder.

5. Använd en lampa eller fotografera vid fönstret

Bra belysning är väldigt viktigt när du tar porträttbilder. Använd blixt eller en fotograferingslampa (allra helst med en softbox för att sprida och mjuka upp ljuset) om du har en. Du kan också placera modellen nära ett fönster och använda naturligt ljus för att ta vackra, naturliga bilder. Glöm inte att leka med ljusets infallsvinkel genom att flytta antingen belysningen eller modellen. Ljus från sidan kan ge modellen ett dramatiskt utseende och förstärka känslan av djup, medan ljus rakt framifrån kan ge modellen ett jämnare uttryck över hela ansiktet.

Exempel på situationer då det passar bra att använda de här teknikerna för porträttfotografering

Porträtt på nära och kära som tas hemma – inomhus eller i trädgården

Om du tar porträttbilder inomhus hemma bör du använda objektivets största bländaröppning, till exempel f/2,8 eller f/1,8. På så sätt släpper du in så mycket ljus som möjligt i kameran och kan därmed använda en låg ISO-inställning på ungefär 400. Försök använda en slutartid på högst 1/250 för att ta skarpa bilder.

Porträtt i utomhusmiljö under resor och äventyr

Semesterporträtt är alltid kul! Det viktigaste att tänka för att ta fina miljöporträtt är att försöka få med en känsla av platsen. För att åstadkomma detta ska du välja en bländaröppning på ungefär f/8 eller större. På så sätt ser du till att både bakgrunden och modellens ansikte är i fokus på bilden. Du kanske också vill använda ett större objektiv, till exempel 50 mm eller 35 mm, eller helt enkelt stå längre från motivet så att du kan få med mer av omgivningen på bilden. Du bör ha gott om ljus på dagen för att kunna använda ett lågt ISO-värde som 400, men om du behöver öka ISO-inställningen försök att inte gå över 800 eftersom bilderna annars blir brusiga.

Gruppporträtt på nära och kära på familjeevenemang och fester.

Familjeevenemang och fester med vänner är perfekta tillfällen att ta gruppporträtt. Samla alla och ställ upp dem så att de står på en rak linje och ungefär på samma avstånd från kameran. Använd ett större objektiv som 24 mm eller 35 mm, så att alla får plats, eller vänd mobilen till horisontellt/liggande läge. Välj en bländare på ungefär f/5,6 om du är inomhus eller f/8 om du är utomhus och har gott om ljus. Med så liten bländaröppning kan du se till att alla hamnar i fokus. Om du fotograferar inomhus, på en fest eller ett bröllop till exempel, kan det vara bra att använda blixt och be alla stå nära en lampa eller ett fönster. Om det är för mörkt, be alla gå utomhus där det finns gott om plats och ljus.

Kreativa tips för att fotografera porträtt

Be dina modeller att posera

Uppmuntra modellerna att prova olika poser och ansiktsuttryck. De känner sig kanske mer bekväma med att sitta än att stå. Lek loss genom att locka barnen att göra grimaser. Eller be din respektive att göra sin bästa superhjältepose. Föreslå att modellen flyttar en arm, ett ben eller en axel på ett visst sätt, antingen mot dig eller längre bort. Visa de olika poser som du vill att de provart och kom ihåg att vara generös med uppmuntrande ord, särskilt om modellen är blyg!

Hitta den perfekta platsen

En spektakulär bakgrund kan verkligen lyfta dina porträtt. Leta upp färgglada väggar i huset som du kan fotografera barnen framför. Eller gå ut i trädgården och ta naturinspirerade porträtt av din partner. Tänk också på att välja den plats där din modell är mest bekväm, vare sig det är hemma eller på stranden. Och var inte rädd för att prova samma bild på flera platser. Fortsätt röra på er tills du hittar något som fungerar.

Använd rekvisita

Ge modellerna rekvisita att leka med medan du fotograferar dem. Det kan vara barnets favoritleksak eller din partners nya gitarr. Det kan till och med vara något så enkelt som en penna, tekopp eller bok. Inte nog med att det får dem att känna sig mer bekväma och naturliga framför kameran, dina bilder blir också mer dynamiska.

Färgharmoni

Planera dina grupporträttbilder och be familjemedlemmar eller kompisgänget komma överens om ett färgschema. Familjeporträtt blir mer harmoniska och dynamiska och alla bär en nyans av samma färg. Tänk ut platsen innan ni väljer färgschema. Om du till exempel tänker fotografera i skogen passar starka färger som gul och röd bättre än grön.

Använd ett ”fångljus”

För att dina porträtt verkligen ska sticka ut, prova att låta en lampa reflekteras i modellens ansikte så att det syns i ögonen. Det här brukar kallas för ”fångljus” eller ”catch light” på engelska och får dina porträtt att kännas mer livfulla och levande. För att uppnå den här effekten måste du se till att modellen är vänd rakt mot en ljuskälla. Det kan vara en lampa i hemmet eller solen om ni är utomhus. Om det blir för starkt, prova att placera modellen vid ett fönster inne i huset, så att hen kan titta ut mot solen. Om du vill ta fångljuset till nästa nivå – investera i en särskild, rund porträttlampa. De är designade för att ge porträtt ett unikt, runt fångljus och ljusets runda form skapar ett naturligt komplement till modellens iris.

Vänd på kameran och ta självporträtt

Sätt kameran eller mobilen på ett stativ för att ta spektakulära självporträtt. Använd mobilens/kamerans självutlösare så att du hinner inta rätt pose. Du kanske till och med kan synka mobilen med kameran, så att du kan rikta och ta dina bilder medan du poserar.

Oavsett om du fotograferar dina föräldrar eller dina barn kan vi lova att porträttfotografering blir otroligt uppskattat. För vem vill inte ha en riktigt fin bild på sig själv? Och bäst av allt är att ju roligare du har med dina modeller, desto mer naturliga blir dina porträtt!

I vår blogg hittar du många fler fototips och kreativ inspiration!

Kommentarer