Det kan vara både enkelt och otroligt svårt att fotografera vilda djur i deras naturliga miljö. Det är svårt att föreställa sig i dag, men det var nästan omöjligt att ta skarpa bilder på djur fram till slutet på 1800-talet. Kameror, linser och filmmaterial var helt enkelt för långsamma och omständliga. Av den här anledningen var de flesta tidiga fotona på vilda djur inte alls vilda. Frank Hayes berömda foto från 1864 av den numera utrotade kvaggan, en sällsynt stäppzebraart, togs faktiskt i en djurpark.

File:Quagga London Zoo.jpg - Wikipedia

Kvagga med skötare på London Zoo, av Frank Hayes, 1864, från Wikipedia

Många andra av dåtidens fotografer föredrog faktiskt att fotografera uppstoppade djur, helt enkelt eftersom de inte rörde sig. Det var först när slutartiderna blev betydligt kortare mot slutet av 1800-talet som fotografer började ta bilder av djur i deras naturliga habitat. Ett bra exempel på detta är den tyske fotografen Ottomar Anschutz serie från 1884, som gestaltade de första vilda fåglarna i luften.

File:Anschütz Vol cigogne étude 1884.png - Wikimedia Commons

Birds in flight av Ottomar Anschutz, 1884, från Wikipedia

National Geographic Magazine publicerade sina första fotografier av vilda djur 1906 och genren blev snabbt populär bland fotografer och andra som intresserade sig för naturen. I dag reser många människor jorden runt för att fotografera världens mest skygga djur. Andra nöjer sig med att ta bilder av fåglar, grävlingar och insekter hemma i trädgården. Och vem älskar väl inte ett vackert porträtt av älsklingshusdjuret? I dag ägnar sig miljontals djurälskare åt att ta bilder av sina fyrfota vänner. Seth Casteel tar det hela ett steg längre och visar att hundar har alla slags naturliga habitat, även under vatten!

Diving dog av Seth Casteel, från sethcasteel.com

Värt att veta om kamerainställningar och tekniker vid fotografering av vilda djur

Det råder inga tvivel om att fotografering av djur är en av de mest krävande formerna av fotografering. De är trots allt fullständigt oberäkneliga och omöjliga att instruera. Men med rätt färdigheter och kunskaper kan vi lova att dina djurfotografier lyfter till skyarna.

1. Använd rätt objektiv

Det är svårt att hålla jämna steg med djur, det gäller allt från kolibrier som blixtsnabbt surrar genom luften till busiga hundar som jagar en frisbee. Därför brukar djurfotografer använda teleobjektiv, så att de kan zooma in på motivet på långt avstånd. Vissa använder mångsidiga skärpedjup som 75 mm till 300 mm, medan andra väljer ultrateleskoplinser som 800 mm. Oavsett vilken lins du väljer ska du se till att välja en med inbyggd OIS (optisk bildstabilisering). Det minskar de oundvikliga kameraskakningar som uppstår när du zoomar hela vägen in.

Bonustips: Vissa telelinser har även makrofunktioner, vilket gör att de passar perfekt när du vill komma riktigt nära små insekter och kryp i trädgården eller på safarin.

2. Fotografera i tidsvärdesläge

Oavsett om du tänker fotografera ekorrar i trädgårdar eller fiskmåsar som flyger på stranden behöver du definitivt använda en kort slutartid. Då kan kameran ”frysa” rörelsen och ta skarpa bilder. De flesta kameror har ett fotoläge som heter tidsvärde eller slutarprioritet (shutter priority på engelska). Det brukar stå ”TV” eller bara ”S” på inställningsratten. Det här läget passar perfekt för att fotografera djur i farten, eftersom du manuellt kan styra och bibehålla slutartiden samtidigt som kameran automatiskt får justera bländare och ISO. Börja med en slutartid på 1/500 och minska den sedan till 1/1000 eller 1/2000 för att fota riktigt snabba djur, som fåglar eller hundar som springer på stranden.

Bonustips: Om du föredrar att fotografera djur med mobilen ska du hämta en fotoapp som Manual Camera DSLR för att styra mobilkamerans slutartid.

3. Använda en stor bländare

De flesta djurfotografer använder så stor bländaröppning som möjligt. T.ex. f/2,8 eller f/4. På så sätt kommer mesta möjliga ljus in i kameran, samtidigt som du kan använda en kortare slutartid. Som vi nämnde tidigare är det väldigt viktigt när du fotograferar djur. En extra bonus är att en stor bländare hjälper dig att sudda ut bakgrunden och isolera motivet.

Bonustips: Om du fotograferar en grupp med djur, t.ex. en hästflock eller kor på ett fält, kan du behöva använda en mindre bländare som f/5,6 eller f/8 för att uppnå ett större skärpedjup och se till att alla djur hamnar i fokus.

4. Använda kontinuerlig autofokus

De flesta kameror är som standard inställda på enkel autofokus – ”Single AF”, “AF-S” eller “AI-Servo” – vilket innebär att kameran bara fokuserar en gång på motivet när du trycker ner avtryckaren halvvägs. Men om du ändrar fokusläget till kontinuerlig autofokus – “Continuous AF”, “AF-C” eller “AI-Servo” – fortsätter kameran att följa och fokusera på motivet när det rör sig genom sökaren. Det passar perfekt om du vill behålla fokus på flygande fåglar eller en fyrbent vän i full karriär.

5. Använd din elektroniska slutare

Fotograferar du med en modern spegelfri kamera? Om du går in i kamerainställningarna hittar du förmodligen en inställning som heter antingen ”mekanisk slutare” eller ”elektronisk slutare”. Elektroniska slutare är mer eller mindre tysta, vilket gör att de passar utmärkt när du ska fotografera djur och inte vill skrämma bort dem varje gång du tar en bild.

Tips och tekniker för fotografering av djur i särskilda scenarier

Djur i rörelse

Oavsett om det är din katt som hoppar ner från soffan eller en häst som galopperar i full fart på stranden, behöver du en riktigt kort slutartid för att fånga djur som rör sig snabbt. Ställ in kameran på tidsvärde och välj en hastighet på minst 1/1000. Öppna bländaren så mycket du kan och justera ISO-inställningen tills du är nöjd med exponeringen – du hamnar förmodligen på runt 500 till 800. Använd kontinuerlig fokus för att enklare följa dina motiv.

Flygande fåglar

Flygande fåglar är bland de svåraste djuren att fotografera och kräver ultrakorta slutartider. Ställ in kameran på tidsvärde och välj hastigheten 1/2000. Öppna bländaren så mycket du kan och justera ISO-inställningen tills du är nöjd med exponeringen – du hamnar förmodligen på runt 800 till 1600. Använd kontinuerlig fokus för att enklare följa även den snabbaste vessla.

Stillasittande eller långsamma djur

Har du sett en grävling i trädgården? En sömnig flamingo i parken? Eller en snarkande hundvalp i soffan? Djurfotografering handlar inte alltid om att vara blixtsnabb. Ibland är det viktigare att kunna smyga. I de här scenarierna kan du prova att växla till kamerans tysta elektroniska slutare och ställa in en slutartid på ungefär 1/250 eller 1/500. Minska bländaröppningen till ungefär f/4 eller f/5,6 för att få mer av motivet i fokus och använd ett lågt ISO-värde som 400 för skarpa och rena bilder. Sedan behöver du bara zooma in så mycket du kan och samtidigt vara så tyst och stilla som möjligt, så att du inte skrämmer bort motivet.

Insekter och andra pyttesmå varelser

Ge dig ut i trädgården eller grannskapets park med en makrolins, vi kan lova att du häpnar över hur mycket liv som pågår mitt framför näsan på oss. Och smådjur är ännu mer fascinerande på nära håll, det gäller allt från grodor till maskar, spindlar och sniglar. Använd en stor bländare som f/4 eller f/5,6 för att få ett skarpt fokus. Och även om motivet kanske inte rör sig så snabbt behöver du ändå en relativt kort slutartid, eftersom makrolinser förstärker de små skakningar vi alla har i händerna. Håll dig till 1/500 eller snabbare och justera ISO-värdet så att det passar (du bör inte högre än 800). Använd enkel autofokus – “Single AF”, “AF-S” eller “AI-Servo” – snarare än kontinuerlig, eftersom du då får större precision på nära håll.

Kreativa tips till fotografering av djur

Åk ut tidigt (och stanna ute sent)

Morgonstund har guld i mun, brukar man ju säga, så förhoppningsvis blir det ett gyllene tillfälle! Ta med kameran och ge dig ut före soluppgången för att ta bilder av djur och natur när den vaknar till liv. Vid den här tiden på dagen är det många djur som äter, och dessutom ger solens gyllene timmar ett otroligt vackert ljus. Även om solen inte skiner kan du ändå ta dramatiska bilder av djur, insvepta i tjock morgondimma. Om du är mer av en nattuggla än en morgongök kan du ge dig ut precis före solnedgången och fotografera under kvällens gyllene timmar. Fågellivet kan också visa sin bästa sida vid den här tiden, när de letar upp dagens sista måltid. Och om du stannar ute tillräckligt länge kanske du till och med har turen att få se en riktig nattuggla på jakt!

Håll dig hemomkring

Du behöver inte ge dig av på safari i Afrika för att finslipa dina färdigheter inom djurfotografering. Sätt bara på teleobjektivet och stick ut det genom fönstret. Om du har tillräckligt med tålamod lär du bli förvånad över hur många djur som passerar genom din trädgård eller ditt kvarter. Sätt upp en fågelautomat för att locka till dig fåglar eller lägg ut mat till grävlingar, ekorrar och rävar. Och det bästa är att du kan sitta inne i stugvärmen och fotografera dem!

Lek med längre slutartider

Enligt tumregeln ska man använda blixtsnabba slutartider för att fotografera djur, men du kan få enastående bilder även med längre slutartider. Om du till exempel fotograferar en fågel med 1/25 kan bilderna bli tillräckligt suddiga för en känsla av rörelse. Detsamma gäller djur på land. Panorera kameran för att följa motivet medan du fokuserar på det, och låt bakgrunden bli suddig när du trycker på avtryckaren. Det är inte lätt, men väldigt roligt och definitivt värt mödan när du äntligen får det att fungera!

Öva på ditt husdjur

Ibland är de bästa djurbilderna vi tar på de pälsklädda vänner som bor i våra egna hem. Ta med dem ut i trädgården eller till stranden med en favoritleksak och öva på att ta dynamiska bilder medan de springer runt och leker. Eller varför inte prova att fotografera dem utan att de vet om det och få äkta actionbilder.

Djurfotografering handlar lika mycket om att vara ute i naturen som om att ta bilder. Så oroa dig inte om du kommer utan några foton. Ha tålamod och uthållighet och fotografera så ofta som möjligt, så lovar vi att du snart har färdigheterna som krävs för att fånga riktigt vilda ögonblick!

Kommentarer